20 idees per a regalar disseny valencià
20 des. 2022 /

20 idees per a regalar disseny valencià

La millor selecció per a continuar celebrant l’art i el disseny aquest Nadal

Arriben les festes nadalenques, s’acaba un any molt especial… I València Capital Mundial del Disseny 2022 també celebra el seu comiat posant l’accent en una selecció del millor disseny local, sostenible i que respira alhora tradició i modernitat.

Una aposta ferma per les icones clàssiques, acompanyats per productes en els quals la sostenibilitat deixa empremta, amb el propòsit que el disseny arribe a cada racó. 20 propostes en rigorós ordre alfabètic:

1. ADN Ceràmic

Com a part de l’impuls de promoció de la ceràmica de taller com a satèl·lit d’innovació de la indústria que ha dut a terme la capitalitat en aquest 2022, posem el focus en el treball d’Adriana Cabello, Ana Illueca, Laura Maldonado o Magari Things.

Adriana Cabello: projectes a mesura que destaquen per la seua sensibilitat i la seua habilitat alternant ceràmica i pintura.

Ana Illueca: la ceramista que ha liderat el projecte d’ADN Ceràmic presenta «Relationships», una sèrie de pitxers amb caràcter aparentment inamovible, però que en posar-les en relació les unes amb les altres muten, juguen i adquireixen diferents formes tornant-se emocionals i vives. Una metàfora del vincle entre totes i tots els ceramistes presents en el projecte de divulgació.

Laura Maldonado: artista, dissenyadora de producte i arquitecta. El seu treball és resultat d’una exploració i experimentació amb el material, a través de l’emoció i l’experiència sensorial. Especialitzada en parament per a restauració d’autor, les seues peces úniques s’adapten a tota mena de materials: de la ceràmica a la fusta passant pel vidre, el metall, la pedra i la resina.

Magari Things: peces úniques per a ús diari o decoratiu. Creacions molt vinculades a l’entorn en el qual naixen –arran de mar Mediterrani, al costat de Xàbia–, i basades en la interrelació entre la terra, l’aire, l’aigua i el foc.

2. Allca Rugs

Catifes, sí, però amb valor afegit. Combina el coneixement tradicional amb una nova aproximació al detall, i obté suggeridors patrons de colors degradats gràcies a la impressió digital. Amb una marcada consciència ecològica, estan realitzades en polièster reciclat i reciclable, teixit a mà.

3. Atypical Valencia

L’arquitecta i il·lustradora Virginia Lorente està darrere d’aquesta marca, que té per objectiu millorar la percepció de l’entorn valencià. El seu particular estil fa brillar alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat, als quals ha retratat en la seua col·lecció d’elements impresos: el Mercat Central o el de Colón, la Piscina d’Abastos, l’Edifici Cervera o el Teatre Rialto entre altres.

Els seus dos establiments formen part del Mapa del Disseny. I en ells trobem productes com el Puzle Nolla, que permet crear el teu propi mosaic inspirat en els històrics sòls del mateix nom.

4. Candela en Rama

La botiga-taller de Candela en Rama és un espai amb ànima pròpia, que respira artesania i Mediterrani en cada racó. Un lloc que convida a explorar el món de la joieria contemporània.

 

5. Closca

L’objectiu des de la seua concepció de Closca va ser donar un toc d’estil, disseny i bon gust als seus clients urbanites. Objectiu sense cap dubte aconseguit a través dels seus cascos i botelles, fets per a “ambaixadors del canvi”.

6. El Almacén de Patraix

Sergio Mendoza, alma mater de «El Almacén», ha optat en el seu espai per productes tan difícils de trobar que costa més accedir a ells que si foren il·legals. Una selecció feta a consciència, nascuda en plena pandèmia de la COVID-19 amb l’objectiu d’acostar al consumidor delícies de la millor qualitat.

7. Fulanito y Menganita

Una floristeria que a la vegada engloba qualsevol cosa que tinga a veure amb flors i naturalesa. I que s’uneix al corrent de comerç de barri de ritme lent que comparteixen altres espais de la parella de forasters que formen Sandra García i Sergio Mendoza.

 

8. Gnomo

En aquest acolorit racó de Russafa es pot trobar tot tipus d’objectes imprescindibles per a la vida contemporània: des d’un anell fins a una prestatgeria, des de plantes fins a ventalls. Eclèctics i selectius, el seu bon humor es trasllada a les xarxes socials i soluciona la vida: tant si necessites un bon regal, com una xutada d’optimisme vital.

9. Inma Bermúdez: llum FollowMe

Portàtil i recarregable, FollowMe és un llum de sobretaula amb la capacitat de col·locar-se en qualsevol lloc. Pionera de la il·luminació portàtil i fabricada per *Marset, és un dels objectes més reconeguts eixits de la prodigiosa ment creativa d’Inma Bermúdez, Premi Nacional de Disseny 2022.

10. Jaime Hayon: Embraced

L’encantador personatge que s’abraça a si mateix és ja una icona i un dels objectes més reconeguts eixits de la sempre sorprenent ment de Hayon. Elaborada íntegrament a mà pels artesans de Lladró, cerca la bellesa en la forma i també en el seu significat.

11. Javier Mariscal: taburete Dúplex

Pura modernitat arribada des dels 80, Dúplex forma part de col·leccions com la del Vitra Design Museum, el Museu d’Art de Philadelphia o el Museu del Disseny de Barcelona, a més de ser el passaport per a l’entrada de Mariscal en el grup Memphis.

Un clàssic contemporani que desborda personalitat i optimisme a través de la seua paleta de colors primaris i que es pot adquirir en la seua pàgina web, on disposa també d’un catàleg amb prints dels seus més famosos personatges, els Garriris i Cobi, i escenes de la vida quotidiana amb el seu particular segell personal.

12. La Siesta

El tradicional com a inspiració per a una cosa d’allò més innovadora. La Siesta naix de la fusió de la forma d’una botella de plàstic amb la d’un pitxer, reunint el millor de tots dos significatius productes. Tota una icona de l’esperit mediterrani, replantejat amb molt d’humor pels seus creadors: Alberto Martínez, Raky Martínez i Héctor Serrano, i editat en l’actualitat per Diabla.

13. Lavernia & Cienfuegos: xocolates

Com a experts en brànding i embalatge, l’estudi Lavernia & Cienfuegos ha col·laborat amb diferents signatures de xocolate al llarg de la seua trajectòria. Des d’Utopick Cacao a Chocolate Pancracio, tot un univers que ens porta a degustar producte artesanal, gaudint des de l’exterior fins a l’interior de cada proposta.

14. LZF Lamps

La marca que ens ha convençut de l’ús de la fusta com a material per a il·luminació va ser guardonada amb el Premi Nacional de Disseny 2020, i les seues creacions són reconegudes a tot el món. Compromesos amb la sostenibilitat i el bon gust, s’han sabut envoltar de dissenyadors novells i punters i compten amb un ampli catàleg amb diferents tipologies per a qualsevol ambient.

Entre elles destaquem Mini Chou, dissenyada per Yonoh Studio: un llum per a la vida moderna, flexible i portàtil. Xicotet i de construcció robusta, està fet a mà en xapa de fusta natural, i es pot trobar en sis colors diferents, amb una base i un mànec de metall en color negre.

Omma, dissenyat per Eli Gutiérrez, és un llum enginyós disponible en diferents tipologies: llum de suspensió (amb dues, tres i quatre fulles), llum de taula (amb una o dues fulles), llum de peu (amb una sola fulla) i llum de paret (amb una sola fulla). Versàtil i inspirat en la naturalesa, s’adapta a qualsevol espai.

15. Revistes dissenyades i alimentades en contingut des de València

SOLO parla sobre la cultura del café, però aquesta revista semestral va molt més enllà. Una aproximació a l’estil de vida i el disseny des d’un punt de vista diferent, amb contingut de qualitat per als mateixos experts i consumidors que protagonitzen les seues pàgines. El seu pròxim número, en desembre de 2022.

Il·lustració, tipografia, brànding, embalatge… Disseny gràfic de qualitat i molt més en un dels mitjans més en forma del nostre país, Gràffica és tota una referència del sector. En el seu núm. 27 presenta una llista de protagonistes, grans noms de la creativitat que cal conéixer sí o sí. Imprescindible.

16. Rubio

L’univers Rubio no entén d’edats. Més de 60 anys gaudint del món editorial i transmetent el seu bon saber fer es veuen reflectits a la botiga situada a l’Eixample valencià, que suposa un viatge nostàlgic als estius de la infància però fa les delícies també dels més xicotets gràcies a la seua proposta desbordant d’elements lúdics i color.

Com a novetat per a aquestes festes, Rubio ens convida en els seus clàssics moderns de lettering a practicar amb noves cal·ligrafies, com la Curioos.

17. Ruta gràfica

L’exposició «Ruta gràfica. El disseny del so de València» (en l’IVAM) va ser una de les grans fites del primer semestre de València Capital Mundial del Disseny 2022. El llibre-catàleg reuneix el més destacat d’aqueixa unió indissoluble entre la cartelleria i el disseny gràfic i la subcultura underground dels 80. Una manera de recuperar aquell univers, posant-lo en context i donant-li un valor fins ara descurat.

Elisa Ayala, Paco Bascuñán, Quique Company, Sento Llobell, Ramón Marcos, Edu Marín, Pablo Mira, Paco Roca, Armando Silvestre… són només alguns dels artistes que desfilen per les seues pàgines, responsables en bona part de posar imatge als anhels de llibertat d’aquella nit eterna.

18. Second Act, de Actiu

La sostenibilitat és un dels pilars que sustenta cada projecte d’Actiu, i aquest és d’allò més especial. Una col·lecció d’articles personals fets a partir de materials rebutjats de la fàbrica, als quals es dóna una nova oportunitat de la mà de Coba Complements, per a crear productes artesanals de primera.

19. Vicent Martínez: palmito Senzu

El palmito tradicional vist des de l’òptica d’un dels mestres del disseny valencià, que demostra el seu bon saber fer recuperant un dels objectes que van marcar la seua infància. Senzill i funcional, Senzu està realitzat en fusta de roure fumat, freixe olivato o sapelly, i tallat a làser per a aconseguir la màxima precisió. «Un objecte màgic», ens compta el seu creador.

20. Vondom

Vondom és disseny d’avantguarda per a interior i exterior fet amb passió i la màxima qualitat. Al cap i a la fi, tal com ens proposen, la vida està «per a viure-la, gaudir-la i envoltar-nos de bellesa». I del millor disseny, per descomptat.

Del seu extens catàleg destaquem el llum de taula Marquis, dissenyat per Estudi{H}ac i inspirat en la talla del diamant, capaç de generar ambients màgics a través del seu disseny facetat.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te