2022, el gran any del disseny valencià: xifres excel·lents i la mirada posada en el futur
21 des. 2022 /

2022, el gran any del disseny valencià: xifres excel·lents i la mirada posada en el futur

La missió que ha dut a terme València aquests dos últims anys, utilitzant el disseny com a dinamitzador cultural i econòmic molt més allà de gestionar un esdeveniment internacional, ha generat un llegat positiu a la ciutat i la societat. “El disseny ja forma part de la nostra història i del nostre present. Però –sobretot– es convertirà en part indispensable del nostre futur”.

Així doncs, a pocs dies de finalitzar aquest any clau per a València, ens preguntem: què ha suposat per a la ciutat ser Capital Mundial del Disseny?

València ha respirat disseny pels quatre costats en aquest any històric, acollint més de 300 activitats i de 50 àmplies exposicions.

El programa

  1. València ha respirat disseny pels quatre costats en aquest any històric. Més de 300 activitats i de 50 àmplies exposicions han tingut la creativitat i el disseny com a protagonistes, a més de les quals sota el paraigües de València Capital Mundial del Disseny 2022 han anat sorgint per a oferir un altaveu únic a tot tipus de creadors i col·lectius d’interés.
  2. El programa ha comptat amb prop de 300 activitats i projectes —entre propis i satèl·lit— i més de cent ponents internacionals i de primer nivell en festivals i esdeveniments, entre els quals han destacat especialment el lliurament dels Premis Nacionals de Disseny de 2020 i 2022.
  3. Durant 2022, a la Comunitat Valenciana s’han realitzat 214 esdeveniments organitzats per València Capital Mundial del Disseny 2022 —és a dir, de mitjana un esdeveniment cada 1,7 dies— i uns 84 organitzats per organitzacions o institucions terceres. Els esdeveniments més concorreguts han sigut les grans exposicions dels centres culturals i museus, en els quals s’estimen que hi ha hagut unes 350.000 visites.
  4. Aproximadament un terç de les activitats de l’any han tingut lloc en el centre neuràlgic de la capitalitat obert a la ciutadania i situat en la Plaça de l’Ajuntament: de mitjana, Àgora València ha acollit un esdeveniment cada dos dies des de la seua inauguració el mes de juny passat.
  5. El disseny és hui part de l’opinió pública valenciana, copant l’oferta cultural de la ciutat al mig centenar d’espais. Des de les institucions s’ha reivindicat aquest fet, a través de la creació del primer Consell Local del Disseny en un ajuntament nacional. I des de la perspectiva del país, tres ministeris han declarat a València Capital Mundial del Disseny 2022 Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic.
  6. En 2022 s’han aconseguit rècords històrics de visites en museus de València i l’aeroport ha batut, així mateix, el seu propi rècord històric de visitants.
  7. I de cara al futur, s’ha sembrat de manera positiva: hi ha hagut un nombre històric de matriculacions per part d’estudiants en titulacions de disseny: la Comunitat Valenciana atrau a més estudiants que qualsevol altre territori d’Espanya.
Així doncs, València es presenta davant el món com a exemple de cohesió social des del seu teixit creatiu, de vertebració territorial i d’un disseny aplicat a la salut, l’educació, el patrimoni, la igualtat i l’economia.

Estudi d’impacte i resultats

València Capital Mundial del Disseny 2022 ha analitzat el seu impacte gràcies a un estudi encarregat per la World Design Organization a Econcult —Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura i el Turisme de la Universitat de València— que respon a dades pròpies i de tercers, a enquestes semestrals a les persones professionals que es dediquen al disseny i a enquestes puntuals als participants en els esdeveniments de la València Capital Mundial del Disseny 2022.

Després d’uns primers mesos en què la repercussió econòmica i social de València Capital Mundial del Disseny 2022 va demostrar que la ciutat tenia “un millor comportament en termes turístics i culturals que la mitjana d’altres destins urbans espanyols”, el segon semestre de l’any ha mantingut tendència a l’alça, gràcies en bona part als diferents esdeveniments organitzats entorn d’ella.

Amb dades actualitzades fins al mes d’octubre, l’impacte directe en termes de despesa turística ha seguit la tendència a l’alça que apuntava en el primer quadrimestre de 2022.

València ha rebut bastants més visitants en comparació amb la mitjana de l’evolució del turisme urbà mitjana d’altres ciutats com Alacant, Barcelona, Màlaga, Madrid i Sevilla. En concret, s’atribueixen a la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022 un terç dels visitants nacionals i internacionals: uns 27 mil visitants nacionals i 30 mil estrangers (d’un total de 178.000). Això s’ha traduït en una despesa anual de més de 27 milions d’euros, distribuïts en 6,6 milions en despesa en allotjament, 7,7 milions en bars i restaurants i 13 milions en activitats culturals i altres despeses en destí.

El suport mitjà de la ciutadania a la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022 obté un notable alt, situant-se en un 8,5 en una escala de l’1 al 10.

Les dones, les persones amb formació superior i la franja d’edat d’entre 35 i 44 anys han sigut els grups sociodemogràfics que han mostrat un major suport i participat en els més de 100 esdeveniments monitoritzats. Com a resultat d’aquesta mateixa anàlisi s’estima que el 30% dels participants en els esdeveniments s’ha desplaçat a València amb aqueixa fi, sent un de cada deu estranger i havent pernoctat a la ciutat dues terceres parts d’aquests.

Això és només el començament d'un nou capítol per a la ciutat que es comptarà a través del disseny i beneficiarà a tota la ciutadania.

Participació en esdeveniments i exposicions

En general, i comptabilitzant l’abast de les activitats incloses en el programa de València Capital Mundial del Disseny 2022, hi ha hagut prop de 350.000 visites a les activitats que precisaven d’una inscripció prèvia o exposicions; quedant per tant obert el nombre de visitants a la ciutat que han gaudit de moltes altres activitats que no llançaran dades fins a finalitzar l’any.

Cobertura en mitjans de comunicació

Altre dels punts clau de l’any ha sigut l’aparició de València com a Capital Mundial del Disseny 2022 en centenars de mitjans de comunicació tant nacionals com internacionals, arribant a un retorn econòmic de 38,5 milions d’euros —en premsa escrita entre setembre de 2019 i mediats de desembre de 2022 (específicament 20,5 milions d’euros durant l’any 2022)— i aconseguint una audiència global de 25 mil milions de persones a través de poc menys de 10.000 publicacions i referències.

Revistes com Time o Metropolis, edicions internacionals de Condé Nast Traveler o Vogue; diaris com El País, Il Corriere della Sera, Metro World News, The Guardian, The Times, The Independent, De Standaard i mitjans especialitzats com Wallpaper, Interni, ArchDaily, Dezeen o Frame entre altres s’han fet eco del programa d’activitats i de l’efervescència de la ciutat per tot el món, promovent una gran campanya de brànding i reputació molt favorable.

Presència internacional

Des de Maison&Objet a París amb la participació de Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022 com a ambaixador d’Espanya, a la participació en la fira de Frankfurt amb exposició pròpia o a la Costa Rica Fashion Week a l’octubre de 2022, la promoció internacional de València Capital Mundial del Disseny 2022 no ha frenat en aquest segon semestre, expandint el valor del disseny valencià en sectors molt diversos.

World Design Capital València 2022 també s’ha desplaçat fins a Romania Design Week i el Design Museum Holon d’Israel presentant el projecte ADN Ceràmic, així com a altres esdeveniments com Berlin Design Week, Hèlsinki Design Week (en la commemoració dels 10 anys de la ciutat com a Capital Mundial del Disseny 2012) i el Salone Internazionale del Mobile de Milà —al costat d’Interiors from Spain—, on ha tingut l’ocasió de presentar el seu programa i missió, així com aportar la visió de l’organització en termes de sostenibilitat. Com a part de l’estratègia d’internacionalització del disseny valencià, també va ser present a Lituània en ocasió de la commemoració de Kaunas Capital Europea de la Cultura 2022 i a Bulgària, durant MELBA Design Festival de Sofia.

En paraules de David Kusuma, president de la World Design Organization®, “ha sigut un immens honor ser testimoni del viatge de València com a Capital Mundial del Disseny. El programa divers i atractiu no sols ha mostrat el compromís de la ciutat amb el disseny per al canvi, sinó que també ha consolidat el seu lloc en l’escenari mundial com a epicentre de la creativitat i la innovació impulsades pel disseny. Això és només el començament d’un nou capítol per a la ciutat que es comptarà a través del disseny i beneficiarà a tota la ciutadania”.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te