Teresa Moreno, directora de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA – CSIC), explicava en un article publicat en The Conversation que els focs artificials són episodis puntuals però emeten molts contaminants tòxics. Caldria eliminar-los? Quines són les nostres opcions?
La postura més extrema, explicava l’experta, és prohibir l’ús de focs artificials; en Suècia, per exemple, on sols es permeten els coets, la mascletà de les Falles seria impensable.
Tal volta un enfocament més moderat, i més apropiat per a ciutats com València, on l’ús de focs artificial té un alt valor cultural, seria previndre al públic i reduir al mínim la inhalació d’aquest fum. Els festivals de focs artificials haurien celebrar-se en zones on fos poc probable que la columna de fum s’estenguera sobre àrees densament poblades i els espectadors haurien de col·locar-se valorant la direcció del vent.
Caballer va donar pas apostant per eixa “via verda” com la única per a conciliar l’eufòria de les festes amb una consciència medi ambiental que ens protegisca a tots. S’imposa un replantejament d’aquest tipus d’indústria, com de totes en realitat, que s’adapte a les necessitats que tenim hui en dia per a poder seguir gaudint-la en el futur.