EXPOSICIÓ. 25 anys de pau? El llavat d’imatge del franquisme el 1964

EXPOSICIÓ. 25 anys de pau? El llavat d’imatge del franquisme el 1964

26
Apr
- 02 Oct
20:00H
dt

MuVIM


Vore més

Afegir a calendari 04/26/22 20:00 10/02/22 Europe/Madrid EXPOSICIÓ. 25 anys de pau? El llavat d’imatge del franquisme el 1964
Com a contribució a les activitats que, durant aquest any 2022, jalonen la designació de València com World Design Capital®, el MuVIM acull una mostra entorn de la campanya propagandística oficial, d'enormes dimensions i definida per una rellevant inversió en disseny gràfic professional, «XXV Años de Paz Española», celebrada en 1964. Entrada lliure. Sense reserva prèvia.
Per a lluitar contra les percepcions negatives que, en 1962 i 1963, el franquisme va continuar trobant allèn les fronteres (i va alimentar a causa del seu comportament cruel), i amb el propòsit de sotmetre a les oposicions actuants a Espanya i de vigoritzar el poder de Franco i el seu règim, el govern espanyol va impulsar en 1964 una campanya propagandística de dimensions gegantesques: «XXV Anys de Pau Espanyola». Amb aquesta iniciativa, que va incloure una forta inversió en disseny gràfic d'estètica renovadora, es va aconseguir desplaçar l'atenció pública cap a un significant, «Pau», que no tenia significat. Realment no el tenia perquè l'opressió i la repressió continuaven i continuarien, i perquè, a l'hora de la veritat, els guanyadors de 1939 i els seus hereus es comportaven en molts aspectes, i continuarien fent-ho durant anys, com el que eren i es reivindicaven: l'encarnació de la «Victòria».

MuVIM

Entrada gratuïta

Com a contribució a les activitats que, durant aquest any 2022, jalonen la designació de València com World Design Capital®, el MuVIM acull una mostra entorn de la campanya propagandística oficial, d’enormes dimensions i definida per una rellevant inversió en disseny gràfic professional, «XXV Años de Paz Española», celebrada en 1964. Entrada lliure. Sense reserva prèvia.

Per a lluitar contra les percepcions negatives que, en 1962 i 1963, el franquisme va continuar trobant allèn les fronteres (i va alimentar a causa del seu comportament cruel), i amb el propòsit de sotmetre a les oposicions actuants a Espanya i de vigoritzar el poder de Franco i el seu règim, el govern espanyol va impulsar en 1964 una campanya propagandística de dimensions gegantesques: «XXV Anys de Pau Espanyola».

Amb aquesta iniciativa, que va incloure una forta inversió en disseny gràfic d’estètica renovadora, es va aconseguir desplaçar l’atenció pública cap a un significant, «Pau», que no tenia significat. Realment no el tenia perquè l’opressió i la repressió continuaven i continuarien, i perquè, a l’hora de la veritat, els guanyadors de 1939 i els seus hereus es comportaven en molts aspectes, i continuarien fent-ho durant anys, com el que eren i es reivindicaven: l’encarnació de la «Victòria».

Aquella mobilització de l’aparell de l’Estat va ser una maniobra de comunicació política molt reeixida en el context de l’Espanya del desenvolupisme, però malgrat la intel·ligència amb què es va desplegar i de la seua efectivitat, no hauríem d’oblidar el caràcter dictatorial dels governants de llavors: no deixem que els arbres ens impedisquen veure el bosc.

Entrada lliure sense reserva.

EXPOSICIÓ. 25 anys de pau? El llavat d’imatge del franquisme el 1964
26 Apr - 02 Oct
Tuesday - 20:00H

MuVIM

EXPOSICIÓ. 25 anys de pau? El llavat d’imatge del franquisme el 1964

Vols estar a l'última?

Subscriu-te