EXPOSICIÓ. El llibret de falla: una oportunitat cultural

EXPOSICIÓ. El llibret de falla: una oportunitat cultural

15
Mar
- 24 Apr
19:00H
dt

Instituto Valenciano de Arte Moderno


Afegir a calendari 03/15/22 19:00 04/24/22 Europe/Madrid EXPOSICIÓ. El llibret de falla: una oportunitat cultural

El present treball entén -i insisteix a entendre- la festa de les Falles com un teixit associatiu capaç de construir un museu efímer, autogestionat, autònom i combatiu, que transforma la ciutat al marge del funcionament productiu-global del món durant uns dies, segons un urbanisme tàctic-festiu i experimental associat a la trobada cultural, el folklore i la diversió. Així, es pretén recollir el testimoniatge oral i experiencial del viscut en la catarsi cerimonial i la xerinola veïnal, centrant el focus en un -a vegades- desconegut objecte, però que resulta ser el testimoniatge més fidel a l'ocorregut: el llibret de falla.

Centrant-se en aquestes publicacions, el present projecte cultural recull una mostra de llibrets de falla, com a intensos catàlegs d'art popular valencià. Però no ho fa amb una intenció merament demostrativa o històrica, si no perseguint l'oportunitat que ofereixen aquests exemplars a la indústria cultural valenciana, animant-la a participar d'ella en el hui, comunicant que es tracta d'una potent eina local de transformació. Per això, encara que la mostra recollirà històrics llibrets fonamentals per a entendre la seua evolució fins a l'actualitat, se centrarà fonamentalment en aquells exemplars amb una edició excel·lent, sobretot a nivell estètic, i especialment en els últims anys, on s'han donat rellevants avanços. Els llibres aniran acompanyats d'una fotografia de la falla a la qual fan referència, perquè no existeixen sense ella. A més, en l'esdeveniment d'inauguració d'aquesta biblioteca efímera, també es presentarà, per part de la Federació de Falles I+E i World Design Capital València 2022, el nou Centre de Documentació Fallera, una base de dades en actual desenvolupament que constitueix un democratitzat vehicle d'accés a informació sobre la literatura festiva més rellevant en els llibrets de falla. Per a tot això, el hall de l'IVAM es transformarà en una biblioteca participativa de consulta de diferents exemplars de llibrets, com a joies que han sigut salvades del foc, i que han sigut recollides per a tornar a romandre prompte al seu lloc en les llars de persones que els van salvar del foc, tal com va ocórrer en els incendis de tantes biblioteques del passat. Un projecte dirigit per Ricardo Ruíz 

Instituto Valenciano de Arte Moderno

Entrada gratuïta

El present treball entén -i insisteix a entendre- la festa de les Falles com un teixit associatiu capaç de construir un museu efímer, autogestionat, autònom i combatiu, que transforma la ciutat al marge del funcionament productiu-global del món durant uns dies, segons un urbanisme tàctic-festiu i experimental associat a la trobada cultural, el folklore i la diversió. Així, es pretén recollir el testimoniatge oral i experiencial del viscut en la catarsi cerimonial i la xerinola veïnal, centrant el focus en un -a vegades- desconegut objecte, però que resulta ser el testimoniatge més fidel a l’ocorregut: el llibret de falla.

Centrant-se en aquestes publicacions, el present projecte cultural recull una mostra de llibrets de falla, com a intensos catàlegs d’art popular valencià. Però no ho fa amb una intenció merament demostrativa o històrica, si no perseguint l’oportunitat que ofereixen aquests exemplars a la indústria cultural valenciana, animant-la a participar d’ella en el hui, comunicant que es tracta d’una potent eina local de transformació. Per això, encara que la mostra recollirà històrics llibrets fonamentals per a entendre la seua evolució fins a l’actualitat, se centrarà fonamentalment en aquells exemplars amb una edició excel·lent, sobretot a nivell estètic, i especialment en els últims anys, on s’han donat rellevants avanços. Els llibres aniran acompanyats d’una fotografia de la falla a la qual fan referència, perquè no existeixen sense ella.

A més, en l’esdeveniment d’inauguració d’aquesta biblioteca efímera, també es presentarà, per part de la Federació de Falles I+E i World Design Capital València 2022, el nou Centre de Documentació Fallera, una base de dades en actual desenvolupament que constitueix un democratitzat vehicle d’accés a informació sobre la literatura festiva més rellevant en els llibrets de falla.

Per a tot això, el hall de l’IVAM es transformarà en una biblioteca participativa de consulta de diferents exemplars de llibrets, com a joies que han sigut salvades del foc, i que han sigut recollides per a tornar a romandre prompte al seu lloc en les llars de persones que els van salvar del foc, tal com va ocórrer en els incendis de tantes biblioteques del passat.

Un projecte dirigit per Ricardo Ruíz 

EXPOSICIÓ. El llibret de falla: una oportunitat cultural
15 Mar - 24 Apr
Tuesday - 19:00H

Instituto Valenciano de Arte Moderno

EXPOSICIÓ. El llibret de falla: una oportunitat cultural

Vols estar a l'última?

Subscriu-te