Branding i embalatge, especialitat del disseny gastronòmic a València
11 nov. 2020 /

Branding i embalatge, especialitat del disseny gastronòmic a València

El món del disseny i la gastronomia fa anys que en la Comunitat Valenciana caminen junts. Són molts els projectes que compten amb professionals del disseny especialitzats per a crear una identitat pròpia, una manera de diferenciar-se, de competir en el lineal o de comptar tot el que amaga la seua producció.

Per això, molts dels estudis més reconeguts pels seus treballs d’embalatge (disseny d’envasos) i branding (disseny de marques) estan en aquesta comunitat, generant tot un univers que ens porta no sols a consumir internament productes ben dissenyats, també a exportar-los pel món amb el segell de qualitat de la creativitat valenciana. Us comptem alguns exemples.

Branding-y-packaging-valenciano-extrem-gallen-ibanez-01

Extrem Puro Extramadura, pernil ibèric de bellota amb pell d’alta costura dissenyat per Gallen&Ibáñez

En Extrem Puro Extremadura elaboren ibèric de bellota on cuiden tot el procés: des de la selecció de mares reproductores, cria, montanera en deveses pròpies a Extremadura fins a l’assecat en el seu assecador. Un compromís amb la sostenibilitat d’aquesta terra que els porta a limitar la producció d’ibèric a aquell que puguen alimentar les bellotes i pastures de les seues deveses i controlar els seus ulls. Una qualitat i compromís mediambiental que necessitaven traslladar fins a l’embalatge. I és ací on entra el treball de l’estudi Gallén+Ibañez per a projectar l’exclusivitat del producte dins d’un sector competitiu, amb marques molt assentades entre els consumidors.

En l’estudi de Gallén+Ibáñez van comprendre que el pernil era la seua joia gastronòmica i que havien de tractar-lo com a tal. Per això van adoptar el llenguatge visual de l’alta joieria i les cases d’alta costura. Volien que l’experiència del consumidor fóra similar a quan rep un article de luxe. Un luxe no ostentós o recarregat, sinó un luxe senzill i elegant. Per a això van utilitzar papers certificats, tintes a l’aigua i van suprimir les tècniques no ecològiques. El resultat és un embalatge genèric que es personalitza per a cada producte mitjançant etiquetes. D’aquesta manera, compleixen amb la norma de l’ibèric i eviten la sobreproducció d’embalatge.

El pernil era la seua joia gastronòmica i havien de tractar-lo com a tal. Van adoptar el llenguatge visual de l'alta joieria i les cases d'alta costura.

Hui dia, la marca té una imatge i un posicionament totalment diferencial respecte als seus competidors. Han obert un camí dins del sector de l’ibèric, amb una aposta per la modernització, la simplicitat i la sostenibilitat, aplicades fins i tot en el paper i el cartó seleccionats.

Un vi per a celebrar tant el seu disseny com la seua peculiar fabricació per EstudioPG

Per als valencians, “fer comboi” és fer una torrà o una paella, és tindre l’oportunitat de celebrar entre amics qualsevol cosa. Aqueixa celebració va ser la que van voler plasmar en el disseny i naming d’aquest vi blanc i rosat de Cellers Gratias. Els encarregats van ser EstudioPG, un dels estudis de disseny més especialitzats en branding per a begudes de la Comunitat Valenciana. El naming sorgeix de la necessitat de casar la peculiaritat d’aquest vi i la seua capacitat de ser consumit en molt àmplies oportunitats i la celebració tan valenciana com “fer comboi”.

Comboi és un vi de raïm tardana, una varietat autòctona en perill de desaparició. Des del seu cellers, aquests productors protegeixen aquesta varietat que és un producte autòcton valencià molt peculiar.  D’aqueix raïm desenvolupen diferents projectes i ho fan d’una forma diferent, produint-se pel mètode d’elaboració ancestral, molt diferent al mètode de producció del cava.  Aquest procediment suposa embotellar el vi a mitja fermentació i deixar que aquesta acabe en la botella. D’aquesta manera, el gas generat pel final de la fermentació es converteix en les bambolles del vi. Recollint unes qualitats que pocs vins tenen: es consumeix fred i es pot degustar tant abans com durant o després dels menjars. 

És un vi de celebració, de gaudi, de felicitat diària. La seua especial elaboració li aporta moltes peculiaritats en el seu tast, com moltes notes de sabor en nas o boca o unes bambolles xicotetes. D’aquí ve que el nom ens remeta a fer comboi, a gaudir dels nostres i, al mateix temps, apel·le a aqueixes arrels tan valencianes d’un raïm que es cultiva únicament en les nostres terres, en Casas Ibáñez de la Manchuela valenciana.

Branding-y-packaging-valenciano-modesto-clochina

La Clóxina valenciana ja té manera de diferenciar-se gràcies a la marca de Modest Granats

La marca de la clóxina valenciana naix de la necessitat de l’agrupació de Cloxineros del Port de València d’identificar el seu producte enfront d’un altre producte que no és l’autòcton ni autèntic de València, un producte molt valorat i cotitzat per la seua qualitat i sabor.

Per a diferenciar-se, anteriorment a la marca, posaven una etiqueta o adhesiu amb la senyera valenciana buscant aqueixa diferenciació autòctona, juntament amb l’emblema “clóxina de València”.  Prompte es van adonar que molts altres productors copiaven aquesta iniciativa i marcaven els seus productes amb la mateixa tècnica, sense ser realment el mateix.

D’aquesta necessitat d’identificar el producte naix la marca. Concebuda pel dissenyador Modesto Granados, identifica i designa el producte d’origen, cultivat per agricultors marins per prop d’una vintena de bats fixes que són les úniques que produeixen aquesta menja, superior en sabor i en qualitats organolèptiques als seus cosins gallecs o catalans.

Branding-y-packaging-valenciano-lavernia-pancracio-02

La modernització d’un xocolate premium per a arribar a tots els mercats sense perdre la seua essència, per Lavernia&Cienfuegos

Pancracio és una marca de xocolate valenciana que va començar com una xicoteta companyia amb presència en botigues molt exclusives. En aquesta nova etapa de la companyia buscaven créixer i accedir a mercats més amplis sense renunciar al seu posicionament premium i al seu prestigi. 

 

Branding-y-packaging-valenciano-lavernia-pancracio-960x630-01
Branding-y-packaging-valenciano-lavernia-pancracio-960x630-02

Amb ajuda de l’estudi de disseny Lavernia&Cienfuegos, especialitzats en embalatge i branding, van iniciar una nova estratègia basada en l’anàlisi del sector i un canvi d’imatge radical. D’una estètica vintage van passar a la fotografia de producte i a un manteniment de la marca que reforçava la seua força, personalitat i reputació. El domini del blanc, una fotografia molt cuidada i la composició tipogràfica, combinant Garamond i Neutra Text, li aportaven l’elegància i la diferenciació enfront de la competència. La seua consolidació en el mercat s’ha ampliant notablement aconseguint així els objectius plantejats en el brífing gràcies al disseny.

Branding-y-packaging-valenciano-ximo-roca

El llenç ideal valencià per als grans xefs, dissenyat per Ximo Roca

La col·laboració de Ximo Roca amb l’empresa ceràmica de vaixelles Porvasal es remunta a fa més de 20 anys. El dissenyador industrial ha aprofundit en el disseny aplicat a la gastronomia amb una important creació de vaixelles i peces de parament que es poden trobar en molts restaurants. La cuina, l’alta cuina, no sols és gust i olor, també la vista exerceix un paper fonamental i Ximo Roca ha aportat la seua experiència en el disseny per a crear peces amb superfícies, altures i cavitats que servisquen com a llenç, i fins a pedestal, on lluir l’emplatat del xef. A l’estètica se suma la funcionalitat: vaixelles que s’adapten al ritme frenètic de les cuines, al trasllat a través del menjador i al servei en taula, en barra, o en format còctel.

Branding-y-packaging-valenciano-ximo-roca-1600x975-01
Branding-y-packaging-valenciano-ximo-roca-1600x975-02

Les línies corbes i caràcter escultural en els seus alçats són les característiques de la col·lecció Orbe Aro dissenyada per Ximo Roca Diseño. Plats creats per a Porvasal amb l’objectiu de convertir-se en el llenç ideal per als colors i sabors de la més alta cuina d’autor. Les seues diferents altures, ales i calderes responen a una investigació de Ximo Roca Diseño sobre les tendències en emplatat per a oferir peces que permeten millorar la presentació i elevar l’experiència del comensal.

Branding-y-packaging-valenciano-meteorito

La ginebra de tons àcids, artesanal i ecològica de Meteorito

Fernandez-Pons és un projecte familiar que naix de la mà de Diego Fernández-Pons, destacat enòleg valencià amb més de 20 anys d’experiència en el món de la viticultura, la vinificació i la comercialització de vins. Els seus productes són tots artesanals i ecològics, la qual cosa els porta a elaborar productes de qualitat, respectuosos amb el medi ambient i amb la salut dels consumidors.

Un dels seus últims productes, que acaba d’aterrar en el mercat, és la ginebra premium Clemen Gin, una nova aposta que se suma al seu famós Vermut. Per al seu etiquetatge van comptar amb l’estudi de disseny Meteorito, que es van encarregar del nom i del disseny. L’objectiu era representar la seua subtilesa, la seua elaboració artesanal i les seues suaus notes àcides de taronja clementina valenciana en nas i en boca. El seu disseny fresc està enfocat al públic femení i transmet el seu caràcter fresc i ecològic a més d’aqueixa espurna cítrica que la fa tan especial.

Branding-y-packaging-valenciano-didac-ballester

Una orxata ecològica que va voler trencar tots els cànons establits, per Dídac Ballester

Des del naixement de la marca Terra i Xufa, el seu propietari, Enric Navarro, va tindre clar que necessitava crear marca de la mà d’un dissenyador. Parell això, va començar a treballar amb Dídac Ballester l’univers de la marca i el seu posicionament com a orxata ecològica.

D’aqueixa relació van sorgir molts projectes i productes, entre els quals es trobava el de l’orxata concentrada. La percepció d’aquesta orxata era que semblava un producte artificial i industrial, molt lluny del que era en realitat: un producte natural i lleuger. D’ací va sorgir la idea de trencar les normes establides, els cànons habituals d’etiquetatges d’aquesta mena de productes i jugar amb una estètica nova i diferenciada.

El dissenyador va optar per un disseny que, des del contemporani, posara en valor l’orxata com a producte natural i tradicional. La il·lustradora Paula Bonet va ser l’encarregada de dibuixar aqueixa nova estètica allunyada d’aqueix registre de producte artificial i industrial. I, al costat del canvi de paper, van aconseguir un to més càlid i una edició d’etiquetes molt més cuidades.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te