Cites imprescindibles per a disfrutar del disseny en el mes d’abril
31 març 2022 /

Cites imprescindibles per a disfrutar del disseny en el mes d’abril

El palmito valencià, el pintor i l’artista gràfic Josep Renau, l’arquitecta Denise Scott Brown, i els vincles entre el disseny i la ceràmica, il·lustració, cine i impressió 3D són alguns dels protagonistes de l’intens calendari de presentacions, xerrades, exposicions i esdeveniments de primer ordre que en les pròximes setmanes tenen lloc en l’epicentre global del disseny.

L’agenda d’abril de València Capital Mundial del Disseny 2022 convida a embarcar-se en un viatge de la tradició a l’avantguarda de la creativitat valenciana, recorrent alguns dels centres culturals i d’innovació, museus i galeries més rellevants de la ciutat.

Ja és possible descarregar el calendari d’abril amb totes les activitats.

El palmito valencià, el pintor i l'artista gràfic Josep Renau, l'arquitecta Denise Scott Brown, i els vincles entre el disseny i la ceràmica, il·lustració, cine i impressió 3D són alguns dels protagonistes d'abril.

Exposicions

El divendres 1 d’abril, a les 20h, el cicle  Temporada Il·lustrada” emprén una nova edició en l’espai gastronòmico-cultural Muviment del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració  Modernitat) i ho fa amb Luís Demano com a protagonista. El treballs d’aquest il·lustrador valencià, fill i net de pintors, s’ha pogut veure als principals diaris generalistes del país i es caracteritza per la crítica social i un clar component reivindicatiu. L’exposició estarà oberta al públic durant els mesos d’abril i maig.

El dimarts 5 d’abril, el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV) obrirà les portes de l’exposició “Denise Scott Brown. Travelling with Denise”, comissariada per Jeremy Tenenbaum, Maria Pia Fontana i Josep Maria Torra. Aquesta compilació fotogràfica, que constitueix la cinquena mostra del cicle “L’Àlbum de l’Arquitecte” i es podrà visitar fins el 13 de maig, retrata escenes de Sud-àfrica, Nova York, Filadèlfia, Atlàntic City, Iugoslàvia i Califòrnia en un recorregut per llocs que l’arquitecta va conèixer i va fotografiar. Brown és arquitecta, urbanista, escriptora, professora i sòcia de l’Estudi Venturi-Scott Brown & Associates en Filadèlfia. Aquest estudi d’arquitectura és considerat un del més influents del segle XX.

També el 6 d’abril començarà l’exposició Mans i Màquines. Apunts Ceràmics” en la Universitat Jaume I. Fins el 31 de maig, els visitants podran descobrir com l’art i el disseny ceràmic s’aproximen situant-se en posicions paral·leles fins a paréixer convertir-se en signes d’un mateix llenguatge. La mostra, dirigida per Rosalia Torrent Esclapés, reunirà ceràmiques que pertanyen a la col·lecció de disseny industrial Alfa de Oro, depositada en el Museu del Taulell Manolo Safont d’Onda, en diàleg amb obres de ceràmica artística aportades pels Museus de Vilafamés i el de L’Alcora.

El 21 d’abril obrirà al públic l’exposició col·lectiva sobre l’aliança del disseny i el saber fer de l’artesania a partir d’una de les peces valencianes de referència: el palmito. La mostra “Dissenyar l’aire”, comissariada pel dissenyador Vicent Martínez, arribarà al Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries González Martí per a demostrar com pot enriquir-se la cultura del món del palmito i, amb aquest esperit, reposicionar-se i projectar-se al futur. “Dissenyar l’aire”, que es podrà visitar  fins el 3 de juliol, repassa la història del palmito valencià a través d’un recorregut que va de la tradició a la contemporaneïtat i compta amb la participació de vint professionals del disseny de diferents aparts del món que reinventen aquest icònic objecte en formes, textures i tecnologia. 

La Rambleta, referent del món de la cultura i l’oci d’avantguarda en València, assisteix el 21 d’abril a l’inici de la nova etapa d’un projecte impulsat des de fa sis anys per a donar a conèixer la ciutat de València a través de la mirada dels il·lustradors. La primera de les presentacions d’aquest nou cicle “València s’il·lustra i es dissenya” comptarà amb la proposta de la dissenyadora Mònica Ballester, la qual crearà per a l’ocasió una imatge inèdita aplicada a tres productes amb el quals es reconeix València i la seua identitat. 

El Saló del Respecte del Palau dels Scala allotjarà, a partir del 28 d’abril i fins el 10 de juliol, l’exposició “Josep Renau i el temps de les imatges”. La mostra ha sigut impulsada per part de la Diputació de València amb la voluntat de revisitar l’obra cartellista d’aquest artista valencià de renom internacional i de proposar noves línies interpretatives sobr el medi artístic al qual va dedicar bona part de la seus trajectòria creativa. L’exposició està configurada per un conjunt d’uns setanta cartells, acompanyats de més d’una trentena d’il·lustracions, portades de llibres, guíes de mà i diversa documentació gràfica, amb la qual es ficara de manifest el valor cultural de la trajectòria artística renauniana com a testimoni d’una memòria col·lectiva.

Masterclass

En el marc del cicle BLABLANIGHTS, LABA València. School of Art, Design & New Media acollirà  el 6 d’abril a las 19:30h la masterclass gratuïta “Imprimir el mon en 3D”, impartida per Carmen Baselga i Héctor Serrano, referents del disseny valencià. La sessió ficarà l’accent en el món de la impressió 3D amb la finalitat d’explorar el seu impacte en la nostra societat i en disciplines tan variades com la medicina, la moda, la gastronomia o l’arquitectura. Dues mirades de referència a un fenomen digital considerat per molt la pròxima revolució industrial.

Presentacions

El 22 d’abril a las 19h en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) es presentarà el catàleg de l’exposició “Por què sóc així?”, comissariada por Juli Capella amb peces de la col·lecció Pérez de Albéniz-Bergasa i que es pot visitar amb entrada gratuïta fins el 29 de maig. La presentació donarà a conèixer 120 objecte quotidians que conten en primera persona com són, així com el perquè de les seues formes, i  seguidament es celebrarà la xerrada-debat “ Tens algún objecte de disseny a casa?” organitzada de la mà de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD).

El 28 d’abril, l’espai Veles e Vents de World Design Capital València 2022 serà la seu d’una nova cita de la sèrie “Trobades sobre el disseny i innovació”, concebuda per a reflexionar, compartir i co-crear. En aquesta ocasió, la jornada tindrà com a fils conductors el disseny de marques, l’entorn empresarial i la innovació i conclourà amb una xerrada a càrrec d’Oyer Corazón i Nando Abril.

La Filmoteca de València explorarà els nus entre el disseny i el sèptim art durant els mesos d'abril, maig i juny.

Cicle de cinema

La primera i la segona sessió del programa “Disseny de cine” de la Filmoteca de València tindran lloc el 26 y el 27 d’abril amb ocasió de la projecció de “Mon Oncle” (1958) de Jacques Tati i “La Chinoise” (1967) de Jean-Luc Godard. Al llarg dels meos de maig i juny es celebraran noves projeccions en el marc d’aquest cicle cinematogràfic especial, durant els qual la Filmoteca de València explorarà els nus entre el disseny i el sèptim art de de l’existència més incipient d’ambdues disciplines. 

Múltiples projectes continuen actius i oberts a la participació de tota la ciutadania i visitants de l’àmbit del disseny mediterrani, connectant la cultura de la creativitat i la innovació de forma transversal a nivell social, institucional i empresarial.  

Recorda que pots descarregar el calendari d’abril amb totes les activitats.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te