Comissió de seguiment de l’Arxiu Valencià del Disseny
06 nov. 2020 /

Comissió de seguiment de l’Arxiu Valencià del Disseny

«L’ Arxiu Valencià del Disseny és una necessitat». «Això és un acte històric de consolidació d’aquest arxiu». «L’ Arxiu naix per a donar valor a la societat del disseny des de la perspectiva educativa, professional, empresarial i social». «Volem preservar la memòria cultural i històrica del disseny, des de finals del segle XIX i el present, posant especial èmfasi en els anys 60, 70 i 80, on vam tindre una brillant i reconeguda generació de dissenyadors en tota la Comunitat Valenciana».

Aquestes són algunes de les frases que s’han escoltat en la primera Comissió de seguiment de l’Arxiu Valencià del Disseny, impulsat per la Universitat de València a través de la seua Fundació General i la Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD València), amb el suport de les administracions públiques i les universitats valencianes, empreses i entitats, i el sector professional del disseny valencià. Una reunió celebrada a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau i ha tingut l’objectiu d’explicar el funcionament i estratègia de l’Arxiu, així com les accions que es volen dur a terme i la pròpia naturalesa de l’ens.

Comision-Seguimiento-Arxiu-1920x1080

Per a Xavier Giner, codirector de l’AVD, «l’Arxiu naix de la generositat de tots i especialment dels dissenyadors. L’objectiu és cuidar i preservar els processos de treball dels dissenyadors i especialment els de les generacions dels anys 60, 70 i 80 que estan en major risc de perdre’s. Explicar els processos ens permet, al seu torn, demostrar el caràcter transversal del disseny en la generació d’idees», ha explicat.

Per a Ester Alba, codirectora de l’AVD, «volem materialitzar la nostra memòria històrica en un fons de documentació però també, un laboratori d’innovació i investigació que mire al present i futur del disseny. Per a això, l’AVD oferirà tots els seus fons en obert i digitalitzats per a facilitar la investigació i posar els processos creatius d’aquests dissenyadors a l’abast de tots.  Un llegat que va més enllà de les nostres fronteres i que passa per preservar, custodiar, conservar i documentar els pilars fonamentals que han suposat una modernitat en la societat valenciana», ha apuntat.

Comision-Seguimiento-Arxiu-960x663-01
Comision-Seguimiento-Arxiu-960x663-02

Per tot això, l’AVD es mostra al món com una porta oberta -amb un disseny realitzat per Patricia Bolinches– i pròximament una web on poder accedir als fons ja documentats, i que compten amb el llegat de dissenyadors com Vicent Martínez i Lola Castelló, Manuel Lecuona, Paco Bascuñán, Mariano García, La Mediterrània, Eduard Albors, IMPIVA, Julio Vives Chillida i molts altres. Molts d’aquests fons – un total de 15.000 documents- ja han sigut digitalitzats gràcies a l’ajuda i finançament de la ADCV i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Pròximament també es posarà en marxa una revista acadèmica, anomenada ARXIU que tracta d’aprofundir en la realitat de propi disseny com a pràctica projectual, en el seu valor històric, cultural i econòmic. Una revista dissenyada per Filmac, amb caràcter científic i amb col·laboracions de primer nivell que aprofundiran sobre la història del disseny valencià i el seu llegat.

Per al vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, «aquest projecte demostra la dimensió simbòlica, semàntica i funcional del disseny, així com la seua vinculació i principal paper en la modernització i desenvolupament de la societat contemporània. Hem de conservar el treball de tants dissenyadors i generar un espai viu de reflexió entorn del passat, present i futur, tenint així la capacitat educativa de generar història», ha conclòs.

L’Arxiu se suma així a un ecosistema del disseny que conformarà una plataforma de difusió tant del passat com del present del disseny, on poden aparéixer altres agents culturals com un futur Museu del Disseny o els actes que se celebren com València Capital Mundial del Disseny en 2022.

“L’Arxiu Valencià del Disseny naix pràcticament alhora que la candidatura de València per a ser triada Capital Mundial del Disseny 202. És per aixó que compartim objectius així com línies estratègiques, al ser dues iniciatives extraordinàries sorgides en un moment molt concret de la història del disseny valencià. Les dues estàvem destinades a col·laborar i anar pràcticament de la mà en aquest treball de revisió i visibilització però també de projecció cap al futur, parlant del passat per a projectar al futur”, ha explicat Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.

La reunió d’aquest dijous ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, que ha entrat en línia; de les directores generals de Cultura i Patrimoni, i d’Universitats, Carmen Amoraga i Pilar Ezpeleta, respectivament; del director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina; de la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez; del director de World Design Capital València 2022, el dissenyador Xavi Calvo; i de nombroses personalitats acadèmiques, culturals, i del món empresarial i del disseny valencià.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te