Per tot això, l’AVD es mostra al món com una porta oberta -amb un disseny realitzat per Patricia Bolinches– i pròximament una web on poder accedir als fons ja documentats, i que compten amb el llegat de dissenyadors com Vicent Martínez i Lola Castelló, Manuel Lecuona, Paco Bascuñán, Mariano García, La Mediterrània, Eduard Albors, IMPIVA, Julio Vives Chillida i molts altres. Molts d’aquests fons – un total de 15.000 documents- ja han sigut digitalitzats gràcies a l’ajuda i finançament de la ADCV i l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
Pròximament també es posarà en marxa una revista acadèmica, anomenada ARXIU que tracta d’aprofundir en la realitat de propi disseny com a pràctica projectual, en el seu valor històric, cultural i econòmic. Una revista dissenyada per Filmac, amb caràcter científic i amb col·laboracions de primer nivell que aprofundiran sobre la història del disseny valencià i el seu llegat.
Per al vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, «aquest projecte demostra la dimensió simbòlica, semàntica i funcional del disseny, així com la seua vinculació i principal paper en la modernització i desenvolupament de la societat contemporània. Hem de conservar el treball de tants dissenyadors i generar un espai viu de reflexió entorn del passat, present i futur, tenint així la capacitat educativa de generar història», ha conclòs.
L’Arxiu se suma així a un ecosistema del disseny que conformarà una plataforma de difusió tant del passat com del present del disseny, on poden aparéixer altres agents culturals com un futur Museu del Disseny o els actes que se celebren com València Capital Mundial del Disseny en 2022.
“L’Arxiu Valencià del Disseny naix pràcticament alhora que la candidatura de València per a ser triada Capital Mundial del Disseny 202. És per aixó que compartim objectius així com línies estratègiques, al ser dues iniciatives extraordinàries sorgides en un moment molt concret de la història del disseny valencià. Les dues estàvem destinades a col·laborar i anar pràcticament de la mà en aquest treball de revisió i visibilització però també de projecció cap al futur, parlant del passat per a projectar al futur”, ha explicat Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.
La reunió d’aquest dijous ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, que ha entrat en línia; de les directores generals de Cultura i Patrimoni, i d’Universitats, Carmen Amoraga i Pilar Ezpeleta, respectivament; del director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina; de la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez; del director de World Design Capital València 2022, el dissenyador Xavi Calvo; i de nombroses personalitats acadèmiques, culturals, i del món empresarial i del disseny valencià.