Conferència inaugural de Paola Antonelli
10 des. 2021 /

Conferència inaugural de Paola Antonelli

La Senior Curator del Museum of Modern Art de Nueva York (MoMA), Paola Antonelli, ha sigut l’encarregada d’obrir la programació de la World Design Capital València 2022 en el Palau de Les Arts Reina Sofia, en el marc de l’entrega de Premis del 20º Concurs Internacional de Disseny Andreu World. La seua intervenció es va titular “Design Rules: Activism, idealism, cynicism, and pragmatism in contemporary design”. 

“Commemorar la capitalitat mundial del disseny serveix perquè que tots els ciutadans puguen celebrar la seua importància”: així concloïa Paola Antonelli el seu discurs en el Palau de les Arts. Una intervenció durant la qual va afirmar que “el disseny és la forma més elevada de l’expressió artística, fins i tot més que el mateix art, ja que el disseny a més ha de ser segur, innovador, responsable i sensible amb l’entorn. Dissenyar coses accessibles i per el fruir de tots – malgrat es tracte d’un fet simple i quotidià- és per a mi crear una obra mestra.”

Les seues paraules se centraren en l’evolució del concepte de disseny, en la seua idealització, i en la seua importància per al futur: “el disseny pot permetre’ns deixar un llegar digne a les pròximes generacions. Hem de ser conscients de la rellevància del disseny com a arma política.” Antonelli també va recordar que “sempre serà necessari un disseny d’emergència. Sempre hi ha una necessitat per a cobrir en el món del disseny. Recordeu-lo durant tot l’any de la capitalitat: el disseny és una força major que meneja el món”.

Philippe Starck, per altra banda, va llançar algunes preguntes a les més de 300 persones que es trobaven en l’auditori: Per què estem ací? Necessitem noves cadires? Per al creador francés, la resposta radica en promoure els objectes sostenibles i ‘intel·ligents’: “Potser no necessitem dissenyar més cadires, però si creadors capaços de dissenyar objectes longeus, tant per la seua qualitat com per la seua visió del futur.”

En l’acte es van entregar els Premis del 20º Concurso Internacional de Disseny Andreu World, que reconeixen els millors projectes de disseny sostenible en una edició realitzada amb la col·laboració de la World Design Organization (WDO).  La cerimònia va comptar amb la presència del jurat, presidit pel dissenyador Philippe Starck i format per la periodista Chantal Hamaide; l’arquitecte Rafael de La-Hoz; el CEO de Good Design Awards Australia, Brandon Gien; i la citada Paola Antonelli.

El Concurs Internacional de Disseny d’Andreu World ha complit 20 anys en la seua edició més especial, enfocada als projectes que inclouen una major sensibilitat mediambiental, tant en l’ús de materials, com en el seu propi cicle de vida, així com en una major implicació en el comerç just, local i social. 

DISSENY SOSTENIBLE EN UNA EDICIÓ IMPULSADA AMB LA WDO 

Andreu World i l’Organització Mundial del Disseny (WDO) han conjuntat forces per a impulsar aquesta edició del Concurs Internacional de Disseny Andreu World, basada en el disseny sostenible d’un seien i/o una taula i dirigit tant a joves estudiants com a professionals del sector, sense cap límit d’edat. 

El primer premi del Concurs Internacional de Disseny Andreu World, amb una dotació de 6000€, va ser concedit a David Guilmain i Rafa Peris, de València, per MT Chair. El segon lloc, premiat amb 2500€, va ser per a Georg Siegele, de Landeck (Àustria) i el seu seien Pet, i les tres mencions especials de 1000€  cadascuna van ser per al berlinés Pascal Hien pel seu disseny Tobio, l’estatunidenc Geoffrey Adams per Cholla Rocker, i la madrilenya Carmen Barragán per Hiya.

“Ha sigut un orgull per a Andreu World impulsar conjuntament a la WDO un dels primers esdeveniments de la capitalitat. Aquesta gran cita, que és un grandíssim repte, ha de ser el punt d’inici d’una nova era per al disseny, la cultura i l’economia de tota la Comunitat Valenciana”, afirmà Jesús Llinares, CEO de Andreu World. “Esperem que siga el factor dinamitzador de professionals, empreses, escoles i estudiants i la societat en general. València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte en comú que va més enllà de València i l’any 2022.

WDO és una organització internacional que promou la professió del disseny industrial i la seua capacitat per a generar millors productes i sistemes, negocis i indústria més competitius i, en última instància, un millor medi ambient i societat. Com a veu internacional del disseny industrial, la WDO advoca pel disseny per a un món millor, promovent i compartint el coneixement de la innovació impulsada pel disseny industrial per a millorar la qualitat de vida econòmica, social, cultural i ambiental de les persones a escala global. L’entitat té estatus consultiu especial de les Nacions Unides, col·laborant com a membre actiu que treballa per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 involucrant a més de 10 organitzacions membres, entre les quals es troba Andreu World i duent a terme una programació que inclou esdeveniments de caràcter mundial com  World Design Talks, World Design Impact Prize, World Industrial Design Day, Interdesign i World Design Capital®, que ha designat a la ciutat de València en 2022.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te