Design for the oceans: Projectes que recullen èxits cuidant el medi ambient des del disseny
21 oct. 2021 /

Design for the oceans: Projectes que recullen èxits cuidant el medi ambient des del disseny

Usar el disseny com a ferramenta disruptiva per a transformar productes i processos industrials en altres molt més sostenibles, més respectuosos amb el medi ambient i amb la rendibilitat suficient per a perviure en el mercat. Eixe és el punt en comú de quatre projectes exitosos que han trobat en el disseny i la creativitat la manera de contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones i cuidar del medi ambient sense renunciar a un negoci rendible i generador de treball. Empreses amb dècades de trajectòria que han trobat una nova forma de fer les coses o projectes incipients que naixen des de la preocupació mateixa per la cura mediambiental i la sostenibilitat. 

Les empreses de mobiliari Vondom i Andreu World, la firma Closca i el projecte Gravity Wave són clars exemples d’aquesta capacitat empresarial per a impactar de forma positiva en la societat i en l’entorn des del disseny. 

Andreu World i l’economia circular

Des d’una xicoteta ebenisteria que va obrir les portes fa més de 65 anys fins a l’empresa de mobiliari amb presència en tot el món que és hui dia Andreu World no ha deixat mai de treballar amb la fusta com a matèria primera; el material més sostenible és també el seu valor afegit. 

Andreu World ha implantat tota una estratègia basada en els preceptes de l’economia circular que ha concretat en dotze eixos amb l’objectiu de multiplicar la sostenibilitat dels seus projectes i dels seus processos. El primer eix es basa en el disseny de producte, en apostar per dissenys atemporals que arriben a ser clàssics i contemporanis, quina manera més sostenible de fer productes que perduren en el temps i que passen de generació en generació? A més, controlen tota la cadena de valor per a garantir la qualitat de la matèria primera, la reforestació dels arbres talats i l’origen sostenible de la fusta utilitzada.

En els últims anys, l’empresa ha incorporat altre tipus de material com el propilé que és 100% sostenible i 100% reciclable o el teixit ‘circular one’ que es fabrica amb plàstics de botelles PET i residus tèxtils molt més resistible i durador. En la seua estratègia global, Andreu World s’ha proposat que en 2030 tots els seus processos formen part d’un cicle d’economia circular. 

Materials sostenibles i reciclables, matèria primera recuperada de residus, aposta pel disseny, per l’ocupació jove i el manteniment de la tradició ebenista i control dels processos per a reduir el seu impacte componen l’aposta d’Andreu World per a contribuir a una economia més respectuosa amb el medi ambient. 

Gravity wave: transformar els residus de la mar

El projecte Gravity wave es va gestar en 2019 però no va trobar la seua senda de l’èxit fins un any després quan van apostar pel disseny com a part clau del producte final i de la història que volien que comptaren els seus productes. La idea del projecte és recuperar els residus plàstics de la mar gràcies a la col·laboració amb pescadors tradicionals i utilitzar-los com a matèria primera per a crear objectes funcionals, atractius i que impliquen eixe valor afegit. 

En aquests moments estan fabricant des de mobiliari d’interior i mobiliari urbà fins a palets i altres objectes singulars que es recolzen en el disseny per a ampliar el seu públic objectiu. I tot a escala local: recuperant el plàstic en el mediterrani i transformant-lo en la Comunitat Valenciana. 

La contribució social de Closca

Inspirar el canvi social. Eixa va ser la premissa sobre la qual es va construir Closca: una firma de productes per al dia a dia que utilitzen el disseny i la tecnologia per a canviar les coses, per a canviar la forma en la qual la gent interactua amb el món, per a aconseguir que eixa interacció siga molt més sostenible. 

La firma ha utilitzat el branding per a aconseguir que els seus clients siguen realment ambaixadors de la marca convertint els seus productes en senyals d’identitat de la consciència social i mediambiental d’aquells que els usen. De fet, l’empresa es regeix per fites, no per productes que vol crear. La primera fita va ser la mobilitat, i d’ací va sorgir el seu mític casc Closca; una icona que identifica a la gent que “vol caviar la societat”. 

La signatura ha utilitzat el branding per a aconseguir que els seus clients siguen realment ambaixadors de la marca convertint els seus productes en senyals d’identitat de la consciència social i mediambiental dels qui els usen. De fet, l’empresa es regeix per fites, no per productes que vol crear. La primera fita va ser la mobilitat, i d’ací va sorgir el seu mític casc *Closca: una icona que identifica a la gent que “vol canviar la societat”.

El consum de plàstics d’un sol ús és altra de les fites sobre les quals ha volgut intervindre aquesta empresa valenciana creant una botella d’aigua reutilitzable junt amb una app que geolocalitza fonts publiques de la ciutat perquè es puga emplenar. No sols el producte es sostenible, sinó que el seu ús incita a la transformació social.

La ‘revolution’ de Vondom

La firma Vondom va nàixer fa una dècada a partir d’una empresa dedicada al plàstic des de fa més de 40 anys. Inspirada per un consumidor jove molt més conscienciat pel medi ambient, l’empresa, centrada en la fabricació de mobiliari d’exterior, va virar la seua forma de treballar i va començar a investigar i a implantar dissenys capaços de fabricar-se amb plàstic reciclat.

De la mà del dissenyador Eugeni Quilet, Vondom ha creat una línia de productes fabricats amb plàstics recuperats de la mar Mediterrània. El seu compromís ha transcendit aquesta col·lecció concreta i han decidit començar a fabricar dissenys anteriors també amb plàstic reciclat. Però en la seua ‘revolution’ han anat més enllà; han intervingut en l’embalatge perquè siga d’origen vegetal, han implantat un pla integral en les seues instal·lacions per a reduir el consum d’energia i d’altres recursos i han subscrit acords amb pescadors locals per a utilitzar també les seues xarxes de pesca com matèria primera per a fabricar els mobles apostant també per la sostenibilitat econòmica d’oficis tradicionals. 

Taula Oceans

Valor del disseny, economia circular, simbiosis industrial i la rendibilitat econòmica d’apostar per la sostenibilitat han centrat la taula redona protagonitzada per aquestes quatre empreses valencianes i moderada per la gerent de l’ADCV, Maria Navarro, inclosa en el programa d’activitats de la iniciativa Run For The Oceans organitzada per València Capital Mundial del Disseny. 

Una xarrada en la qual es van abordar qüestions com com es pot transformar la societat a partir del disseny de producte o com incideix el disseny en la disminució de l’empremta de carboni de les empreses, dels productes i dels propis consumidors. I és que diversos estudis asseguren que implicar a l’equip de disseny des de l’inici del procés permet controlar fins al 80% de l’impacte mediambiental d’aquest producte a més de facilitat la presa de decisions i els canvis de rumb evitant errors que acabarien malgastant recursos.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te