Dissenyant Lo Por Venir, el projecte que uneix disseny i art-teràpia per a donar una segona oportunitat a persones en risc d’exclusió social
27 jul. 2021 /

Dissenyant Lo Por Venir, el projecte que uneix disseny i art-teràpia per a donar una segona oportunitat a persones en risc d’exclusió social

El projecte “Lo Por Venir” d’Idecart recolzat per València Capital Mundial del Disseny 2022 per a millorar la inclusió laboral de persones en risc d’exclusió a través del disseny i l’art-teràpia aconsegueix arribar al seu equador amb un balanç molt positiu i la voluntat de convertir-lo en un projecte a llarg termini, tant per l’activació de noves edicions del programa com per la necessitat que les persones usuàries puguen incorporar els coneixements en disseny adquirits per a crear projectes laborables estables.

 

Quatre dissenyadors i cinc art-terapèutes treballen de la mà per a impartir tallers a grups de persones en risc d’exclusió social on aquestes puguen, a través d’un procés creatiu i amb les ferramentes pròpies del disseny que subministra el dissenyador, crear objectes per a la llar que tinguen un valor més enllà de qui els ha fabricat i dissenyat.

En la primera fase del projecte, els dissenyadors i els art-terapèutes es van conèixer i van començar a formar-se per a impartir els tallers a persones en risc d’exclusió social. A partir d’aquesta formació conjunta van sorgir els equips que es farien càrrec de cada grup d’usuaris, en aquest cas, de l’entitat Koopera, dedicada al reciclatge tèxtil i de Novaterra, dins del seu programa Dona Empren.

Els tallers amb els usuaris es van iniciar fa uns mesos i els resultats, segons totes les parts implicades, des d’art-terapèutes i dissenyadors fins als responsables del projecte i la seua coordinació, estan sent molt positives.

Amb la conjunció de les dues disciplines, s’aconsegueix que els usuaris i les usuàries dels tallers, no sols connecten amb la seua creativitat de forma alliberadora gràcies a les tècniques psicològiques i artístiques dels terapeutes, sinó que, amb l’acompanyament del dissenyador, aprenen els procediments i les eines pròpies d’aquesta disciplina per a convertir la seua creativitat en un producte final, un objecte palpable i consumible que siga, al mateix temps, una bona solució per a un problema, en definitiva, un objecte de valor per si mateix.

En aquests moments, el projecte es troba en fase de plantejar idees sobre quins objectes es poden fabricar, encara que ja s’ha decidit que seran de l’àmbit de la decoració de la llar. “Estan sorgint idees realment interessants”.

Els bons resultats han incrementat la motivació dels organitzadors per a realitzar nous tallers a partir de setembre amb persones amb problemes de salut mental i també en col·laboració amb centres de menors.

 

La intenció és que el projecte transcendisca molt més enllà de la duració dels tallers i els usuaris puguen incorporar tots aquests coneixements i experiència a la seua vida diària i, fins i tot, convertir-lo en una eixida laboral viable.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te