«Dissenyar l’aire», de la tradició a la contemporaneïtat del palmito
22 abr. 2022 /

«Dissenyar l’aire», de la tradició a la contemporaneïtat del palmito

El Saló de Ball del Palau Marqués de Dosaigües, a València, pertanyent al Ministeri de Cultura i Esport, ha acollit la presentació de l’exposició “Dissenyar l’aire”. En el marc de València Capital Mundial del Disseny 2022, amb l’impuls de la Diputació de València i València Turisme, i amb el dissenyador Vicent Martínez com a comissari i editor, aquesta mostra pretén fer un repàs a la història del palmito valencià projectant el futur del sector mitjançant la combinació estratègica entre l’artesania i el disseny.

Coincidint amb la presentació institucional i visita guiada, Vicent Martínez ha comentat que “el palmito és una peça tradicional en la memòria objectual valenciana i en els anys 20 i 30 del segle passat València comptava amb una indústria abaniquera potent” i el que es proposa la iniciativa de “Dissenyar l’aire” és “fomentar una nova aliança de l’artesania i el disseny, incloent, per a la seua nova projecció, l’ús de noves tecnologies i materials. Des de la incorporació de la cultura contemporània, volem aportar noves propostes que resituen objectes com el palmito en l’imaginari internacional creatiu en el qual posa el focus València Capital Mundial del Disseny 2022”. En la presentació, Vicent Martínez ha estat acompanyat de Toni Gaspar, president de Diputació de València, Jaume Coll, director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, i Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022.

El palmito és una peça tradicional en la memòria objectual valenciana i en els anys 20 i 30 del segle passat València comptava amb una indústria molt potent.

El projecte, exposat en el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí des del 22 d’abril al 26 de juny, repassa la història del palmito valencià a través d’un recorregut que va de la tradició a la contemporaneïtat i compta amb la participació de vint professionals del disseny de diferents parts del món que reinventen aquest icònic objecte en formes, textures i tecnologia. “Dissenyar l’aire” és un projecte coral de vint artistes internacionals: Ángel Blay Villa, Antonio Serrano, Arnau & Reyna, Carlos Tíscar, Eli Gutiérrez, Inma Bermúdez, Luisa Bocchietto, María Arroyo, Nani Marquina, Nieves Contreras, Pepe Gimeno, Ramón Úbeda i Pepa Reverter, Ricard Ferrer, Sohei Arao & Sumiko Arao, Terence Woodgate, Vicent Martínez i Yukari Taki.

Baix el comissariat i edició de Vicent Martínez i amb la implicació de l’artesà Ángel Blay en la fabricació de les peces, els ventalls exposats redissenyen la peça tradicional valenciana en formes, textures i tecnologia demostrant com la unió entre disseny i llegat pot afavorir la reinvenció dels elements més clàssics tradicionals d’una cultura. “Dissenyar l’aire” és una oportunitat per a mostrar el diàleg humanista entre el disseny, tecnologia i artesania.

En l’exposició es combinen materials tradicionals com el nacre, procedent de les petxines d’ostres cultivades, elaborat per artesans d’Aldaia, un dels pocs i últims tallers d’Europa que el manufactura, junt amb palmitos de tauler contraxapat de mínim gruix tallats i calats amb làser; uns altres de teles impreses digitalment, o de fustes impreses amb tecnologies innovadores o d’impressors i enquadernadors que imprimint i plegant paper també fan palmitos.

'Dissenyar l'aire' és una oportunitat per a mostrar el diàleg humanista entre el disseny, tecnologia i artesania.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te