Dos Red Dot per a la identitat de la Capitalitat
20 jul. 2020 /

Dos Red Dot per a la identitat de la Capitalitat

La marca de València com Capital Mundial del Disseny en 2022, concebuda pel dissenyador gràfic Ibán Ramón, ha estat guardonada amb dos premis Red Dot, els considerats com els Oscars del disseny a nivell mundial, a les categories de marca i de comunicacions.

Tant la identitat gràfica com la seua aplicació en cartells aconsegueix així aquests dos guardons, que suposen l’excel·lència a nivell mundial, en uns premis considerats com un segell internacional de qualitat del bon disseny. La selecció ha estat realitzada per un jurat de 24 experts internacionals d’entre les prop de 7000 propostes rebudes.

La marca, dissenyada com un sistema modular, té la seua principal virtut en la versatilitat i variabilitat del sistema, estant capaç d’adaptar-se a diferents configuracions i suports.

“S’han interpretat les lletres València World Design Capital a partir de formes geomètriques simples, sobre una retícula de mòdul quadrat que permet infinitat de composicions. De fet, el caràcter abstracte de la identitat, al no llegir-se com il·lustració o text, facilita que en el futur puga conviure amb una gran varietat d’imatges i títols. A més, el seu color evoca el Mediterrani: la sorra, la mar, el sol. Les tipografies emprades al dossier es mostren suficient formals sense renunciar a contemporaneïtat i frescor”, comenta Ibán Ramón.

S'han interpretat les lletres València World Design Capital a partir de formes geomètriques simples.

“El disseny modular de la identitat obri pas a una infinitat de composicions, permetent un ample desenvolupament; sense una significació concreta, però reconeixible”; afegeix el dissenyador.

Aquests dos reconeixements internacionals, tant de marca com de comunicació, demostren l’alt nivell d’aquesta identitat gràfica que, a més, ha de conviure amb la marca primària de la World Design Organization. Per a Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, “l’exercici de mal·leabilitat de la marca d’Ibán Ramón ens permet conjugar ambdues marques per a aquells esdeveniments més nacionals en els quals vulguem jugar amb les dues identitats. De fet, aquesta segona marca aporta eixe nivell d’identitat i identificació pròpia que se suma al logo principal de la WDO que tenim com pròxima Capital Mundial del Disseny i que segueix la línia de les altres set capitals”, afirma Xavi Calvo.

L'ús d'elements geomètrics simples, a tall de lletres, connecta directament amb la història del grafisme valencià.

“La marca sorgeix de diferents inspiracions que beuen, al seu torn, de la història del disseny valencià. La geometria és un recurs natural del disseny gràfic, i també és un llenguatge universal, que no caduca, segueix vigent des de la Bauhaus. Al meu treball hi ha alguns precedents fonamentals per entendre aquesta proposta, com We love geometry (2009).

A més, l’ús d’elements geomètrics simples, a manera de lletres, connecta directament amb la història del grafisme valencià, açò ja ho vaig usar al projecte expositiu de La Nau «València Capital de la República» (2016), que és un altre precedent. Però sobretot, el més important és que la solució no és capritxosa, és oportuna en aquest moment per un esdeveniment d’aquestes característiques per la seua universalitat i atemporalitat, que la mantindrà vigent durant molts anys” explica Ibán Ramón.

Des de 1955, el Design Zentrum Nordrhein Westfalen distingeix els dissenys de productes internacionals amb el premi Red Dot, que s’entreguen en una cerimònia organitzada al teatre Aalto d’Essen-Alemanya. L’apartat de comunicacions i gràfica existeix des de 1993 i està orientat a dissenyadors, institucions, agències emergents i empreses. Aquests premis suposen la inclusió dins de l’anuari que recull els millors projectes del camp del disseny a nivell internacional, la presència a les exposicions dels museus propis de l’organització (ubicats a Alemany, a Singapur i la Xina), així com un espai a l’exposició virtual dut a terme per la Red Dot Organization.

Aquests premis se sumen als aconseguits pel cartell de València Capital Mundial del Disseny 2022 als premis Graphis d’aquest any, amb un Or en la seua versió groga i una menció honorífica en l’adaptació del cartell en gris. Ambdós, seran inclosos al llibre ‘Posters Anual 2021’, un dels més preuats i demandats pel sector mundial del disseny gràfic.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te