El contenidor groc dona una segona vida als envasos lleugers
20 set. 2022 /

El contenidor groc dona una segona vida als envasos lleugers

El groc és un color que plena d’orgull els carrers de València durant aquest any de 2022. Però també està estretament lligat a allò que en les últimes dècades ha inundat el món: els envasos. Al contenidor groc es destinen els envasos lleugers. La seua funció és protegir, conservar i transportar tot tipus d’elements que faciliten la vida a la ciutadania en temps accelerats.

El reciclatge del plàstic té un procés complicat i la millor solució és ser conscients de la limitació del seu ús. El contenidor groc s’ompli cada vegada amb major rapidesa i és el més difícil de buidar, quasi impossible. La majoria dels plàstics no es reciclen, segons l’OCDE. Tan sols s’aprofita per a un segon ús el 9% dels residus plàstics generats en el món. A València i la resta d’Espanya, Ecoembes, una organització sense ànim de lucre, s’encarrega de recollir el contenidor groc per al seu posterior reciclatge i prolongació de la seua vida, a través del redissenye.

L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus de València (EMTRE) ha de bregar amb molts d’aquests envasos a causa del procés de separació de residus a les cases, quan arriben a les seues plantes el contingut dels contenidors gris i marró dels 45 municipis de l’Àrea Metropolitana de València.

El correcte reciclatge comença molt abans de triar el color del contenidor on depositar els residus. Comença en la presa de decisions responsables amb el medi ambient durant la compra. Tot és part del procés, des de portar les teues pròpies bosses, fins a comprar al pes en recipients reutilitzables. Per a això, l’ecodisseny proposa emprar teixits orgànics per a bosses reutilitzables com a cotó, jute i cànem.

En el moment de la compra, el consumidor disposa d’un ventall d’opcions per a omplir la cistella. Encara que tal vegada només requereix caminar fins al final del carrer i entrar en una verduleria per a comprar a granel, en comptes d’adquirir uns xampinyons embolicats en tires infinites de plàstic. Perquè la millor manera d’implementar el procés de reciclatge és no necessitar-lo. El moviment ‘Zero Waste’ o ‘Residu Zero’ compta amb multitud de seguidors i fonts de consulta a la mà de qualsevol que vulga unir-se: vídeos, podcasts, llibres, comptes de xarxes socials…

Una vegada minimitzat el risc, toca separar allò que no s’ha pogut evitar, ni reutilitzar. La nova campanya de la EMTRE recorda que són els envasos lleugers (plàstics i metàl·lics) els que es destinen al contenidor groc. En la imatge de la campanya ‘Pensar abans de tirar’, la majoria són reconeguts com a procedents de la cuina. I és que quasi tots els envasos no orgànics relacionats amb els aliments han de tindre com a destí el contenidor groc: briks, botelles, llandes, taps, terrines, safates d’alumini i un llarg etcètera.

El disseny proposa solucions als residus ja existents, però cal treballar en tot el procés de manera responsable, reduint, reutilitzant, reciclant i apostant pel disseny sostenible.

L’educació ambiental és clau per a aconseguir una reducció dels residus que produïm i perquè, una vegada generats, siguen separats de manera adequada en origen. Recordem que un 80% dels residus depositats en el 2021 en el contenidor de resta hauria d’haver anat a altres contenidors.

El marge de millora que hi ha en aquest contenidor amb la sensibilització ciutadana redundaria en una segona vida d’aquests residus, que es convertirien en nous recursos en el model d’economia circular.

En què es converteixen tots aquests residus? Els estudis de disseny inverteixen a reciclar i repensar els envasos per a evitar la producció d’envasos i redissenyar els ja existents. Més enllà de les botelles 100% reciclades o reciclables, l’ecodisseny proposa:

L’estudi SomeOne ha dissenyat la identitat visual de Ocean Saver, un producte de neteja que utilitza envasos disolubles.

L’agència brasilera SaadBranding+design ha presentat un nou embalatge de bombetes reutilitzable. Es tracta d’un embalatge multifuncional fabricat amb un material durador i reciclable que permet donar-li un ús posterior.

L’empresa Ecovative Design ha creat paper d’embalatge de bolets com a alternativa 100% compostable enfront de les espumes plàstiques, emprat per la marca Shrine per a protegir les seues veles.

EcoBirdy ha creat una sèrie de mobles amb material reciclat 100% de plàstics de joguets vells.

El disseny de les bosses de te Chátu és 100% reciclable, està fabricat amb polpa modelada i tenyida amb colorants naturals. A l’interior de l’embalatge les fulles de te estan disposades dins de bosses amb dues capes de cotó per a oferir un envàs transpirable i eco-friendly.

Abans de res, una de les claus fonamentals del reciclatge es troba en el disseny principal del producte. Cal igualment revisar el moment 0, la compra responsable. Per a triar, cal prioritzar els productes creats amb menys quantitat de residus a reciclar, o que siguen biodegradables. Si no es pot evitar el consum d’envasos lleugers, la millor opció és recórrer a dissenys reciclables o que ja han sigut reutilitzats. El disseny proposa solucions als residus ja existents, però cal treballar en tot el procés de manera responsable, reduint, reutilitzant, reciclant i apostant pel disseny sostenible.

La responsabilitat és comú i ens implica a tots: dissenyadors, empreses productores, consumidors, governants i institucions públiques. Cadascun ha d’aportar el seu gra d’arena per a canviar l’actual sistema productiu i aconseguir la sostenibilitat a través del model d’economia circular.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te