El disseny de la rajola de la Petxina
07 juny 2021 /

El disseny de la rajola de la Petxina

El dissenyador Ibán Ramon ha presentat el disseny de la rajola de La Petxina, una crida a projecte duta a terme per la Regidoria de Desenvolupament Urbà de l’Ajuntament de València. El disseny consisteix en un patró gràfic que formarà part del projecte de la primera superpoma de la ciutat de València, en l’encreuament dels carrers Palleter i Calixt III. Un motiu gràfic que pot convertir-se en una identitat visual de la pròpia intervenció, sent una possible identitat visual del barri.

El projecte de la superpoma de Palleter, al barri de La Petxina, serà la primera actuació d’urbanisme tàctic que compte amb aquesta rajola gràfica. Aquest tipus d’urbanisme permet una transformació ràpida i econòmica de l’espai amb elements gràfics, temporals i versàtils que poden menejar-se i modificar-se en funció de les necessitats.

La imatge es basa en la lletra ics, i facilitat la seua reproducció a diferents escales, permetent replicar el model en diferents proporcions i i crear diferents trames.

La presentació va ser en una roda de premsa dependent de la Regidoria de Desenvolupament Urbà de l’Ajuntament de València, juntament amb el dissenyador, la vicealcaldessa i la regidora de Desenvolupament Urbà Sandra Gómez, la presidenta de l’Associació València Capital del Disseny Marisa Gallén i un membre de l’estudi Leku Estudi, responsables de l’arquitectura de la superpoma

«L’objectiu de l’Ajuntament amb aquest disseny de rajola firmada per Ibán Ramon es dotar al barri d’una identitat pròpia que puga estendre’s a tota la ciutat i que servisca també per a identificar aquestes actuacions urbanístiques àgils i amb capacitat de transformar l’espai amb menys recursos i en menys temps», explicà Sandra Gomez

El sistema de construcció de les rajoles es crea a partir d’un reticle/xarxa a partir de la qual, també es dissenyarà l’aplicació gràfica final i els elements de mobiliari: jardineres, bancs, etc. «Existeixen tres variacions de la Rajola “La Petxina” en la qual la “X” canvia de grandària, malgrat les tres comparteixen una mateixa àrea de respecte», ha explicat el dissenyador.

La “àrea de respecte” entre rajoles defineix els diferents patrons amb cadascuna de les variants, la qual cosa produeix diferents opcions, més o menys denses i opaques, en funció de la rajola aplicada i els espais entre elles.«Les composicions romboides o en forma de “x” són coincidents amb disseny de futurs elements de mobiliari o dels seus possibles agrupaments, i permet una aplicació gràfica valorable a diferents escales», ha explicat.

“De l'aplicació gràfica de la superpoma El Palleter es deriva una eina d'identitat del barri de La Petxina que permetrà diferents usos i aplicacions posteriors, més enllà de la intervenció urbanística”, Ibán Ramón.

Des de València Capital Mundial del Disseny 2022 s’ha acompanyat a la Regidoria de Desenvolupament Urbà de l’Ajuntament de València en l’assessorament d’aquest projecte, inclús en la convocatòria de selecció del dissenyador i la presentació. Per a Marisa Gallén «aquest és un gran exemple d’institucionalització del disseny i com treballar un projecte d’aquesta envergadura amb un professional darrere, el que obre infinitats d’oportunitats per a un barri més enllà del disseny de la rajola. Aquest projecte pot derivar en una eina d’identitat i d’orgull de pertinença per al barri de La Petxina que, a partir de superpomes, és extensible a molts altres barris de la ciutat. Orgull, sentiment de pertinença i reconeixements a eixos espais en els quals, a més en els darrers mesos, ens hem adonat que són el nostre límit perimetral més estimat», ha explicat

El disseny segueix els principis establerts en la Guia de disseny per a la transformació sostenible de l’espai públic de València que va ser desenvolupada per la firma LekuStudio i aprovada per la Regidoria de Desenvolupament Urbà. Aquest disseny d’Ibán Ramón reforça el concepte de com el disseny millora la vida de les persones. Des de la peatonalització i disseny de les superpomes, que aporten espai i benestar als veïns, la generació d’un llenguatge propi per a eixos espais i el sentiment d’orgull.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te