El disseny arriba als col·legis
17 febr. 2022 /

El disseny arriba als col·legis

Incorporar el disseny a l’agenda dels centres educatius de la ciutat. Eixe és l’objectiu de les activitats que l’Ajuntament i València Capital Mundial del Disseny 2022 han organitzat des d’este mes de febrer i durant tot l’any per arribar a jóvens, xiquets i xiquetes. El programa inclou exposicions, tallers, festivals i còmics. La regidora d’Educació, Maite Ibáñez, ha presentat este matí el projecte junt amb el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo. L’edil ha destacat que es pretén “visibilitzar que el disseny ens fa les coses més fàcils” i “involucrar tota la societat”.

Els col·legis i instituts rebran un fullet explicatiu amb les dades de cada activitat —contingut, edat a qui està adreçada i persona de contacte— per tal “d’activar la participació de la comunitat educativa” i “incorporar la mirada de la infància i la joventut al disseny”, segons ha indicat Maite Ibáñez. La regidora ha remarcat “la importància de portar el disseny a les aules perquè els escolars siguen coneixedors del seu valor en allò quotidià, en el benestar, en la sostenibilitat”, i “allunyar el concepte d’elitisme que té”.

Així, el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), l’IVAM, el Jardí Botànic, el Museu González Martí i el MuVIM oferiran huit exposicions, on es mostraran les connexions del disseny amb els objectes que ens envolten dia a dia, el ventall, el joguet o la salut, entre altres. Hi haurà tallers de cal·ligrafia i tipografia i  activitats per a xiquets i xiquetes amb dificultats en la parla. S’incentivarà la intervenció dels centres escolars en el World Design Street Festival, que tindrà lloc entre el 20 i el 25 de setembre, als carrers de València. Igualment, es distribuirà el còmic Jo de disseny no sé res.

També està prevista una mostra itinerant específica sobre disseny, que anirà visitant els centres educatius. Maite Ibáñez ha recordat que a tot açò s’ha d’afegir les iniciatives impulsades des de la Regidoria d’Educació per introduir el disseny en les aules. En eixe sentit, s’ha referit al nou projecte del programa Educ-Arte, a través del qual l’alumnat de Primària i Secundària farà una composició de rajoles valencianes i crearà una cartelleria pròpia. A més, la campanya Per una ciutat en convivència se centrarà enguany en “el disseny com a ferramenta que afavorix i potencia el desenvolupament i transformació de la ciutat”, i els treballs realitzats per l’estudiant es podran vore en el mobiliari urbà (MUPIs).

Per la seua part, Xavi Calvo ha ressaltat “l’aliança estratègica” entre l’Ajuntament i València Capital Mundial del Disseny 2022 per posar en marxa este programa didàctic amb la finalitat de “permear la ciutadania” i “permear l’educació”. Per a Calvo, “ha d’haver una educació també en disseny, perquè convivim amb el disseny, el disseny és part de les nostres vides i som usuaris de disseny des que ens alcem de bon matí fins que anem a dormir, i mentre estem dormint estem en un objecte que ha estat dissenyat”.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te