Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual #WorldIPDay i baix el títol «La propietat industrial i el repte de les indicacions geogràfiques industrials i artesanals», el Congrés de els Diputats va acollir una jornada parlamentària organitzada per Ana Botella i Patricia Blanquer del Grup Socialista, on va participar Xavi Calvo, director de World Design Capital Valencia 2022.
En concret, Xavi Calvo va intervindre en segon lloc en la taula sobre «Marca i disseny com a generació de valor» per a incidir en tres punts clau:
- la constitució de l’anomenada Multilateral com a grup d’entitats del disseny per a l’impuls d’aquest
- les friccions que es troben els i les dissenyadores a l’hora de registrar i la importància de la implicació autonòmica i nacional per al seu canvi
- i finalment una gestió més accessible com a innovació real en el món del disseny.
Tots ells recolzats per la pròpia experiència i visió que està suposant València com a Capital Mundial del Disseny en 2022, així com per la perspectiva que és «essencial protegir aqueix disseny per a poder reivindicar-lo i secundar-lo», i no sols l’industrial sinó també el gràfic, on es focalitza més la «cultura d’absència de patents».
El conjunt de ponents de la taula configuraven la cadena de valor, reflectint així sobre el disseny, la marca, la protecció jurídica i les polítiques públiques. I tots ells van recolzar amb els seus discursos, a l’igual que Xavi Calvo, la importància de protegir el disseny que tant dona a la societat i les empreses. Gerard Guiu, Director general de l’Associació per a la Defensa de la Marca – ANDEMA, va remarcar la importància de generar i recolzar una marca Espanya, la conscienciació de les pimes i start ups, la interlocució directa amb el consumidor final i les garanties del compliment internacional. Per part seua, Juan José Caselles, Doctor en Dret i advocat del despatx Elzaburu, va emfatitzar la necessitat de generar confiança en les normes jurídiques per a l’explotació de les marques i empreses, i per a això va desenvolupar breument una sèrie d’efectes directes i indirectes de la falsificació. Finalment, Cristina Amate Bueno, cap del Departament de Propietat Industrial de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament d’Andalusia – IDEA, va exposar la seua visió des de l’administració, tractant d’oferir els beneficis però també les necessitats de generar confiança facilitant els tràmits per a això.
Una jornada amb el disseny com a «palanca d’innovació», tal com va afirmar Xavi Calvo i com el Pacte pel disseny dicta, i una innovació que ha d’anar de la mà de la protecció dels quals l’exerceixen.
Es pot tornar a veure la trobada en aquest enllaç.