El jardí del Túria
12 gen. 2021 /

El jardí del Túria

Els Jardins del Túria és un dels parcs urbans més grans d’Espanya. Recorre la ciutat al llarg de nou quilòmetres d’espais verds que compten amb senders per als vianants, àrees d’oci i esportives i racons romàntics on relaxar-se. Des del Parc de Capçalera fins a la Ciutat de les Arts i les Ciències, els Jardins del Túria són el lloc perfecte per a corredors, ciclistes, famílies i amants de la naturalesa. Creuat per 18 ponts plens d’història, l’antic llit del riu passa pels principals museus i monuments de la ciutat en totes dues ribes.

A diferència d’altres mercats d’abast a les grans ciutats, el Central de València manté la seua activitat habitual, sent el comerç favorit de les i els valencians que l’envolten. Una convivència que inclou les constants aclamacions per part de la premsa internacional sobre la seua necessària visita (The Guardian, Lonley Planet, BBC…) per comprendre el caràcter, el pensament i la inquietud estètica de la capital valenciana. Encara que és habitual que els turistes deambulen absorts pels seus corredors, joves, pares i iaies venerables sostenen amb la seua compra quotidiana aquesta icona local.

El Central és només un dels 17 mercats de València, encara que cap altre és capaç de filtrar la llum com aquesta construcció. La ceràmica, el ferro i la pedra, converteixen a aquest espai dedicat al comerç en un dels més fotografiats del món. No és una sorpresa per a qui habita aquesta ciutat de comerciants, que són els que han dominat la seua història siga a través de la seda o del moble, conscients de com la seua artesania i vocació pel refinament ha enriquit a les societats dels últims segles. Tant que no sols han fet a través de la transformació industrial, sinó també amb els cítrics – tan presents al Mercat Central – que van inaugurar l’auge de l’exportació agrícola en el segle XIX a mitjançant marques, etiquetes, embalatges i pioners de les companyies tarongeres.

La ceràmica, el ferro i la pedra, converteixen a aquest espai dedicat al comerç en un dels més fotografiats del món.

L’horta, la identitat dels nostres mercaders i el port de major activitat a aquest costat del Mediterrani, han convertit a València en una de les més beneficiades per la immigració, les llengües, els contrastos culturals i fins i tot el turisme. Un poc de tot això hi ha en aquest edifici que bombeja qualitat de vida a través dels seus productes frescos, el seu enrenou constant i la seua feliç conversa. Un bullici tan significatiu que es transmet fins al penell d’una de les seues cúpules, coronada per una cotorra. Aquest símbol va ser realçat per l’estudi creatiu i de disseny Filmac, quan va reformular la seua marca en 2012. Una estètica pionera i diferenciada, concorde a la inquietud de les seues venedores i dels seus venedors que ja venien a través d’internet en 1996.

La cotorra dignifica la més habitual de les virtuts d’aquest centre cultural: les converses, els acudits, els comentaris i la interrelació humana. Un trànsit d’idees i pensaments intercultural i intergeneracional.

A meitat de tot el que s’ha parlat, la transacció de sabors arribats d’ultramar i l’adoració pel seu verger mil·lenari. Una tradició comercial que ha sobreviscut a civilitzacions, guerres i temps difícils. El Mercat Central concentra tots aquests aprenentatges, inspira relats visuals (des de l’innovador modernisme de la seua arquitectura fins a la seua enriquida etiqueta en Instagram) i ven els productes més frescos dia rere dia. Ho fa a qualsevol, veí o visitant, des de fa segles perquè està dissenyat socialment i visualment per a l’eternitat.

El Mercat Central inspira relats visuals i ven els productes més frescos dia rere dia.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te