El projecte ADN Ceràmic, finalista dels Premis Nacionals d’Artesania
20 oct. 2021 /

El projecte ADN Ceràmic, finalista dels Premis Nacionals d’Artesania

El projecte ADN Ceràmic, dirigit per la ceramista Anna Illueca i posat en marxa gràcies al suport de l’IVACE, ha vist reconegut el seu valor amb la nominació com a finalista dels Premis Nacionals d’Artesania que busquen posar en valor aquest important sector i premiar la innovació. 

ADN Ceràmic es va plantejar des de la premissa de reforçar la reputació i prestigi del disseny mediterrani mitjançant una de les seues grans herències històriques: la ceràmica. Un coneixement que fa segles que està al nostre territori i que, encara hui, beu de les arrels artesanes, generant un valor diferencial que s’identifica en tota la costa mediterrània per la significació del seu disseny. 

Per a fer-ho, es val de les noves tecnologies i de la creativitat per a mapejar i localitzar als professionals de l’artesania que, amb el seu treball, contribueixen a incrementar el valor del disseny des de la ceràmica en tota la Comunitat Valenciana. 

ADN Ceràmic ha aconseguit crear una comunitat al voltant de la ceràmica en introduir a tots els actors del procés en el projecte: des de les escoles fins als professionals i els museus. Recopilar i mostrar tota la informació al voltant de l’actualitat de la ceràmica en la Comunitat Valenciana per a demostrar el seu valor diferenciador aportant valors com precisió, alt sentit estètic, sostenibilitat i mestratge. 

Han dissenyat i produït un distintiu que posteriorment van enviar a tots els i les ceramistes del mapa perquè els seus tallers puguen ser identificats per qualsevol vianant. Reforçant així, la idea de comunitat ceràmica forta que sempre persegueixen amb totes les seues accions.

L’equip impulsor del projecte, dirigit per Ana Illueca, descriu així el seu objectiu: “La quotidianitat i proximitat de la ceràmica en la Comunitat Valenciana ha provocat que deixe de percebre’s la seua riquesa. Però aquesta compta tantes històries, que ens veiem obligades a protegir-les, a donar-los valor I això sols podem aconseguir-ho amb professionals com els que formen part del nostre mapa, que són els que ens han ajudat a crear una comunitat gran i forta, una comunitat amb una identitat i un llenguatge propi que ha traspassat les nostres fronteres”. 

Després del mapejat i la visibilització dels actors del sector ceràmic a través de la generació de contingut i la seua difusió, ADN ceràmic ha publicat un informe realitzat per Econcult, sobre el sector ceràmic que defineix el perfil dels i les ceramistes de taller de la Comunitat Valenciana en 2021 (Descarregar informe ADN ceràmic)

Actualment, el projecte ADN Ceràmic està treballant en la creació d’uns vídeo documentals i en la generació de col·lisions innovadores entre les i els artistes de la ceràmica contemporània i la indústria. Col·lisions creatives que es materialitzen en productes innovadors gràcies al disseny aplicat en col·laboració amb empreses ceràmiques de tota la Comunitat Valenciana i la resta de l’arc mediterrani. 

Aquestes sinergies en un territori on la indústria de la ceràmica és la segona més important del món generaran noves formes d’interrelació que reforçaran la presència del sector, i la valoració internacional de l’artesania valenciana a tot el món.

La quotidianitat i la proximitat de la ceràmica en la Comunitat Valenciana ha provocat que deixe de percebre's la seua riquesa. Però aqusta compta tantes històries, que ens veiem obligades a protegir-les, a donar-los valor (Ana Illueca).

Vols estar a l'última?

Subscriu-te