Entrevistem als nostres onze premis Nacionals d’Innovació i de Disseny
28 ag. 2020 /

Entrevistem als nostres onze premis Nacionals d’Innovació i de Disseny

València Capital Mundial del Disseny 2022 és una oportunitat immillorable per parlar de la història del disseny valencià des de l’excel·lència de les seues empreses i professionals. València és terra d’emprenedors, de creativitat i d’una societat vibrant. I sense cap dubte, els seus màxims exponents en innovació i disseny són els Premis Nacionals.

Comptem amb un total d’onze empreses i professionals que han aconseguit aquest màxim guardó. Us presentem una sèrie de vídeos amb els quals acostar els professionals del disseny a la societat des de la seua excel·lència.

Daniel Nebot va ser el nostre primer Premi Nacional de Disseny en la modalitat de professionals en 1995. El jurat va valorar el seu apropament fresc i personal al disseny bidimensional i tridimensional i per ser tot un referent en les noves formes expressives del disseny mediterrani actual. “El conjunt de la seua obra expressa una acurada senzillesa que la singularitza”, apuntaven. En aquesta entrevista, Dani expressa la seua visió sobre l’oportunitat que té València de convertir-se en un referent internacional en el sector del disseny internacional.

Empresa familiar creada a València en 1980, Punt Mobles va ser el projecte empresarial dels dissenyadors Vicent Martínez i Lola Castelló. Va nàixer per fabricar els projectes dels seus fundadors, encara des de 1987 ha vingut incorporant a la seua producció dissenys d’altres professionals, tant espanyols com estrangers, i ha consolidat la seua política comercial i d’exportació. Capitanejada ara per Mariano Soria, va ser premiada pel rigor en la seua trajectòria, aplicable a tots els àmbits de l’empresa; perquè els seus productes perduren en el temps, i cada nova col·lecció manté una relació de continuïtat amb les anteriors, difonent el concepte de moble ben dissenyat a amples capes de la població i per la constància  en el nivell de qualitat dels seus productes i el seu servei de venda.

Javier Mariscal (València 1950) es va establir a Barcelona el 1971. Allà va ser on va començar a destacar com dibuixant de còmics i il·lustrador. A partir de 1980, la seua activitat es va estendre també al camp del disseny d’objectes i a l’interiorisme, amb treballs que molt prompte van assolir reconeixement internacional. En 1988 el seu disseny de mascota, Cobi, va ser seleccionat per als Jocs Olímpics de Barcelona ’92. En eixe moment va iniciar l’etapa de l’Estudi Mariscal, concebut com una factoria de disseny gràfic, industrial i multimèdia, sense renunciar a altre tipus d’àmbits com l’escenografia o l’arquitectura. Creador polifacètic i original, Mariscal transita sense dificultat pels més diversos camps del disseny i les arts. Amb el seu grafisme espontani i els seus dots narratives, ha creat personatges entranyables i populars. Amb els seus dissenys ha recreat un univers personal que també ha estat el de tota una generació.

La història d’Andreu World es remunta als anys cinquanta i té origen en un xicotet taller d’ebenisteria d’Alaquàs, a l’àrea metropolitana de València, on va aprendre l’ofici Francisco Andreu. Tenia la il·lusió de fer cadires avantguardistes i primer va aprendre a fabricar-les. En 1960 va fundar Curvados Andreu i es va convertir en empresari. En poc més d’una dècada va instal·lar una segona factoria a prop d’un bosc de fajos a Navarra, va remodelar la d’Alaquàs i va obrir la seua porta als dissenyadors. Van arribar Ximo Roca, Vicente Soto i Angel Martí. Quan van començar les exportacions, l’empresa es va rebatejar amb Andreu World i va començar a col·laborar amb projectistes externs entre els quals figuraven Josep Lluscà, Jorge Pensi, Nancy Robbins, Lievore Altherr Molina o més recentment Patricia Urquiola. Són tot un referent per la seua coherència general en l’ús del disseny com a estratègia empresarial, integrant amb èxit les diferents disciplines del disseny, i per la seua tasca de creació d’oportunitats per a nous talents i de difusió de la cultura del disseny a partir del seu Concurs Internacional.

Nacho Lavernia és un dels referents del disseny valencià al món. Durant la seua trajectòria, iniciada als anys huitanta, ha recorregut diversos sectors econòmics i ha abastat tots els vessants del disseny  tant industrial com gràfic. Per al seu guardó, el jurat va valorar a més de la seua condició de pioner en moltes de les actuals senyes d’identitat del disseny espanyol, el seu treball divulgatiu i docent, ja que sempre ha demostrat un especial interès pels aspectes teòrics que rodegen la professió: metodologia, cultura del projecte, estratègies d’innovació, gestió del disseny,… En la seua etapa més recent, Nacho Lavernia, des de Lavernia & Cienfuegos, ha contribuït de manera rellevant a millorar la presentació dels productes de consum massiu, a apropar el bon disseny al gran públic, en projectes per a marques de distribuïdores i per a grans fabricants internacionals, estant un exemple de com el disseny aporta valor a l’economia espanyola i com és capaç de competir internacionalment amb solvència.

Royo Group és una multinacional valenciana especialitzada en mobles i equipaments de bany considerada la tercera empresa més gran d’Europa en fabricació de mobiliari de bany. L’estratègia de negoci en els seus darrers anys es fonamenta en dos pilars: La internacionalització i la innovació. La posada en marxa en 2012 del seu centre d’innovació, Royo Group Innovation Center, ha permès enfortir la seua competitivitat per a aconseguir el repte de convertir-se en líder europeu en la fabricació de mobles de bany. Entrevistem a Félix Lafuente, el seu director general.

Nascut a Alacant el 1965, Mario Ruiz es va graduar en disseny industrial per l’Escola Universitària Elisava de Barcelona. La seua trajectòria professional va començar en l’àmbit del producte industrial. En 1995 crea l’estudi Costa Design, dedicat al disseny i desenvolupament del producte industrial i tecnologia. En 2004, posa en marxa Mario Ruiz Design per al desenvolupament de projectes de mobiliari, il·luminació, oficina i gràfica aplicada. Ambdós estudis es fusionen en 2008. Durant el seu acompliment professional ha treballat per a un centenar d’empreses de més de 10 països. El jurat dels Premis va valorar la seua brillant trajectòria en haver aconseguit una identitat de reconegut prestigi al sector del disseny i el seu estil atemporal i perdurable, de la mateixa manera que la seua projecció internacional i la seua capacitat per a crear una marca consolidada fora d’Espanya.

Iniciant la seua activitat com un xicotet taller, Actiu és un exemple de superació i de progressió basat en el valor estratègic del disseny, fet que li ha permès posicionar-se al mercat com referent al sector de mobles d’oficina i col·lectivitats a nivell internacional. El jurat ha valorat especialment el seu creixement continu i sostingut destacant la seua capacitat per a conjugar el disseny amb la comunicació, el disseny gràfic i la seua habilitat de gestió a tots els àmbits. També s’ha tingut en compte en la seua candidatura la seua forta aposta pel disseny i l’R+D+I, ja que compta amb un departament de disseny propi, col·laborant amb professionals experts de l’àmbit de l’arquitectura, el disseny de producte, gràfic i interiorisme, i una forta inversió de recerca i desenvolupament compromesa amb el medi ambient. A més, el jurat va valorar la seua forta penetració internacional resultat de l’execució d’una ambiciosa estratègia que els ha permès estar presents amb els seus productes i les seues showrooms a més de 90 països dels cinc continents.

Els dissenys de Marisa Gallén segueixen transmetent la mateixa frescor i desimboltura que quan en 1984 va fundar el llegendari estudi de disseny La Nave, amb deu socis més. La Nave es va convertir en el símbol de modernitat i l’embrió de la maduresa que presenta ara el sector del disseny valencià, Gallén i Sandra Figuerola van ser de les dues úniques dones d’aquest col·lectiu.

El jurat ha reconegut “la seua ampla trajectòria, global i innovadora”. A més, han destacat “la coherència de la seua trajectòria professional, des de la fundació de La Nave, que va suposar una revolució al món del disseny, fins al seu treball actual, molt influent en l’estratègia de l’empresa, demostrant una gran capacitat projectual. Fortament compromesa amb la sostenibilitat des dels seus inicis, destaca la seua habilitat per a imbricar disseny i art als seus projectes. La seua activitat associativa i la seua implicació cultural, transmetent a la societat els valors del disseny, són un referent de compromís” han conclòs.

POINT és una marca de mobiliari de disseny d’exterior que, cent anys d’història quatre generacions de la família Pons, ha evolucionat d’un xicotet taller fundat el 1920 en Gata de Gorgos (Alacant) fins a convertir-se en una firma internacional present a més de 70 països. Amb més de 43 col·leccions i 300 productes, els seus mobles vesteixen més de 1000 projectes d’interiorisme de tot el món. El jurat va valorar “el seu desenvolupament ascendent continuat i sostenible, amb una estratègia empresarial molt orientada a la internacionalització el que ha contribuït a difondre i consolidar l’ecosistema del disseny i a donar-li visibilitat. Amb una filosofia de consum responsable i voluntat de reduir l’impacte ambiental, destaca el seu compromís en interconnectar artesania i tradició amb disseny i innovació, mantenint la seua fidelitat als materials naturals”.

Porcelanosa es un modelo de negocio cimentado en tres ejes: tecnología, sostenibilidad y medioambiente. Una empresa presente en 150 países del mundo con más de 1.000 tiendas y que ha sido capaz de generar cambios disruptivos, desarrollando constantemente nuevos productos para ajustar su oferta a la demanda de nuevos diseños, lo que le ha permitido adaptarse al mercado con agilidad. El jurado valoró especialmente “su modelo de negocio fuertemente comprometido con la innovación en tecnología, sostenibilidad y medioambiente, así como su atención al crecimiento innovador y sólido de sus propias empresas y equipos y su capacidad de generar cambios disruptivos”.

Una producció de Valerosa Mèdia per a València Capital Mundial del Disseny 2022.

Escrit i dirigit per Eugenio Viñas.
Fotografia i color: Carlos Aparicio.
Producció informativa: Marta Moreira.
Producció Alba Villanueva.
Animacions, grafisme i muntatge: Nacho Naya.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te