Febrer a València: totes les activitats per a viure el disseny en la ciutat
01 febr. 2022 /

Febrer a València: totes les activitats per a viure el disseny en la ciutat

El mes de febrer posarà l’accent en la forma en què el bon disseny està present al nostre dia a dia. Centres culturals i espais de tota la ciutat acolliran més de 25 activitats gratuïtes i obertes a tot el món.

Diferents exposicions, conferències, trobades entre professionals, masterclass o projeccions de peces audiovisuals, agermanaran el disseny amb altres disciplines relacionades com l’arquitectura, l’art, la música o l’urbanisme.

Vols conéixer més? Ja pots descarregar el calendari de febrer amb totes les activitats.

Torna el festival Paradís, com una de les cites més rellevants de l’inici de l’any.

Festivals

Arriba una nova edició de Paradís, com una de les cites més rellevants de l’inici de l’any. El festival de disseny i creativitat comissariat per l’estudi Yinsen ens proposa un complet programa de ponències per a ascendir a l’edén de la creativitat i la inspiració; sempre des de l’humor i l’alegria de viure i amb un to desenfadat. En aquesta ocasió, el cicle de conferències se centrarà en comunicar des d’una perspectiva de millora de la societat i d’apertura de la professió al gran públic.

Figures referents com Óscar Guayabero, Javier Jaén, Teta & Teta, Lina Vila, Inma Bermúdez, Fernando Beltrán, Íngrid Picanyol i Wences Sanz, estaran presents en aquest paradís de la creativitat, que tindra lloc el 19 de febrer a les 18h a La Rambleta. L’entrada serà gratuïta i oberta a tota la ciutat, prèvia inscripció i descàrrega de les entrades des del web del centre cultural.

L’inspiració i revisió de case studies internacionals arriba un any més a la EASD de València amb diverses dates per al cicle Diálogos 2022. Estudiants i perfils afins al disseny tindran l’oportunitat d’apropar-se a projectes referents de tot el món.

Exposicions

Adicionalment, arribarà la posada de llarg de ‘Per què sóc així?’, exposició comissariada pel divulgador Juli Capella que podrà veure’s al Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC). Aquest homenatge als objectes que trobem al nostre dia a dia explora el seu funcionament i destaca la seua importància, malgrat el xicotet tamanys que puguen tindre. Tal i com conten ells mateixos…

“Som objectes xicotets, però us oferim grans beneficis. Des d’un clip fins a un embut, passant per la bombeta, el telèfon, l’abrefácil, una xancleta o una cafetera. Alguns som més bonics que altres, però tots tenim alguna cosa en comú, donar-vos servei. Vine a veure’ns i et contarem perquè som així. A partir d’ara ens veuràs amb altres ulls”.

Altra de les posades de llarg arribarà a la Fundació Chirivella Soriano amb l’exposició A través de la posveritat, una mostra que recull en primícia el treball artístic més recent de Pepe Gimeno, Premi Nacional de Disseny 2020.

Per la seua part, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ens aproparà al treball de dos grans pioners de la modernitat del segle XX. La mostra ‘Anni i Josef Albers: L’art i la vida’ recullirà aproximadament 350 obres entre pintures, fotografies, disseny i textils, pel·lícules, material documental, i una selecció de peces de mobiliari de l’etapa de la Bauhaus, amb les fites fonamentals en la carrera d’aquesta parella d’artistes.

També tindrem l’oportunitat de disfrutar d’una pell renovada de la mostra ‘Temporada Il·lustrada’, ubicada en la cafeteria del MuVIM. Aitana Carrasco serà l’encarregada de plasmar el seu traç en una nova entrega del cicle d’il·lustració.

I del València al món, i viceversa: per la seua part, el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV) aportarà la mirada més internacional amb l’exposició ‘Lina Bo Bardi a Bahía’, recollint un dels periodes més creatius a la vegada i menys coneguts de l’arquitectura italo-brasilenya.

La capital del disseny posarà la seua pica a Madrid amb l’exposició ‘Fruites del disseny’, ubicada en Centro Centro. Aquest projecte de recuperació gràfica posarà en valor dissenys creats des de finals dels anys 50; la imatge que envolta les fruites és part de la gràfica quotidiana dels consumidors d’Espanya i d’Europa des de fa dècades.

Masterclass

LABA Valencia School of Art reprén el cicle BLABLANIGHTS, aquesta vegada per a celebrar l’arribada de l’any 2022: una fita per a València que ha revolucionat la ciutat i que està inundant els carrers del cap i casal. Marisa Gallén i Miguel Arráiz seran els encarregats de relatar com ha sigut el procés que ens ha portat fins ací i quins són els reptes que té la ciutat per davant.

Altra de les conferències clau d’aquest mes correrà a càrrec de l’artista i Doctora en Belles Arts Marusela Granell, baix el títol ‘L’experiència estètica, ponts cap al futur’. En ella es contemplarà el fenònem de l’art I l’estètica de forma panoràmica, per a dilucidar quins són els ponts que ens connecten entre èpoques i diferents periodes que ens llancen cap al futur.

Trobades

El projecte ‘Perspectiva 2030: imaginant la València del futur’ arriba a uns dels seus moments àlgids a Las Naves, amb la presentació de diverses imatges que imaginen la ciutat del futur en cinc equips de treball locals i internacionals, es durà a terme un debat baix el títol ‘Què podem esperar de València al futur?r, així com la inauguració de l’exposició amb les imatges creades.

També celebrarem a Las Naves i de la mà de l’estudi Carpe Via el primer hackaton d’arquitectura, de tres tallers que es succeiran al llarg de l’any. L’event s’entendrà amb caràcter de ‘Jardí experimental’ i sobre ell, els I les participants aportaran idees que es podran materialitzar de forma creativa.

Continuarem repensant el futur paisatge urbà de la ciutat amb la jornada de disseny i mobiliari urbà dins del marc de SUC (Sustainable Urban Commons), el projecte de cocreació liderat per La Marina de València.

Per últim, la música i el disseny tendiran ponts amb la trobada entre dos Premis Nacionals: Marisa Gallén, com a guardonada en la categoria de disseny, i Joan Cerveró, com guardonat en la categoria de música.

Centres culturals i espais de tota la ciutat acolliran més de 25 activitats gratuïtes i obertes a tot el públic.

Presentacions

Per la seua part, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) presentarà l’informe ‘ENCIRCULAR’. Els resultats d’aquest projecte d’investigació permeten comptar amb una base d’informació real sobre la que definir plans i estratègies d’innovació per a avançar cap a models més sostenibles i competitius, tant per a perfils creadors com per a empresarials.

De cara a la comunitat creativa, tindrà lloc la presentació del nou llibre publicat per la revista Gràffica. Escrit per Ana Gea, cofundadora de PalauGea i editora de Gràffica, ‘Viure del disseny. Instruccions per a gestionar el teu negoci creatiu (si vols)’ és el títol d’aquesta nova publicació. L’esdeveniment tindrà lloc al Veles e Vents, I comptarà amb la presència del dissenyador Eduardo del Fraile.

Falles

La relació entre el disseny i les Falles calfa motors ja en febrer amb diferents activitats que exploraran la relació entre les dues disciplines. Des del disseny gràfic en carteleria o llibrets a l’experimentació en les construccions; el vincle és infinit i durant tot el mes tindrem l’oportunitat de descobrir-ho. Destaquem:

  • Nova projecció del cicle ‘Falles de Celuloide: ficción i realitat de les falles’, al Museu de les Ciències, a la Ciutat de les Arts i les Ciències
  • Presentació de la publicació ‘Una crida a la festa. Guia dels cartells de les Falles (1921-2021).
  • Presentació del llibret ‘Dissenyar icones’, que compta amb l’intervenció dels professionals del disseny, l’arquitectura, l’il·lustració, amb artistes nacionals i locals de primer nivell, dels que destaquen set premis nacionals.
  • Trobada ‘Exposició Falles experimentals, experimentar amb Falles’.

Recorda que mes darrere mes, tindrem disponible per a consultar i descarregar el pòster de programació amb totes les activitats incluides en programa. Ens veiem a la ciutat!

Vols estar a l'última?

Subscriu-te