“Future of Fashion”: com iniciar el camí cap a la moda sostenible

“Future of Fashion”: com iniciar el camí cap a la moda sostenible

La popularització de l’estil ha portat la moda al reconeixement global i ofereix al públic general l’oportunitat que fa segles només tenia la més alta de les classes. Tanmateix, això representa un perill: requisits impossibles de complir per a les consumidores i els consumidors, sobretot, de moda femenina. Rebecca Bloomwood (Confessions d’una compradora compulsiva, 2009) és només una de les milions de fashion victims —víctimes de la moda— que s’ha cobrat la competitiva i fugaç indústria, i l’exigència del consumisme. Contra tot pronòstic (o no), l’última víctima ha resultat ser el planeta. La indústria de la moda és la segona més contaminant en el món segons les Nacions Unides i ara el disseny de moda sostenible és l’únic futur possible per al món que habitem.

Celebrat per primera vegada a València, Capital Mundial del Disseny en 2022, el summit Future of Fashion es convertirà en un “think tank” internacional en el qual debatre sobre la transformació de les indústries de la moda i l’impacte sostenible. Reunint educadors/es, dissenyadors/es, marques i altres protagonistes per a treballar cap a un objectiu comú: crear un futur més sostenible per a la indústria.

La democratització de la moda és un avanç cap a una societat més igualitària.

L’auge en moda sostenible ha sorgit en els últims anys secundat per la crítica social en les xarxes socials. No obstant això, l’exigència del diferent enganya la població; en realitat el fast fashion es basa en la promoció de tendències efímeres les peces de les quals les posseeix tota la població per la facilitat al seu accés. La democratització de la moda no és un pecat capital, és un avanç cap a una societat més igualitària. En realitat, és el que s’ha fet amb ella, la deformitat de l’estil, on resideix el problema.

Entre vídeo hauls i unboxings (vídeos en els quals usuaris i usuàries de xarxes socials expliquen als seus seguidors què han comprat i com els ha arribat) s’ha oblidat que, com deia l’icònic dissenyador i estilista Alber Elbaz, “l’estil és l’única cosa que no pots comprar, no està en una bossa de compres, una etiqueta o un preu. És una cosa reflectida des de la nostra ànima al món exterior, una emoció”.

La moda és cultura, disseny, art, comunitat i vida per a milions de persones que viuen d’ella o a través d’ella. El disseny de moda sostenible és l’encarregat de buscar principi i fi en la naturalesa perquè la moda constituïsca un pas més en l’ecosistema, gràcies a la circularitat.

Existeix una promoció del disseny sostenible a l'abast de totes les butxaques i totes les talles, per la qual cosa el futur de la moda no pot basar-se en el seu propi passat.

De moment, potser no és possible ser completament sostenibles, però sí responsables. La societat es troba immersa en un sistema l’única manera del qual de tindre èxit durant el segle XX va ser abaratir els costos. No obstant això, és moment de sacsejar a la indústria i reformular cadascun dels seus esglaons per a no reiniciar la partida.

Existeix una promoció del disseny sostenible a l’abast de totes les butxaques i totes les talles, per la qual cosa el futur de la moda no pot basar-se en el seu propi passat. Estrenar de manera constant peces de roba implicarà deixar de tindre un món en el qual fer-lo.

Així doncs, quins gestos són possibles hui dia?

1- REDUIR, REDUIR i REDUIR.
2- SENSE NECESSITAT DE TIRAR i fer un buidatge. Existeixen diferents opcions com: reciclar, donar, vendre o intercanviar.
3- EVITAR COMPRAR. Ja siga de primera o segona mà, és possible revisar armaris, no sols propis sinó també del cercle pròxim.
4- REVISAR ETIQUETES per a valorar l’origen de cada peça. En Vinted, Depop o altres plataformes de segona mà és possible trobar roba a vegades fins sense estrenar.
5- EVITAR COMPRES “DE LLARGA DISTÀNCIA”, reduint la petjada de carboni de cada adquisició.
6- PRESTAR UNA MAJOR ATENCIÓ A LA CURA DE LES PECES, perquè la vida útil de les peces és l’etapa més contaminant. Omplir llavadores, estendre en lloc d’utilitzar l’assecadora, revisar els productes utilitzats, protegir les peces dins de bosses de llavadora que retinguen micro plàstics i utilitzar aigua freda, són xicotets gestos factibles que poden millorar el present i preservar el futur del nostre planeta.

Pròximament, des de World Design Capital València 2022, recomanarem lectures, rescatarem exemples de bones pràctiques, i casos d’èxit en termes d’innovació en l’àmbit de la moda. El compte arrere per a Future of Fashion acaba de començar.

El compte arrere per a Future of Fashion acaba de començar.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te