Disseny i art contemporani es germanen a València amb el projecte “Hoy es mañana”
24 abr. 2022 /

Disseny i art contemporani es germanen a València amb el projecte “Hoy es mañana”

 València Capital Mundial del Disseny 2022 i l’Associació de Galeries d’Art de la Comunitat Valenciana s’uneixen en el projecte “Hui és demà” amb l’objectiu de vincular les activitats desenvolupades per les galeries d’art contemporani amb les accions emmarcades en el programa de la capitalitat del disseny. 

Les activitats plantejades per LAVAC, en el marc de col·laboració amb València Capital Mundial del Disseny  2022, consisteixen en la programació d’exposicions específiques, performances, xerrades, taules rodones i tallers que convergeixen amb els reptes i principis plantejats per la New European Bauhaus (NEB). Aquestes activitats tindran lloc als mateixos espais de les galeries segons la seua programació habitual i aniran anunciant-se al llarg del 2022 i primer trimestre del 2023. 

Hui dijous en l’Institut València d’Art Modern (IVAM) s’ha presentat en roda de premsa “Hui és demà”, una iniciativa comissariada per José Luis Clemente i inspirada en l’exposició “This is tomorrow” (Londres, 1956), en la qual van convergir artistes, arquitectes i dissenyadors, com experiència d’integració de les arts, projectant una visió de futur en les noves formes de vida que es dibuixaven a finals dels anys cinquanta. 

Programa complet d’activitats

L’art contemporani i el disseny són àmbits de la creació que comparteixen un ampli espai d’acció i treball. Al llarg del segle XX i, especialment a partir de la irrupció de la Bauhaus, aquest espai s’ha fet més gran. Recentment la Unió Europea ha llançat la iniciativa NEB com a una plataforma de convergència, actualitzant els principis de la Bauhaus. Entre els seus propòsits figuren dissenyar noves formes de viure en les quals conflueixen l’art, la cultura, la inclusió social, la sostenibilitat, la ciència i la tecnologia. 

Aquests propòsits requereixen d’una participació col·lectiva per a construir un futur millor i més bonic per a tots. Art i disseny comparteixen aquests propòsits i la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022, constitueix l’oportunitat idònia per a expressar-los i materialitzar-los, recaptant la sensibilització i participació d’un gran públic en un territori com la Comunitat Valenciana. 

Des d’aquestes consideracions, aquest projecte té com a objectius: 

 • Contribuir des de l’art contemporani a consolidar els reptes plantejats per la NEB en la celebració de València Capital Mundial del Disseny. 
 • Donar visibilitat a la tasca desenvolupada per les galeries d’Art Contemporani en la Comunitat Valenciana en el marc de la programació de València Capital Mundial del Disseny, de l’enteniment de l’art com un mitjà obert a repensar el món. 
 • Incorporar la participació de públics més amplis i diversos als programes expositius de LAVAC, vinculant al públic participant en les activitats de València Capital Mundial del Disseny i, a aquestes, als duts a terme per les galeries. 
 • Reforçar l’espai comú de la creació contemporània entre l’art i el disseny, significant aquesta estreta relació i assumint els reptes de la NEB com a una oportunitat de transformació conjunta. 
 • Aportar els valors propis de l’art com són, entre d’altres, creativitat, innovació, investigació, reflexió, comunicació i esperit crític. 

Exposicions específiques, performances, xarrades, taules redones i tallers, com mig obert per a repensar el món.

 Programa d’exposicions i activitats de juny 2022

Activitats

 • Set Espai d’Art, (València). Xarrada “La relació d’Arte+Artesanía+Diseño” amb Manolo Martín. El 10 de juny a les 19:00 h.

Exposicions

 • Galeria Cànem (Castelló). “Quan el paisatge estremeix”, Antonio Alcaraz. Fins al 02 de juliol.
 • Galeria Alba Cabrera, (València). “Diàspores naturals”, Tatiana Blanqué. Del 5 de maig al 4 de juny
 • La Mercería, (València). “Scapeland”, Pedro Kouba. Fins al 17 de juny.
 • Thema, (València). “Un discurs fora de context”, Eugeni Simó i Ángel Trampa. Del 9 de juny al 02 de juliol.
 • Galería Rosas Santos, (València). “Microrrebeldía” i “La pandèmia ho justifica tot” Mira Bernabeu. Fins al 8 de juliol.
 • Jorge López Galería, (València). “Monument” Matías Ercole. Fins al 17 de juny.
 • Set Espai d’Art, (València). “Animal làmina”, Isidro Ferrer. D’abril al 4 a juny.
 • Set Espai d’Art, (València). “Ending”, Diana Lelonek. Del 17 de juny al 30 de juliol.
 • Galería Luis Adelantado, (València). «Obert rote», Mercedes Azpilicueta, Esperanza Collado, Marius Engh, Ana Martinez Fernández, Monica Mays, Alex Reynolds, Alfredo Rodríguez, Victor Santamarina, Yann Sérandour, Reme Silvestre, Álvaro Urbano, Kristin Wenzel y Leticia Ybarra. Fins al 30 d’agost.
 • Shiras Galería, (València). «El temps suspés», Carlos Sebastiá. Fins al 17 de juny.
 • Galería Vangar, (València). «La repetició», Pol Pinto. Fins al 25 de juny.

Reyes Martínez, membre de la junta directiva de LAVAC i directora de la galeria Set Espai d’Art,  ha declarat que “amb aquest projecte comissariat per José Luis Clemente volem donar visibilitat a la tasca desenvolupada per les galeries com espais de trobada i comunicació, on els artistes amb les seues obres i projectes interpreten la relació amb el món, descobrint altres maneres de relacionar-nos.”

José Luis Clemente, comissari de la programació “Hui és demà”, ha destacat que “és la primera vegada que l’art contemporani s’afegeix a les activitats i aliances de la World Design Capital des de la seua primera edició en 2008. L’art i el disseny són àmbits de la creació contemporània que comparteixen un espai comú. Aquestes aliances no sols són necessàries per al desenvolupament de la creativitat i la innovació, sinò que aporten un gran valor social.”

El concepte gràfic de “Hui és demà” ha sigut dissenyat per Antonio Ballesteros en col·laboració amb l’artista LUCE. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te