La Marina de València i València Capital Mundial del Disseny 2022 presenten Design District València
14 oct. 2021 /

La Marina de València i València Capital Mundial del Disseny 2022 presenten Design District València

Un districte marítim de la innovació i de la creativitat, amb un fort arrelament social i històric i un caràcter profundament mediterrani marcat per la proximitat al mar. Així serà Design District València, un projecte conjunt de La Marina de València i València Capital Mundial del Disseny 2022 que, sumant a altres entitats i organitzacions, s’emmarca dins del moviment Mediterranean Bauhaus, la visió valenciana de la New European Bauhaus, impulsada amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana.

La potent presència de la innovació i el disseny i la convivència única d’empreses privades i institucions, formació i indústria en La Marina de València amb un epicentre que estarà definit per València com a Capital Mundial del Disseny en 2022, són els principals ingredients d’aquest projecte que unirà formació, territori, assistència, desenvolupament i promoció.

Tot això en un districte marítim que es troba en ple procés de transformació urbanística i social, on el mar i la gestió de l’aigua constitueixen un actor més del caràcter i desenvolupament del territori.

design district

Design District València pretén aplicar la creativitat i la innovació com a eines per a transformar els barris i amb això millorar la vida de les persones, vincular-se a espais urbans i marítims i, gràcies al caràcter obert i mediterrani de la zona, el projecte i els seus principals actors, generar atracció per a altres ciutats mediterrànies, convertint-se en un referent replicable.

El projecte, encara en fase de preparació, es durà a terme i presentarà a la Comissió Europea dins del moviment #NewEuropeanBauhaus. Una iniciativa que compta, a més, amb la col·laboració de Las Naves, que en aquests moments ja és projecte pilot en el programa Missions, al qual s’ha adherit La Marina de València i València Capital Mundial del Disseny 2022 amb el propòsit d’aportar espais i serveis.

design district

El director general adjunt de la Marina de València, Evarist Caselles i el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, han presentat aquest matí la iniciativa Design District València en l’esdeveniment de presentació del moviment Mediterranean Bauhaus, la versió mediterrània del projecte New European Bauhaus amb el suport de la Generalitat Valenciana, que aspira a implantar nous criteris per a la restauració d’Europa, a partir de tres àmbits principals: la sostenibilitat, la bellesa i la col·laboració social.

 

“La New European Bauhaus és lideratge, és la declaració mundial d’Europa que cerca ser líder mundial en economia circular i en sostenibilitat. Des de València hem trobat un espai on millorar i enriquir aquest concepte tan centreeuropeu amb la nostra mirada mediterrània” ha assegurat Vicent Llorens, director general de la Marina de València.

“Cerquem que el bon disseny faça millor la vida a les persones”, ha recordat Xavi Calvo, destacant la concepció del disseny com una manera de canviar les coses. “Volem presentar el que serà el nostre projecte juntament amb La Marina de València i una suma d’organitzacions en la New European Bauhaus, crear espais inclusius i sostenibles a través del disseny reforçant i creant un clúster dels sectors creatius en la Comunitat Valenciana: un districte que es convertirà en un espai replicable físic de la ciutat on agrupar creativitat, disseny i innovació, seguint el model d’altres ciutats internacionals, però imprimint-li un caràcter mediterrani”, assegurava Calvo.

El director general adjunt de la Marina de València, Evarist Caselles, també ha incidit en la transversalitat de la iniciativa, gràcies, precisament, al seu caràcter mediterrani.

“La nostra proposta naix abans de la proclama llançada per Von der Leyen, i probablement per aqueix motiu Espanya és un dels principals països desenvolupadors. Volem identificar-nos com aqueixos espais similars a nosaltres que existeixen al Mediterrani. Marsella, Nàpols i Orà són els nostres interlocutors, perquè tenen la mateixa forma de vida i les mateixes preocupacions que nosaltres”, assegurava Caselles.

La segona planta de Veles e Vents ha reunit per a l’ocasió a representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana, així com als partners del moviment, per a presentar públicament la iniciativa i general un espai de co-creació on arquitectes, artistes, enginyers, sociòlegs, dissenyadors, urbanistes, així com ciutadanes i ciutadans, puguen treballar junts per a aconseguir l’objectiu comú.

El vicepresident segon del Consell i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha sigut l’encarregat d’obrir l’acte. Després de la seua intervenció, la primera taula redona, en la qual s’ha presentat l’esperit de la New European Bauhaus, ha comptat amb la presència de Laura Rahola, representant de la Comissió Europea a Espanya; Joan Calabuig, secretari autonòmic de Relacions amb la Unió Europa, i Vicent Llorens, director general de la Marina de València, qui s’ha referit a les capacitats que genera el disseny per a la innovació. Llorens ha destacat en la seua intervenció l’afortunada coincidència que existeix entre la voluntat expressada per Ursula Von der Leyen, i l’estratègia que s’està desenvolupant des de la Marina de València i la ciutat.

mediterranean bauhaus
mediterranean bauhaus

A continuació l’eurodiputat i president dels Amics de la New European Bauhaus en el Parlament Europeu, Marcos Ros; juntament amb l’eurodiputada i membre de NEB en el Parlament Europeu, Inmaculada Rodríguez-Piñero i la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto Francés, han conversat sobre l’oportunitat de present i futur que suposa la New European Bauhaus.

Durant la tercera part de la trobada els partners de la NEB valencians han presentat les diverses propostes que s’inclouen en la Mediterranean Bauhaus, projectes que formaran part de la iniciativa. Han participat en la taula redona Evarist Caselles, director general adjunt de la Marina de València, Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Nuria Matarredona, directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Miguel Tito de La Pinada Lab i Yolanda Herraiz i Ramón Arnau de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, experts en disseny aplicat a l’economia circular.

Ha tancat l’acte David Lucas, secretari general de l’Agenda Urbana que ha intervingut de manera telemàtica.

design district

La New European Bauhaus (NEB) és una iniciativa llançada des de la Comissió Europea per la seua presidenta, Ursula von der Leyen, que pretén, des del disseny, posar el focus en les persones, el seu benestar i qualitat de vida, actuant com a eina de cohesió davant els reptes socials i mediambientals que afronta la humanitat. Un instrument per a avançar cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i generar activitat, ocupació i altres formes de retorn econòmic positiu. Sota el nom “Mediterranean Bauhaus”, València es proposa liderar un projecte que tinga com a eix protagonista la mediterraneïtat, tret que uneix i vertebra valors com la identitat, el model de vida sostenible, la co-creació, la col·laboració entre cultures, la creativitat, l’oportunitat de canvi i el caràcter emprenedor.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te