L’obra de Anni i Josef Albers arriba a l’IVAM
23 febr. 2022 /

L’obra de Anni i Josef Albers arriba a l’IVAM

L’exposició Anni i Josef Albers. L’art i la vida—que es pot visitar des del 24 de febrer en l’IVAM— reuneix per primera vegada a Espanya i de manera conjunta les pintures, dibuixos, fotografies, tèxtils, mobiliari, peces de vidre i joies d’aquesta singular parella de creadors. Un total de quasi 350 obres, algunes d’elles mai vistes, recorren el treball de tots dos artistes al llarg de la mostra.

Segons la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, “amb aquesta potent mostra ens alineem des de l’IVAM al marc de programació de València Capital Mundial del Disseny 2022. És una de les més importants de la programació del nostre museu modern de referència internacional i pensem que serà un focus d’atracció de visitants molt important. És, a més, un exemple de la nostra col·laboració internacional amb altres espais museístics, en aquest cas amb el Musée d’Art Modern de Paris (MAM)”.

De l'Escola Bauhaus a l'abstracció, aquesta exposició comissariada per Julia Garimoth reuneix 350 obres que repassen la trajectòria artística i vital de dos grans artistes.

“La mostra acosta al públic a la fructífera relació de Anni i Josef Albers i al permanent intercanvi que la seua convivència va produir al llarg de la seua vida artística. Els dos artistes van aconseguir trencar els estereotips del disseny i l’art entesos com a àmbits independents; fins i tot els rols entre els dos, com a matrimoni, es van veure afectats en un moment, els anys vint del segle XX, i en un lloc, la Bauhaus, on tot era possible”, ha afegit Tamarit.

D’una banda, Josef Albers (1888-1976), pintor, dissenyador i professor; d’altra banda, Anni Albers (1899-1994), artista tèxtil, gravadora, dissenyadora i teòrica de l’art. Si és cert que van desenvolupar el seu treball de manera independent, va ser la intimitat i complicitat de la seua relación el que els va permitir, al llarg de la seua carrera, secundar-se i reforçar-se mútuament des que es van conéixer en 1922 a l’Escola Bauhaus en Weimar.

En paraules de la directora de l’IVAM, Nuria Enguita, “l’exposició presta especial atenció a les connexions entre els dos artistes en els diferents períodes de les seues trajectòries, destacant tant els seus motius i idees recurrents com les seues creacions experimentals”.

Per part seua, Xavi Calvo (director de València Capital Mundial del Disseny 2022), ha valorat el fet que l’exposició siga una gran conversa entre l’art i el disseny: “representa la millor mostra de com el disseny va poder canviar una època, com va sorgir per a fer-nos la vida més fàcil, com la relació d’una parella va teixir connexions entre les seues obres i com la Bauhaus ens va generar uns fonaments que encara hui continuen vigents. És un luxe comptar amb aquesta col·lecció a València. Poder veure-la i admirar-la i trobar connexions entre els nostres dissenys i aquells nascuts fa un segle”.

Anni i Josef Albers concebien el disseny com a part d'un programa en el qual l'estètic i el funcional, l'art i el món, l'estètica i la vida, són inseparables.

Per a aquesta mostra s’han reunit alguns dels excepcionals tapissos de gran format realitzats per Anni, inclòs el singular ‘Amb verticals’, així com la sèrie abstracta ‘Homenatge al quadrat’ realitzada per Josef a partir de 1950, juntament amb les seues vidrieres, collages, mobles i obres gràfiques. La majoria de les obres procedeixen de la Fundació Anni i Josef Albers, a més d’institucions com Josef Albers Museum Quadrat, Peggy Guggenheim Collection i particulars que han prestat peces.

Núria Enguita ha agraït l’especial col·laboració de la Fundació Anni i Josef Albers i de la Fundació Banc Sabadell en el projecte, al mateix temps que ha recordat que la mostra forma part del programa oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022. 

En aquest sentit, Enguita apunta que “Anni i Josef Albers concebien el disseny com a part d’un programa en el qual allò estètic i allò funcional, l’art i el món, l’estètica i la vida, són inseparables. El seu compromís amb un art per a la vida va incorporar a més el coneixement de cultures ancestrals, relegades en els marges, descolonitzant el cànon occidental. En un temps en el qual la imaginació sobre el futur sembla incapaç de proposar un horitzó millor, les pràctiques artístiques i pedagògiques de Anni i Josef Albers són hui un exemple imprescindible”.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te