La postveritat segons Pepe Gimeno
25 febr. 2022 /

La postveritat segons Pepe Gimeno

El Premi Nacional de Disseny 2020 porta la tipografia al límit en més de 40 obres plàstiques inèdites que mostren el seu costat més reflexiu i reivindicatiu com a creador.

L’exposició “A través de la postveritat. Pepe Gimeno. Obra 20-22” obri les seues portes al Palau Joan de Valeriola, seu de la Fundació Xirivella Soriano, fins al pròxim 19 de maig en el marc del programa d’activitats de València Capital Mundial del Disseny 2022. Una exposició que dona a conéixer l’obra plàstica del dissenyador, derivada de l’experimentació amb les lleis de la percepció i l’abstracció i motivada pels perills de la postveritat pel bé comú.

El monogràfic recorre els últims mesos de la seua llarga i prolífica trajectòria professional, com a dissenyador curiós i artista vocacional a través de les seues últimes obres plàstiques, sense oblidar la seua vocació pel disseny tipogràfic, una dels seus senyals d’identitat més reconegudes.

Els més de 40 treballs exposats, tots ells inèdits i en la seua majoria de gran format, es reparteixen al llarg de les tres plantes del Palau Joan de Valeriola amb la finalitat d’articular un potent discurs al voltant de la noció de postveritat. Un concepte sobre el qual reflexiona i investiga sobre la base de tres eixos: la comunicació, la gràfica i l’art.

Aquesta exposició té lloc en un moment significatiu de la trajectòria de Gimeno. Tant pels 50 anys complits de la seua carrera professional, com per l’encara recent Premi Nacional de Disseny 2020, per emmarcar-se dins del programa de València Capital Mundial del Disseny 2022, així com pel context actual, que dota d’especial rellevància i vigència el fil conductor de la mostra.

“Vull posar en suspens a l’espectador. Hem de ser conscients de la manipulació a la qual estem sotmesos, ja que qualsevol missatge és susceptible de ser adulterat. I és que els mitjans digitals multipliquen els perills per milers”, alerta Gimeno. “Fake news, faules… són una poderosíssima amenaça a la nostra llibertat. La manipulació de la veritat ens condueix irremeiablement a un carreró sense eixida. Cal estar alerta i formar-se: si no, quan adverteixes el perill, el mal ja està fet”.

Segons Gimeno, la formació i el criteri, els únics antídots contra la veritat distorsionada, també han de tindre en compte àrees com el disseny. “Un dels principals llegats de València Capital Mundial del Disseny 2022 serà la seua contribució a la divulgació entorn del disseny. És fonamental acostar el bon disseny a les empreses i a la societat. Només quan coneixes una cosa bona, pots tirar-ho menys i no acostumar-te a un nivell inferior.”

El propi format en el qual s’aborda l’exposició, així com les aclaparadores proporcions triades —un tríptic arriba als 10 metres—, posen de manifest que la postveritat actua des del poder: “des de dalt, per part de qui té la informació i la distribueix. La instal·lació transmet el pes estratègic d’aqueixa posició de superioritat i poder. El discurs de l’obra s’imposa, així, a la mirada de l’observador.”

Vols estar a l'última?

Subscriu-te