L’alcalde de València proposa crear una ‘Aliança de ciutats pel disseny’
10 març 2020 /

L’alcalde de València proposa crear una ‘Aliança de ciutats pel disseny’

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha proposat hui la creació d’una gran ‘Aliança de Ciutats pel Disseny’ “com activadora de la innovació urbana la missió última de la qual siga afrontar els grans reptes de les ciutats del Segle XXI.”

L’alcalde ha estat l’encarregat d’inaugurar el primer fòrum sobre les relacions entre el disseny i les polítiques públiques que se celebra a La Nau de la Universitat de València amb el títol ‘Disseny i Política Pública. Un trajecte de doble sentit‘, organitzat per la Unitat de Recerca Econcult de la Universitat de València i València Capital Mundial del Disseny 2022. Unes conferències que s’emmarquen dins del projecte europeu H2020 DESIGNSCAPES.

Durant el seu discurs, l’alcalde ha animat a l’articulació d’aquesta Aliança de ciutats pel disseny argumentant la important contribució del disseny a la consecució de dues de les dimensions de l’organització urbana: eficiència i emoció. I també, la necessitat de compartir experiències de manera eficaç entre ciutats per accelerar el procés de resolució dels reptes urbans als quuals les institucions públiques fan front ja en aquest segle.

Ribó ha defès les bondats del disseny, que ha equiparat als valors democràtics, assegurant que pot resoldre problemes compartits, entén i escolta des de la perspectiva de l’usuari convertint-lo en el jutge últim i, a més, permet el diàleg i el debat a través de l’experimentació.

En la seua opinió, “el disseny és una eina imprescindible per articular nous processos de cocreació, interacció social, participació i governança per a possibilitar ciutats més eficients, resilients, cooperatives, atractives i sostenibles”. Eixa és la raó, ha dit, pe la qual l’Ajuntament de València ha donat suport sempre a la candidatura a ser Capital Mundial del Disseny 2022. Ara, considera l’alcalde, “ha arribat el moment d’anar més enllà per convertir el que és circumstancial i a curt termini en estructural i estratègic”.

Convençut que (Convençut de que) el disseny obri una nova frontera en la gestió de les ciutats, l’alcalde ha enumerat els graons pels quals s’ha de transitar per assolir l’excel·lència en aquest sentit: activar les consciències de tots els agents implicats sobre la importància del disseny; generar un entorn favorable per l’aparició i sostenibilitat d’institucions de formació; explorar quina és la millor organització dins de l’estructura política per incorporar amb claredat la perspectiva del disseny a les polítiques de les ciutats i implementar efectivament polítiques en l’àmbit urbà a través d’incentius. “Hem d’espentar el disseny des dels pressuposts”, ha assegurat.

Per tot allò, ha proposat la creació d’aquesta Aliança de Ciutats pel Disseny “com activador de la innovació urbana la missió última de la qual siga fer front als grans reptes de les ciutats del Segle XXI. I volem llançar eixa convocatòria a la vora del Mediterrani aprofitant la capitalitat mundial del disseny per a 2022 per crear un fèrtil ecosistema global”.

El discurs de l’alcalde ha obert les jornades “Disseny i Política Pública. Un trajecte de doble sentit” on més de 50 veus expertes de tota Europa debatran sobre el valor del disseny en espais urbans. Dimecres a les 10h del matí, serà el torn de la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín, que obrirà una segona jornada que es realitzarà a la Sala Polivalent del Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

El disseny és una eina imprescindible per articular nous processos de cocreació, interacció social, participació i governança.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te