El Silicon Valley de la Mediterrània
A la vora de la Mediterrània, en La Marina de València, es consolida un incipient Silicon Valley, un ecosistema emprenedor basat en l’economia creativa i el coneixement. Ací se situen les nostres inèdites “oficines del futur”: antigues naus construïdes per albergar als vaixells participants de la 32 America’s Cup, reconvertides en centres d’innovació que generen talent, oportunitats i reuneixen a les ments més creatives i emprenedores. Com és el cas de la Marina d’Empreses, iniciativa impulsada per Juan Roig que acull a la universitat i escola de negocis EDEM Escola d’Empresaris, a la incubadora i acceleradora Lanzadera i a la societat d’inversió Àngels, un espai de més de 18.000m2 des d’on operen quasi 300 startups. En les seues instal·lacions conviuen espais col·lectius (menjador, tallers, biblioteca, sala d’actes, zones de treball) amb altres que permeten un alt grau de concentració.
Oficines contra vent i marea
L’estudi ERRE Arquitectura, va acceptar el repte de reciclar les antigues bases dels equips BMW-Oracle, Shosholoza y +39. Perquè la pell de l’edifici aguantara la sal, la mar i el vent, es van copiar dels vaixells i van emprar Resina de Fibra de Vidre, un material freqüent en la construcció d’embarcacions i boies, però totalment innovador en arquitectura. I, amb criteris d’eficiència energètica, ho van protegir de l’excessiu assolellament a través de diferents sistemes de làmines segons les orientacions.
“El més important de la nostra arquitectura no és l’edifici en si mateix sinó el que realment possibilita” ens explica José Martí, arquitecte d’ERRE Arquitectura. I en aquest punt és quan entra en escena David Hart, co-fundador de Saigu, una marca de maquillatge natural i ecològic amb seu en Marina d’Empreses. El disseny de l’espai s’ha centrat en persones emprenedores com ell, els usuaris, “per augmentar el coneixement i la creativitat, per a transformar el treball en passió, per a crear condicions que faciliten el seu camí a l’èxit”, apunta Amparo Roig.
David té la seua taula en una oficina oberta amb capacitat per a 256 persones, tota una oportunitat de networking que valora molt positivament: “Diàriament estàs en contacte amb empreses semblants o diferents, que han tingut els teus mateixos obstacles i que poden aconsellar-te. Aquest contacte millora la capacitat de solucionar problemes”