L’impacte dels primers mesos de València Capital Mundial del Disseny 2022 en 8 dades
20 jul. 2022 /

L’impacte dels primers mesos de València Capital Mundial del Disseny 2022 en 8 dades

S’ha fet una presentació per premsa amb les dades preliminars de l’impacte de València Capital Mundial del Disseny 2022. Les dades turístiques i la participació ciutadana confirmen uns primers mesos molt positius.

Econcult —Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura i el Turisme de la Universitat de València— amb Pau Rausell com a actual director i codirector estratègic de la candidatura València Capital Mundial de el Disseny, han sigut els encarregats de realitzar aquest estudi.

Un objectiu amb el qual sempre somiem: traure el disseny de la seua endogàmia i contagiar l'entusiasme de tot.

Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha comentat en la roda de premsa que “tant a nivell turístic com en la participació ciutadana en esdeveniments relacionats amb el disseny i en el marc del programa oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022 hem detectat un interés en augment i una gran participació, fins i tot, i molt satisfactòriament, de gent de fora del sector professional del disseny. Un objectiu amb el qual sempre somiem: traure el disseny de la seua endogàmia i contagiar l’entusiasme de tot. El Àgora, l’espai central de la Plaça de l’Ajuntament, ha sigut sens dubte un revulsiu en el qual hem aconseguit cridar l’atenció de la ciutadania i atraure-la per a conéixer el nostre programa d’activitats”.

València Capital Mundial del Disseny 2022 posa de manifest que la seua missió com a dinamitzador cultural i econòmic va molt més allà de gestionar un esdeveniment internacional, i ha generat un llegat positiu a la ciutat i la societat en aquests primers mesos. A més, és previsible que l’impacte de la celebració s’accelere al llarg de la resta de l’any i d’acord amb la projecció d’algunes estimacions és plausible que, a final d’any, València Capital Mundial del Disseny 2022 haja captat l’atenció de més de dos milions de persones i haurà atret a uns 150.000 visitants estrangers en 2022.

A continuació, resumim les 8 dades que defineixen l’impacte dels primers mesos de València Capital Mundial del Disseny 2022:

1 – Una despesa de 9 milions d’euros per part dels visitants

Les xifres de visitants representen un impacte directe que, amb una aproximació conservadora —suposant que només un terç dels visitants per damunt de la mitjana siguen provocats directament o indirectament per València Capital Mundial del Disseny 2022—, es tradueix en una despesa directa de 9 milions d’euros distribuïts en 2,6 milions en despesa en allotjament, 2,5 milions en bars i restaurants i 3,8 milions en activitats culturals i altres despeses en destí. De mitjana, els visitants atrets per València Capital Mundial del Disseny 2022 pernocten 3,9 nits a la ciutat de València.

“Els efectes indirectes i induïts òbviament són encara majors i es calcularan a partir de la finalització de l’esdeveniment”, va avançar el director de Econcult.

2 – Una participació activa de quasi 200.000 persones

Més del 50% de la ciutadania en l’àrea metropolitana de València té ja coneixement de la celebració d’enguany i prop de 200.000 persones han assistit a les activitats que precisaven d’una inscripció prèvia o exposicions. Per tant, és considera obert el nombre de visitants a la ciutat que han gaudit de moltes altres activitats que no compilen dades fins a finalitzar l’any.

3 – 8,4 sobre 10 és la nota de qualitat

El suport que atorga la ciutadania a València Capital Mundial del Disseny 2022 és d’un 8,4 sobre 10 en qualitat i l’impacte directe en termes de despesa turística ja quasi duplica el primer quadrimestre amb l’aportació del sector públic a l’esdeveniment.

Les dones —amb una valoració de 8,75—, les persones amb formació superior —8,84— i la franja d’edat d’entre 55 i 64 anys —8,77— són els grups sociodemogràfics que mostren un major suport.

D’altra banda, les persones majors de 64 anys i les que tenen menors nivells de formació són les que presenten menors nivells de suport —amb una valoració de 8,00 i 7,75 respectivament—.

A més, l’informe de Econcult també confirma que la ciutadania mostra un elevat interés pel disseny —6,27 de mitjana en una escala de l’1 al 10—, per damunt d’altres àrees com el cinema, el teatre o el patrimoni. L’interés pel disseny només es troba per davall de l’interés per la música.

4 – Una de les capitals mundials del disseny més ambicioses

Pau Rausell va declarar que “si bé els objectius de la capitalitat van molt més allà de l’impacte econòmic generat sobre el turisme, la veritat és que la celebració és un factor determinant per a explicar el bon comportament turístic. Les dades que tenim fins hui donen mostra de què parlem d’una de les Capitals Mundials del Disseny més ambicioses en terme de repercussió social, cultural i turística, encara que ho sabrem millor a la fi d’any.”

5 – Més visitants que Alacant, Barcelona, Màlaga, Madrid i Sevilla

L’impacte directe en termes de despesa turística va duplicar l’aportació del sector públic a València Capital Mundial del Disseny 2022 en el primer quadrimestre de 2022. “Durant aquest període de temps, València va rebre bastants més visitants en comparació amb la mitjana de l’evolució del turisme urbà d’altres ciutats com Alacant, Barcelona, Màlaga, Madrid i Sevilla. Aquest diferencial, que ve explicat parcialment per la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha suposat quasi 50 mil visitants nacionals i 25 mil estrangers més que el que li correspondria si haguera seguit la dinàmica mitjana de la resta de les ciutats”, va detallar Rausell.

6 – La Comunitat Valenciana atrau a més estudiants de disseny que qualsevol altre territori d’Espanya

7 – La metodologia aplicada està sent estudiada per la World Design Organization 

De manera que puga ser referència per a futures capitals mundials. Rausell va comentar que aquest “no és un estudi d’impacte convencional”, ja que no es basa només en xifres econòmiques, sinó que abasta l’impacte social, ambiental i d’impacte del disseny. Per tot això la WDO considera la seua aplicació per a futures ciutats triades.

8 – Presència en més de 25 països del món 

A més de viatjar per les principals ciutats espanyoles per a participar en trobades professionals, València Capital Mundial del Disseny 2022 ha sigut present en 25 països, representant a València com a destinació creativa, d’indústria i talent i contribuint a la seua promoció internacional.

Des de Masion&Object a París amb la participació de Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022 com a Ambaixador d’Espanya a la participació en diferents iniciatives de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt a l’octubre de 2022, la promoció internacional de València Capital Mundial del Disseny 2022 no es frena en aquest any postpandèmia. D’aquesta manera, en els últims mesos s’ha construït un programa de prescriptors en diferents països europeus i un programa de participació coincidint amb festivals i setmanes del disseny nacionals i internacionals com les de Barcelona, Madrid, Bucarest, Milà, Londres o Dubái, entre altres.

València Capital Mundial del Disseny 2022 també ha comptat amb representació en la Biennal de Disseny de l’Havana aquest mes de juny i pròximament es presentarà en el Design Museum Holon de Tel Aviv, una de les principals institucions mundials del disseny, i organitzarà un taller d’ADN Ceràmic en relació amb l’exposició “Overdose” en el propi museu.

Ja a la tardor, València Capital Mundial del Disseny 2022 participarà en certàmens com Hèlsinki Design Week, Costa Rica Fashion Week 2022 i Budapest Design Week.

En paral·lel, per a l’impuls del disseny des d’una perspectiva comercial i com a eina de competitivitat, València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb el suport del ICEX (Institut Espanyol de Comerç Exterior), amb el qual és present en prop de 200 mercats i es proposa multiplicar les possibilitats comercials i industrials que es deriven des de la capitalitat.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te