Mobiliari urbà ‘made in València’ fet amb posidònia, corfa d’arròs i plàstic reciclat
01 març 2022 /

Mobiliari urbà ‘made in València’ fet amb posidònia, corfa d’arròs i plàstic reciclat

Asseure’s, tombar-se, fer un descans després d’una bona caminada per la platja o menjar amb vistes a la mar. La Marina de València incorporarà una sèrie de peces elaborades amb posidònia, corfa d’arròs i plàstic reciclat en les seues peces de mobiliari urbà públic, allunyant-se així de la rigidesa d’elements més tradicionals com els bancs. D’aquesta manera, es treballa conjuntament per a crear un entorn més usable i amable, en sintonia amb el caràcter obert i social d’aquest espai i de la ciutat de València.

Aquest serà el resultat final del projecte SUC (Sustainable Urban Commons), en el qual es donen cita disseny, innovació, indústria i tecnologia per a posar-se al servei de la ciutadania amb la creació d’equipament urbà alineat amb els principis d’economia circular, qualitat de vida i benestar promoguts pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Una iniciativa de la Marina de València i World Design Capital Valencia 2022 que han realitzat juntament amb Grupo Industrias Saludes i La Pinada Lab.

Mitjançant un procés participatiu, treballen reconeguts professionals del disseny i la tecnologia al costat d’estudiants de disseny de la EASD València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat CEU San Pablo. També compten amb el coneixement i l’experiència de AIMPLAS, Instituto Tecnológico del Plástico, i Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV). Els avanços del projecte, que va començar a caminar a l’octubre de 2021, es van presentar el matí del divendres 25 de febrer en la jornada ‘Disseny i mobiliari urbà Made in València’ celebrada en l’espai de World Design Capital Valencia 2022, al Veles e Vents.

Estructures sostenibles i altament resistents

Les estructures que convertiran a València en un referent de la innovació i la col·laboració segueixen els principis de disseny universal per a facilitar al màxim l’ús segur i inclusiu per part d’usuaris amb una diversitat de condicions i restriccions. Es componen prioritàriament de materials reciclats o materials amb molt baixa o nul·la petjada mediambiental que, a més, ofereixen altes prestacions per a millorar la seua durabilitat i manteniment.

En concret, el polietilé reciclat provinent íntegrament del material recollit en els contenidors grocs de reciclatge, ‘Colònia’ és un d’aquests nous elements urbans. Es tracta d’una peça composta per diversos mòduls, inspirada en els mosaics de ceràmica Nolla, que permet diversos usos. En aquest sentit, el nou és l’ús de polietilé com a únic material a nivell estructural en cadascuna de les peces que conforma el moble.

‘Embull’, per la seua part, ofereix una estructura amb formes que imiten les ones de la mar i conviden a la relaxació. Per a la seua fabricació s’utilitzaran com a materials de superfície perfils d’extrusió de corfa d’arròs i posidònia amb additius d’alta resistència UV i pigments naturals. L’estructura serà d’acer inoxidable AISI 316, altament resistent a l’ambient marí.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te