Nous projectes i formació de l’equip de treball
01 ag. 2020 /

Nous projectes i formació de l’equip de treball

L’equip de gestió de València Capital Mundial del Disseny 2022 ha aprofitat les setmanes de confinament per treballar en la nova fase del projecte. Aquesta s’inicia amb la posada en marxa de projectes estructurals que tinguen pes més enllà de 2022, la coordinació amb institucions, escoles i centres per tancar convenis i col·laboracions, l’activació de la participació ciutadana i la consolidació de l’Organizing Lead, el primer graó de l’organització i equip directiu del projecte que, amb Xavi Calvo com a director general, donarà forma al programa que es desenvoluparà des d’ara i fins a finalitzar 2022.

La Capitalitat inicia la seua selecció de primers projectes amb la posada en marxa de diferents iniciatives estructurals que des de València, però amb vocació nacional, poden ser eines útils per als professionals, les empreses, les institucions, centres d’educació i formació i la societat en general.

València Capital Mundial del Disseny 2022 treballa per a servir d’instrument de competència per reforçar el sector del disseny, i per això els primers passos consisteixen a posar en marxa projectes propis amb l’ambició de consolidar la cultura del disseny a Espanya i convertir al país en el focus del disseny mundial des de València.  L’objectiu de molts d’aquests projectes serà donar a conèixer a les empreses, a les institucions públiques, al teixit associatiu i al públic en general dels recursos del col·lectiu del disseny, facilitar l’accés als professionals o servir d’interlocució amb l’administració.

Els primers passos consisteixen a posar en marxa projectes propis amb l'ambició de consolidar la cultura del disseny a Espanya i convertir al país en el focus del disseny mundial des de València.

“Hem de ser útils. Per això estem treballant en projectes estructurals que canvien la manera que tenim d’incloure el disseny a la societat. No parlem només d’exposicions o activitats a incloure en agenda, sinó de posar en marxa mecanismes que aconseguisquen canviar la manera que tenim de fer les coses a la indústria o a l’administració perquè el disseny estiga present des de l’inici de processos.

Volem generar eines que donen servei al sector, així com a altres àmbits que vulguen incloure el disseny. Tenim l’oportunitat d’incorporar el disseny dins de la reconversió nacional del nostre teixit productiu i estem treballant amb tots els agents implicats per aportar idees, estratègies i camins d’unió”, ha explicat Xavi Calvo, director de la Capital.

Aquestes setmanes han estat claus per tancar l’Organizing Lead de València Capital Mundial del Disseny 2022, un comitè recomanat per la World Design Organization com a primer graó de la direcció del projecte. A ell se sumen a Xavi Calvo set nous llocs: María Lapiedra, directora de comunicació; Amparo Balbastre, directora financera; Víctor Aguado, director de patrocinis; Silvia Flórez, Design Community Engagement Manager; Miguel Arraiz, director de projectes; i Corinna Heilmann, directora de programa.
El comitè de selecció, així com el mateix director, destacaren l’alt perfil i qualitat de totes les candidatures rebudes, més de mil, que serviran per a futurs processos de selecció i incorporacions.

D’aquesta manera, l’equip al complet s’establirà provisionalment a La Marina de València, seu temporal de la Capital Mundial del Disseny, des d’on treballa a partir d’aquest mes de juny en aquests projectes estructurals i, a setembre, amb activitats i continguts per Fira Hàbitat València i la València Disseny Week, setmana del disseny organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

S’obrirà també en les proximes setmanes una via de participació perquè professionals que vulguen desenvolupar un projecte alineat amb els objectius del projecte puguen fer-ho baix un marc de col·laboració. En funció de les diferents temàtiques que cobriran l’any 2022, qualsevol professional o particular pot participar aportant respectivament projectes o idees en convocatòries que seran anunciades per l’organització, on un comitè decidirà la viabilitat de les diferents iniciatives.

Volem ser el canalitzador de les idees que poden sorgir des de diferents punts i posar-les en marxa amb els nostres equips, però també amb la xarxa professional ja existent

“Volem ser el canalitzador de les idees que poden sorgir des de diferents punts i posar-les en marxa amb els nostres equips, però també amb la xarxa professional ja existent. Per a això, a més d’obrir la participació, estem començant a tancar acords de col·laboració i convenis per als anys vinents amb institucions com escoles de disseny, organismes nacionals i internacionals que comparteixen els nostres objectius d’implementar el disseny en la societat”, ha explicat Xavi Calvo.

A més s’està treballant al web oficial de World Design Capital València 2022, que permetrà centrar totes les eines de gestió, comunicació, agenda i participació, el desenvolupament de la qual està a càrrec de l’estudi valencià Néctar, seleccionat a través d’una Crida a Projecte llançada a principis d’any. I entre les pròximes accions d’organització interna junt la World Design Organization està la creació de l’International Advisory Committee, un comitè internacional d’experts que participaran de la Capital Mundial del Disseny de València 2022 tant en la tria dels grans esdeveniments de 2022 com en la programació fins aleshores.

Durant aquestes setmanes de confinament s’ha treballat també des de la Capital Mundial del Disseny de València 2022 al portal web #EstoPasará, una plataforma que posa en valor iniciatives de creativitat que s’han donat per tota Espanya a l’àmbit del disseny per facilitar la vida de les persones. Un web aglutinador de projectes, des de dissenys industrials que han sorgit per crear material mèdic i equips de protecció a centenars de professionals de la il·lustració i el disseny que han treballat per conscienciar sobre la situació. Fins i tot s’han realitzat una vintena de vídeos amb dissenyadores i dissenyadors nacionals i internacionals a mode de píndoles difonent un manifest a favor de la necessitat de què el disseny siga clau en la recuperació social, sanitària i econòmica del país.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te