“On tirar”, la campanya gràfica que fomenta la separació de residus
07 set. 2022 /

“On tirar”, la campanya gràfica que fomenta la separació de residus

Cada cosa té el seu lloc i hi ha un lloc per a cada cosa. Pensar abans de tirar i tirar per a tornar a usar és essencial per a aconseguir reduir el nombre de residus que generem com a societat i lluitar contra l’emergència climàtica en la qual vivim. Cuidar el planeta i aconseguir, amb els nostres actes, una major reutilització dels materials. La EMTRE i València Capital Mundial del Disseny 2022 presenten “On tirar”, una campanya de conscienciació per a fomentar la separació de residus dissenyada per PalauGea.

 

 

“Cada cosa en el seu lloc i un lloc per a cosa” és el lema genèric de la campanya gràfica. La campanya incorpora dos missatges secundaris “Pensar abans de tirar” i “Tirar per a tornar a usar”. Davant les xifres que indiquen que el 60% dels objectes que tirem acaba en el contenidor equivocat es torna necessari invertir aqueixa xifra per a aconseguir l’objectiu de 2025 que només el 30% dels residus no es tracten correctament.

La campanya gràfica de conscienciació busca ensenyar de forma molt visual, clara i bella on reciclar cada residu, reduint així la quantitat de residus que acaben en el contenidor equivocat i posant l’accent d’on depositar-los. Amb aquesta campanya, la EMTRE ha volgut alinear-se amb València Capital Mundial del Disseny 2022 i posar èmfasi en la necessitat que una correcta classificació dels residus ajuda al fet que les matèries primeres es reutilitzen, i amb elles puguen dissenyar-se nous productes.

Els residus tenen una presentació molt realista i estan agrupats en diferents gammes cromàtiques, per a recordar d’una forma molt visual i senzilla quin és el lloc adequat on depositar-los. A més del foment de la separació en origen en els cinc clàssics contenidors (blau, groc, verd, gris i marró), la campanya recorda que les restes de petards i bengales han d’entregar-se a les botigues de pirotècnia; que la roba i el calçat tenen els seus propis contenidors i que els aparells elèctrics i electrònics han de depositar-se en els ecoparcs fixos o mòbils de la xarxa de l’entitat metropolitana.

L’acte ha comptat amb les intervencions de Marisa Gallén, Presidenta de la Associació València Capital del Disseny, Sergi Campillo, President de la EMTRE i vicealcalde de València i Víctor Palau, director creatiu de PalauGea, agència responsable de la campanya.

“En l’era post covid, el disseny s’ha de centrar en la qualitat de vida i no en el consumisme. Hem de crear escenaris de futur, on els ciutadans col·laboren i participen davant l’emergència climàtica”, ha afirmat Gallén. “Amb l’aliança amb la EMTRE, des de València Capital Mundial del Disseny 2022 apostem pel disseny per a construir un model productiu més sostenible i vinculat a l’economia circular. Es tracta d’una campanya oportuna i necessària perquè el seu objectiu és fomentar la corresponsabilitat en la gestió dels residus que la ciutadania genera perquè puguen ser reciclats.

Per a Sergi Campillo, la societat ha d’incidir en la reducció d’objectes en l’abocador, i per a això és necessari que els ciutadans col·laboren depositant cada objecte que descarten en el contenidor adequat, perquè puga ser reciclat i reutilitzat. “Es tracta d’educar en la cultura del residu. No sols de reciclar, sinó, de reduir, de repensar i ser conscients del nostre impacte.” El president de la EMTRE també ha destacat que “el disseny és una eina imprescindible per a aconseguir aqueixa transició necessària cap a un model de vida sostenible, on la reducció de residus és fonamental. Tenim una oportunitat per a repensar les relacions amb el nostre territori i que aquestes siguen més respectuoses, sostenibles i amables.”

En paraules de Víctor Palau, “és tasca dels dissenyadors fabricar un producte correctament per a optimitzar el seu ús i perquè siga fàcilment reciclable; i finalment per a fer arribar al ciutadà com i on desprendre’s d’ell. Estem convençuts que el disseny pot ajudar a millorar el cicle de vida dels productes.”

La campanya facilita, al seu torn, la descàrrega de l’App del EMTRE que permet saber en tot moment, on depositar cada residu i els horaris dels ecoparcs.

A més de la presentació de la campanya, Àgora València acull una jornada de tallers sobre reciclatge i disseny circular, organitzats per la EMTRE, Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) i València Capital Mundial del Disseny 2022 a través de Emtreduca, el programa d’Educació Ambiental de l’Entitat Metropolitana. Un total de 150 xiquets i xiquetes han passat per aquest espai i han aprés com reciclar.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te