Pepe Gimeno i LZF, Premis Nacionals de Disseny 2020
03 nov. 2020 /

Pepe Gimeno i LZF, Premis Nacionals de Disseny 2020

El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit el Premi Nacional de Disseny 2020 al dissenyador Pepe Gimeno en la categoria de ‘professionals’ i a la firma d’il·luminació LZF Lamps en ‘empresa’, sent tots dos grans referents del disseny valencià des de fa dècades. Dos premis molt anhelats des de fa anys, que reafirmen el bagatge valencià tan excepcional dins del camp del disseny gràfic i de producte.

Addicionalment, el Premi Nacional d’Innovació 2020 també ha sigut concedit a una empresa valenciana: Seipasa, especialitzada en el desenvolupament i formulació de productes bioinsecticides, biofungicides i bioestimulants, ha sigut guardonada en la modalitat de xicoteta i mitjana empresa.

Pepe Gimeno (1951, València) és un referent del disseny gràfic valencià i espanyol. La seua trajectòria de més trenta-cinc anys li ha permès desenvolupar amb eficàcia, qualitat i creativitat tota classe de tipologies, passant del disseny tipogràfic a l’editorial i al corporatiu, a l’embalatge, a les exposicions i a la senyalització.

“Aquest premi suposa una gran satisfacció personal i professional, sobretot per les mostres de suport i respecte que he rebut en tot el procés. I perquè suposa una culminació i, al mateix temps, un estímul per a continuar treballant amb la mateixa il·lusió dedicació”, assegura el dissenyador.

Entre altres projectes, va crear la imatge corporativa de projectes com la Presidència Espanyola de la Unió Europea de 2002, d’empreses com Roca i Banc de València i d’institucions com les Corts Valencianes, MetroValencia i l’Agència Valenciana de Turisme. Alguns d’aquests dissenys són un referent que identifica a la Comunitat Valenciana més enllà de les seues fronteres.

Entre altres guardons, ha obtingut el Communication Award del Type Directors Club de Nova York i la Medalla d’Or dels Premis ADCV de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

Aquest premi suposa una gran satisfacció personal i professional, sobretot per les mostres de suport i respecte que he rebut en tot el procés.

A més, a la faceta del Pepe Gimeno dissenyador en podem sumar d’altres. La de mentor, conferenciant, articulista i la d’experimentador plàstic. La seua obra experimental personal el va convertir en un dels primers dissenyadors en exposar individualment en un museu d’art. Va ser a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) en 2004 amb l’obra “Grafia Callada”, que ha sigut exposada també a Miami, Chicago i Nova York.

Els seus últims treballs de disseny inclouen la marca València Turisme i la de la ciutat de Santander. Dins dels seus projectes personals, prompte veurà la llum Metatron, una obra musical gràfica, que uneix matemàtica, música i arts plàstiques i que compta amb el suport de València Capital Mundial del Disseny 2022.

Pepe Gimeno és el segon dissenyador gràfic valencià reconegut en els dos últims anys, després de Marisa Gallen, Premi Nacional de Disseny en 2019.

Per part seua, el Ministeri de Ciència i Innovació també ha concedit a LZF el Premi Nacional de Disseny 2020 en la modalitat “Empreses”. Un guardó que distingeix a empreses que, com la marca fabricadora de lluminàries artesanals a partir de la fusta, incorporen el disseny a la seua estratègia empresarial i contribueixen així a la millora de la societat i de la qualitat de vida de les persones.

Reconeixen i reforcen amb aquest guardó una trajectòria que s’ha distingit pel seu fort compromís amb la cultura del disseny, el seu esperit creatiu i el seu cuidat procés artesanal. En paraules de Mariví Calvo i Sandro Tothil, fundadors de LZF, “és una enorme satisfacció rebre la feliç notícia, es reconeix el nostre treball amb el premi de disseny més desitjat al nostre país. Hui sentim que disseny i artesania van de la mà i és un fet molt gran”.

LZF ha utilitzat des dels seus inicis la xapa de fusta, la seua matèria primera, com una ferramenta per expressar els seus valors. A través d’ella, demostren el seu compromís amb l’ecologia, la sostenibilitat i la innovació. Com els seus fundadors apunten, utilitzen la fusta “perquè és un element ancestral, que té relació amb la naturalesa i el foc”

El premi no pot arribar en millor moment. Després de vint-i-cinc anys de trajectòria i més de 35 premis nacionals i internacionals del sector del disseny, LZF conserva l’esperit amb el qual va nàixer en 1994. Des del seu modest començament, aquell xicotet taller ha anat creixent fins que l’any 2008 es va mudar a un antic celler rehabilitat, a Xiva (València), on treballen amb un nodrit equip de creatius.

Els seus llums es troben hui en llocs tan emblemàtics com el Mercat Little Spain, els restaurants Mi Casa, Jaleo i Fisch del xef José Andrés i realitzats per Juli Capella en Nova York, Puerto Rico, Washington, Disney Springs Orlando, Maryland i Bahames. Poden veure’s també en les seus californianes de Youtube, Microsoft o Amazon, en la caserna general de defensa d’Holanda, en les oficines de Coca-Cola en Atlanta i Madrid o a la Biblioteca Los Gatos de la Universitat de Nevada, entre altres coneguts llocs.

Hui sentim que disseny i artesania van de la mà i això és una cosa molt gran.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te