Es revelen els Premis Nacionals de Disseny 2021
01 oct. 2021 /

Es revelen els Premis Nacionals de Disseny 2021

El Ministeri de Ciència i Innovació ha fet públics els Premis Nacionals d’Innovació i Disseny 2021: Jaime Hayón, el dissenyador madrileny assentat en València, ha aconseguit el màxim guardó en la categoria professional, mentre que Expormim, la firma valenciana de mobiliari exterior ha aconseguit el Premi Nacional de Disseny 2021 en la categoria d’«empresa». El Premi Nacional de Disseny al jove dissenyador ha recaigut en Danny Saltaren, mentre que la menció d’honor professional d’aquest any ha sigut per a Ramon Úbeda. 

Per altra part, i en la categoria d’Innovació, els Premis Nacionals d’Innovació 2021 han recaigut en Eduardo Anitua, Cosentin i CerTest Biotec. 

Aquests premis tenen com a objecte distingir a aquelles persones i entitats que han fet de la innovació un element indispensable en el desenvolupament de la seua estratègia professional i el seu creixement empresarial. Així mateix, es premia als professionals i empreses que han contribuït significativament en l’increment del prestigi del disseny espanyol i a les entitats que, incorporant-lo a la seua estratègia empresarial, han demostrat que el disseny és una potent palanca de la innovació i la competitivitat. 

El dissenyador Jaime Hayon, Premi Nacional de Disseny 2021 en la modalitat “Professional”

Nascut en Madrid però establit a València, Jaime Hayon és el màxim exponent del disseny espanyol en el món. Compagina el seu treball per a grans firmes amb projectes personals artístics. Com diu el jurat «Com a referent indiscutible del disseny espanyol a nivell internacional i un dels seus millors ambaixadors en una àmplia diversitat d’àmbits, entre els quals destaquen la il·luminació, el mobiliari, hàbitats i el disseny per als espais públics, sobre la base d’una comunió virtuosa entre el disseny, l’escultura, l’artesania i l’interiorisme. Exemple paradigmàtic d’artista-dissenyador, amb una trajectòria incontestable de més de vint al capdavant de projectes d’impacte mundial, Hayon ha deixat la seua inconfusible petjada de creativitat, qualitat, astúcia artística i originalitat en destacades col·laboracions amb empreses de referència».

Expormim, Premi Nacional de Disseny 2021 en la modalitat “Empresa”.

El mestratge amb el qual treballen la fusta i el ratà des del disseny i l’artesania han convertit a aquesta firma de Moixent en tot un referent a nivell mundial en mobiliari d’exterior. Segons paraules del jurat: «Per saber conjugar de manera extraordinària els valors de l’indústria artesana tradicional amb l’avantguarda del disseny de mobiliari d’alta qualitat, des d’una perspectiva de sostenibilitat mediambiental en continu contacte amb la innovació i la dimensió social del disseny. L’empresa valenciana, després de més de sis dècades, ha sabut recuperar els valors culturals continguts en la producció artesana de materials naturals com el vímet i el ratà fins a revigoritzar el procés creatiu, sobre la base d’una estratègia consolidada en la cultura del disseny i la cultura del projecte».

Danny Saltaren, Premi Nacional de Disseny “Jove Dissenyador”

El dissenyador i fundador de mendesaltaren, estudi de disseny especialitzat en la creació de productes i servicis digitals, treballa per a marques com Inditex, Repsol, Movistar o Bankia, entre moltes altres. Com apunta el jurat: «Per ser un dels majors exponents nacionals en el camp del disseny digital i l’emprenedoria innovadora, en un exemple absolutament revelador de la importància del paper que el disseny estratègic ha de jugar en la transformació digital de l’economia espanyola. Danny Saltaren, malgrat la seua joventut, ha demostrat sobradament capacitat de lideratge en importants iniciatives empresarials, entre les quals destaca la creació de les startups Fever, Mendesaltaren i Minimun.rum, així com diverses col·laboracions amb grans empreses de sectors rellevants amb les quals ha aconseguit abastar fites molt significatives en l’àmbit de la transició digital».

Menció Especial en Disseny 2021 modalitat Professionals: Ramon Úbeda Castro

El periodista, dissenyador, divulgador, comissari i director d’art Ramon Úbeda ha obtingut una Menció d’Honor en els Premis Nacionals de Disseny 2021. Més de 30 anys de carrera dedicada a la difusió i didàctica del disseny des de diferents àmbits, especialment el literari i periodístic. «Per representar de manera excepcional la importància i la transcendència de la investigació, la divulgació, la gestió estratègica, la comunicació i la generació de contingut de qualitat com a pilars fonamentals de l’ecosistema del Disseny. Com a periodista, grafista dissenyador de producte, director artístic en diferents empreses i comissari d’exposicions de rellevància internacional, al llarg de més de trenta-cinc anys de trajectòria professional, Úbeda és indubtablement un dels artífexs més destacats de l’èxit del disseny espanyol en el món, a més cal afegit la importància de la seua figura en l’àmbit de l’ecodisseny i els materials climàticament neutres», segons el jurat.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te