Presentació de la Guia de gestió i contractació de disseny
01 jul. 2021 /

Presentació de la Guia de gestió i contractació de disseny

Implantar les bones pràctiques en la contractació de disseny és l’objectiu principal de la “Guia per a la gestió i contractació de disseny”, un projecte impulsat per l’ADCV i València Capital Mundial del Disseny 2022 al qual es pot accedir a través de la plataforma online contratadiseño.es

El plató de The Sea, de l’edifici Veles e Vents, va acollir la presentació d’aquesta guia informativa dirigida a tots aquells organismes i entitats que vulguen contractar disseny i que busquen una millor manera de fer-ho, col·laborant i recolzant al sector i als professionals. 

El president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), Ángel Martínez, va remarcar en la presentació la llarga trajectòria de l’associació “treballant per les bones pràctiques en la contractació de disseny, perquè siga desenvolupat per professionals i en condicions dignes”.

“El disseny ben gestionat identifica i crea oportunitats de millora i permet assolir eficaçment els objectius marcats en qualsevol sector, siga en l’àmbit social, cultural o empresarial. A més, és capaç de generar innovació i transformar el sistema cap a un desenvolupament sostenible. Però no pot fer-ho soles, necessita d’altres parts i de l’enteniment perquè l’aliança puga donar els millors resultats”, va destacar Martínez. 

Per part seua, el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, va insistir en “la importància estratègica del disseny com a valor transversal en l’empresa, la indústria i l’àmbit institucional. La guia de contractació és un dels projectes estratègics i estructurals, fonamentals per al disseny valencià i per a tots els seus professionals, tant en el seu present com en el seu futur. Ha sigut concebuda per a ser una ferramenta de treball de referència al sector”

 

María Navarro, gerente de ADCV, aprovechó su intervención para recordar que este proyecto responde a la alianza de varias entidades que ha permitido crear la primera guía nacional para gestionar y contratar diseño. “Es estratégica, porque el diseño tiene el poder de transformar el sistema hacia uno más eficiente, sostenible y competitivo y transformar vidas", declaró.

En l’acte de presentació també van participar les responsables de Copymouse, l’agència de disseny encarregada de desenvolupar la plataforma contratardiseño.es, Maria Carbó, CEO, i Lucia Eirea, dissenyadora. Aquesta última va explicar que la plataforma “té un enfocament molt pràctic i útil, i inclou informació sobre disseny i contractació – processos, tipus, normativa…- eines pràctiques descarregables, articles d’experts i altres continguts i enllaços d’interès”: 

L’advocada experta en Dret Públic Sama Cantos va aportar la visió legislativa sobre la contractació del disseny. Ella ha sigut l’encarregada de treballar la part de la guia centrada en els processos de contractació pública en l’àmbit del disseny, donant el seu abast i “els seus condicionants, criteris i necessitats específiques”.

Al respecto, señaló: "La práctica de pedir bocetos en concursos no es respetuosa con el ordenamiento jurídico ni la Ley de Contratos Públicos, porque supone realizar una actividad profesional sin retribución. Nadie se lo plantearía a otro tipo de profesionales”. 

Després de la presentació de la guia, es va celebrar una taula redona per a debatre i reflexionar sobre processos de contractació en disseny amb Nacho Lavernia, director de disseny i fundador de Lavernia & Cienfuegos Design; Manolo Lecuona, catedràtic d’Universitat de Gestió del Disseny de la Universitat Politècnica de València (UPV), i Ivan Semprere, co-CEO de Padima, empresa especialitzada en la protecció i defensa del disseny. 

Durant la seua intervenció, el dissenyador Nacho Lavernia va advertir de les peculiaritats del disseny com a sector eminentment creatiu: 

“Això li dóna unes particularitats que altres serveis que l'empresa està acostumada a contractar no tenen”, va declarar. 

En aquesta línia es va pronunciar Iván Sempere, co-CEO de Padima Team, en assenyalar que la inversió en disseny en l’empresa “és una inversió estratègica que té una influència directa en la reputació i la imatge de la marca”, per això va afegir “no es pot aplicar una visió i mediació a curt termini”:

Des del punt de vista de l’empresa, Manuel Lecuona, de la UPV, va concloure: “El disseny va a facilitar i permetre superar els punts que poden ser crítics i apropar-nos als objectius estratègics que volem aconseguir”.

 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te