Presentació del projecte TiposQueImportan
02 jul. 2021 /

Presentació del projecte TiposQueImportan

Un al·legat per la conservació i la recuperació del patrimoni gràfic com a element identitari de les ciutats assetjades per processos gentrificadors. Sobre aquest punt va girar la presentació del projecte TiposQueImporten en l’escenari The Sea de l’edifici Veles e Vents. Una iniciativa , recolzada per una plataforma online, creada pel dissenyador gràfic Miguel Maestro i emmarcada en el programa de València Capital Mundial del Disseny.

El mateix Maestro va ser l’encarregat de presentar el seu projecte al plató dissenyat per ClapStudio i allí va enumerar els objectius de TiposQueImportan, la seua rellevància i tot el procés creatiu que ha culminat amb un projecte web que disposa d’una identitat corporativa pròpia i amb una clara vocació col·laborativa.

TiposQueImportan s’enquadra en la intersecció de tres elements clau: la retolació comercial, la ciutat i el patrimoni. En el punt exacte on aquests tres conceptes es troben és on vol impactar aquest projecte que articula, segons va explicar Miguel Maestro, en quatre dimensions: una creativa amb iniciatives com workshops i tallers infantils; una altra de catalogació i conservació dels rètols existents; una tercera relacionada amb metodologies i sistemes de divulgació innovadors que aconseguisquen atraure i interessar al públic més jove; i una última dimensió participativa, obrint la plataforma a la col·laboració de qualsevol persona interessada.

“TiposQueImporten és un espai per a tot el que és quotidià, per a la conservació i posada en valor de la creativitat que es troba en cada carrer de València”, ha explicat Maestro.

Hem emprés una ambiciosa revisió de la nostra història a través del rètol comercial. València permet admirar aquest art i ofici en estat pur a l’abast de qualsevol que alce la mirada, sense necessitat d’entrar en un museu. La majoria d’aquests cartells han sigut creats per persones anònimes que, de manera més o menys conscient, han contribuït d’una manera determinant a la construcció de la personalitat de les nostres ciutats”, va assenyalar

El director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, en la seua intervenció, va recordar que la identitat d’una ciutat queda escrita, en gran part, en aquests rètols comercials que han format i segueixen formant part de la quotidianitat dels seus habitants.

“Des de la Capitalitat entenem tots aquests projectes que alberguem com les primeres rajoles del camí cap al reconeixement del disseny de la ciutat. Les tipografies i altres tants exemples de disseny gràfic expressen de manera genuïna el caràcter de la nostra ciutat. Identificar-los i atresorar-los és protegir l'art i preservar la nostra pròpia història de vida i records”.

Per a concloure la presentació de TiposQueImporten, un projecte que també inclou un curt documental sobre el disseny tipogràfic i retolistes valencians, va intervindre Rosa López, de la Xarxa Ibèrica en Defensa del Patrimoni Gràfic. L’entitat treballa per recuperar i reutilitzar els rètols comercials de les ciutats amenaçats per una “gentrificació que aplana les identitats” i fa perdre els records: “La gent dóna sentit als rètols amb els seus records i les seues vivències. No sols és una conservació material dels rètols, sinó també d’un patrimoni sentimental”

L’acte, celebrat en el plató The Sea de l’edifici Veles e Vents, va concloure amb una interessant taula redona en la qual van participar el retolista Ricardo Moreno; Juan Nava, dissenyador i impulsor del projecte Lletres recuperades, la mateixa Rosa López, i Marta Garcia Pastor, responsable de Patrimoni en l’Ajuntament de València.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te