‘ADN Ceràmic. Dissenyant el Mediterrani’, el projecte que posa en valor la ceràmica mediterrània
10 març 2021 /

‘ADN Ceràmic. Dissenyant el Mediterrani’, el projecte que posa en valor la ceràmica mediterrània

Mapejar i localitzar a professionals de l’artesania que, amb el seu treball, contribueixen a incrementar el valor del disseny des de la ceràmica en tota la Comunitat Valenciana. Aquest és un dels principals objectius de ‘ADN Ceràmic, Dissenyant el Mediterrani’, un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 dirigit per la ceramista Ana Illueca i posat en marxa gràcies al recolzament de l’IVACE.

Aquesta iniciativa, que es desenvolupa en diferents fases i tindrà la seua gran eclosió en 2022, pretén reforçar la reputació i el prestigi del disseny mediterrani a través d’una de les seues herències històriques: la ceràmica. Un coneixement que porta segles al nostre territori i que, encara hui, beu de les arrels artesanes, generant un valor diferencial que s’identifica en tota la costa mediterrània per la significació del seu disseny.

La ceràmica genera un valor diferencial que s'identifica en tota la costa mediterrània per la significació del seu disseny.

La precisió, la maestria, l’ofici o el llegat són algunes de les senyes d’identitat que defineixen la ceràmica mediterrània. I el disseny, el seu canal per a generar peces úniques, a partir d’unes arrels de creació d’un estil propi heredat i transmés des de fa segles d’unes mans artesanes a altres. Posar en valor a aquestes figures, el seu procés creatiu, les seues influències i les seues obres són altres dels objectius que busca aquest projecte, que vol alçar l’artesania com a valor propi mediterrani i donar-lo a conéixer més enllà de les nostres fronteres.

Per a la construcció d’aquest posicionament, el projecte es desenvoluparà en diferents fases. La primera consisteix en la realització d’un mapejat d’aquells i aquelles professionals de la ceràmica que han contribuït, i continuen fent-ho, a què el disseny siga diferencial per la seua relació amb la ceràmica. Un comité de figures expertes definirà el criteri per a la selecció dels professionals, que tindran a partir del 10 de març un web on inscriure les seues candidatures.

Un mapejat d'aquells i aquelles professionals de la ceràmica que han contribuït, i continuen fent-ho, a què el disseny valencià siga diferencial.

Un comité expert seleccionarà a aquells i aquelles professionals que han aportat amb la seua obra valor i personalitat al disseny valencià, professionals que seran reconeguts com a referents junt amb la veu d’aquest disseny mediterrani en el món.

Figures com els ceramistes Xavier Monsalvatge, Juan Ortí, Arturo Mora, Encarna Soler, Pepe Royo, Eugenia BoscáAna illueca, la catedràtica de projectes arquitectònics Rosa Urbano, el consultor de tendències Juan Carlos Santos, la investigadora en disseny Marisa Santamaría i la dissenyadora de producte Inma Bermúdez. Tot el projecte estarà avalat pel director del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, Jaume Coll, director així mateix del comité expert.

La recopilació de dades i posterior mapejat es realitza a través del web www.adnceramico.com que en un futur servira de referent i punt de trobada per a professionals, de forma que professionals del disseny, empreses i figures artesanes aprofiten aquest coneixement per a seguir col·laborant i sumant innovació a través de la ceràmica. Així mateix, el projecte donarà llum a l’estat actual del sector ceràmic en la Comunitat Valenciana, ja que es recopilaran dades a través del propi web, on es preguntarà als i les ceramistes participants per les peculiaritats del seu treball actual.

L’identitat visual i el web sobre el que es vertrebra el projecte ha sigut dissenyada per Pixelarte, estudi de disseny gràfic amb seu en València dirigit per Jorge Timoteo. Pixelarte està especialitzat en branding corporatiu i des de 2004 està creant marques memorables i funcionals per a empreses nacionals i internacionals. El repte de disseny en aquest projecte ha sigut aglutinar en una imatge la diversitat d’estils ceràmics, els segles de coneixement i la innovació d’un material tan nostre com és la ceràmica.

En una segona etapa, el projecte ADN Ceràmic visibitlizarà el paper de la ceràmica en la seua aportació al disseny. A través d’entrevistes audiovisuals i càpsules de contingut, es mostrarà la labor de les mans artesanes i el seu particular estil per a contribuïr al disseny, generant un solatge de coneixement que siga capaç de trascendir al pas del temps: es visitaran els tallers on s’explicaran les tècniques de treball i la seua íntima relació amb el disseny.

Després del mapejat i la visibilització, l’ADN Ceràmic preveu la generació de col·lisions innovavores entre els i les artistes de la ceràmica contemporània i la indústria. Col·lisions creatives que es materialitzen en productes innovadors gràcies al disseny aplicat en col·laboració amb empreses ceràmiques de tota la Comunitat Valenciana i l’arc mediterrani.

Aquestes sinèrgies en un territori on la indústria de la ceràmica és la segona més important del món generaran noves formes d’interrelació que reforçaran la presència del sector, i la valoració internacional de l’artesania valenciana en tot el món.

Totes estes activitats tindran la seua eclosió internacional a l’any 2022 a través d’exposicions i trobades.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te