#EstoPasará, plataforma col·lectiva de disseny i creativitat en temps de la COVID
27 jul. 2020 /

#EstoPasará, plataforma col·lectiva de disseny i creativitat en temps de la COVID

https://estopasara.wdc2022.com/

Des que vam començar a treballar per convertir València en Capital Mundial del Disseny en 2022 vam tindre clar que seria amb vocació inclusiva i oberta a la participació ciutadana, amb una proposta de programa de marcada índole social i un discurs construït al voltant d’una idea molt transversal del disseny com agent de canvi per a la nostra societat. Allò que mai hauríem imaginat és que el nostre projecte tindria, als anys de la seua preparació, una situació com la viscuda arran de la COVID: una crisi sanitària de magnitud global.

Aquesta crisi ha demostrat que ara, més que mai, és important fer valdre el paper del disseny i la creativitat com a elements transformadors. És, en aquests moments de crisi, quan el pensament creatiu i el disseny poden fer-nos millors, inclús des de – i dins de – les nostres pròpies cases. I fer-lo amb eixe esperit de col·laboració i solidaritat que ha sorgit des de tots els racons d’Espanya des del primer minut d’aquesta crisi.

valencia-world-design-capital-2022-esto-pasara-web

Per això, vam crear ESTO PASARÀ, una plataforma col·lectiva per connectar a les persones amb els sectors del disseny, la creativitat, l’art, la formació i les iniciatives particulars que cada dia aporten noves idees per solucionar problemes reals als quals ens estem enfrontant en aquesta crisi sanitària. Un espai global i obert d’idees, projecte i iniciatives que des del disseny com eina creativa generen solucions i resolen problemes derivats de la crisi sanitària de la COVID-19.

Un projecte que s’estigué actualitzant diàriament durant l’estat d’alarma, que tenia una newsletter pròpia i una gran ressonància en xarxes socials. Va aconseguir en poques setmanes més de 10.000 seguidors i ser un punt d’interacció i d’interès per trobar informació sobre solucions de disseny durant la pandèmia.

20200829-proyectos-esto-pasara-02

La plataforma va tancar les seues actualitzacions amb el fi de l'estat de l'alarma i ho va fer amb un vídeo coral que unia les veus de 20 dissenyadors diferents.

Inma Bermúdez, Ramón Esteve, Ximo Roca, Borja García, Luis Calabuig, Juan Carlos Baumgartner, Xènia Viladás, Mayice, Boke Bazán, Javier La Casta, Nacho Lavernia, Vicent Martínez, Héctor Serrano, Pedro González, Sara de la Mora, Uqui Permui, Marisa Santamaría, Modesto Granados, Marcelo Alegre i Clara del Portillo són els noms del disseny nacional que comparteixen les seues reflexions en un vídeo coral capitanejat per València Capital Mundial del Disseny 2022 sobre el paper del seu sector en la ‘nova normalitat’.

En aquesta sèrie d’entrevistes, aquest elenc de professionals se sincera sobre com els ha afectat la crisi de la COVID-19, com creuen que el disseny pot ajudar a resoldre tots els reptes als quals s’enfronta la societat i quines són les seues demandes a les institucions públiques. Els vídeos han sigut dirigits per l’equip de comunicació de Capitalitat i produïts i editats per Bocabadats Media, amb grafisme i imatge del dissenyador Ibán Ramón.

valencia-world-design-capital-2022-esto-pasara-web-3

A més, el Museu del Disseny de Barcelona ha seleccionat el projecte per a la seua pròxima exposició: “Emergència! Dissenys contra la covid-19”, una mostra de solucions sorgides des del món del disseny enfront de la pandèmia i on s’inclou #Estopasará a partir dels seus cartells gràfics. L’exposició s’inaugurarà al novembre i coincidirà amb la Barcelona Design Week.

El projecte ha sigut, també, guardonat als “Premios Ciudad” del festival Open House de Madrid pel seu us de les xarxes socials.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te