Exposició «Valencia Pavilion. The Future is Design»
18 febr. 2021 /

Exposició «Valencia Pavilion. The Future is Design»

Artesania i innovació, art i disseny, vanguàrdia i tradició, economia i sostenibilitat… de tot açò parla «Valencia Pavilion. The Future is Design», la instal·lació amb la que València Capital Mundial del Disseny 2022 ha desembarcat en Madrid, com a ciutat convidada de Madrid Design Festival. Dissenyada per MUT Design i comissariada per Estudio Savage, la mostra presenta cinc àrees diferenciades que transiten per l’economia circular, la indústria i l’artesania contemporània, el disseny i l’art, la tecnologia o la economia transformadora per a posar en valor els casos d’èxit que estan canviant les formes de fer en la Comunitat Valenciana. Una mostra organitzada en col·laboració amb la Conselleria d’Economia Sostenible, sectors productius, comerç i treball, a través d’IVACE Internacional i l’Ajuntament de València.

La mostra presenta a prop de cinquanta projectes que demostraran el valor del disseny valencià i la seua capacitat per a utilitzar la creativitat i intel·ligència per a transformar el món. Un disseny que traça un pont entre la societat i l’entorn i que suposa un factor de canvi en la indústria i l’artesania contemporànies, a partir del relat de casos d’èxit d’empreses i professionals que han fet del disseny una manera d’entendre la seua cultura de projecte.

El disseny expositiu

La búsqueda a les arrels de l’imaginari valencià ha portat a MUT Design a conformar un conjunt de pavellons modulars amb formes curves i suggeridores, senya habitual en la identitat dels seus projectes. El seu recorregut, amb personalitat única, s’anirà transformant de forma en què l’espai siga conduït pel propi disseny. “Amb aquest conjunt d’elements modular, hem volgut propiciar que cada mostra tinga un caràcter propi i diferenciat amb respecte a l’anterior”, afirma Alberto Sánchez, fundador i director creatiu de l’estudi valencià.

La fusta natural es converteix en una constant en tota l’exhibició, tant a l’estructura dels diferents pavellons, com al revestiment dels mateixos. Xicotetes peces actuen com si foren pell i esquames, generant un marc de materialitat orgànica que contrasta amb l’exposició audiovisual dels projectes sel·leccionats per a la mostra.

En definitiva, s’erigeix així un conjunt de diversos pavellons de fusta que alcancen els quatre metres d’alçària, i que han sigut construïts de forma completament artesanal a mans de l’artista faller Manolo Garcia.

«Valencia Pavilion. The Future is Design» és la primera parada d’una mostra itinerant que recorrerà les principals fires del sector mundial i que no és estanca, sinó que sempre romandrà oberta per a incloure molts altres projectes que, des del disseny, promouen un canvi en la forma de pensar, produïr, comunicar i actuar des de les cinc temàtiques que inclou l’exposició.

Cinc àrees diferenciades per a posar en valor els casos d'èxit que estan canviant les formes de fer en la Comunitat Valenciana.

«Valencia Pavilion. The Future is Design» naix en temps de pandèmia i combina la seua versió presencial amb una versió digital accessible a tots els projectes que conformen aquest imaginari discursiu, i que adicionalment anirà creixent de la mà d’Estudio Savage.

www.valenciapavilion.com recull els cinquanta projectes, com a exemples d’ADN valenciana que ja són referents i que poden ajudar a inspirar un món millor.

Sel·lecció de projectes presents en l’exposició

On habitualment haguèrem trobat objectes i dissenys físics, en aquesta ocasió trobem projeccions, pantalles especialment concebudes per a aportar exemples d’innovació i pura vanguàrdia. Cadascun dels pavellons de fusta presents en l’espai, acull peces audiovisuals que exploren les cinc temàtiques comissariades per Estudio Savage: l’economía circular, la indústria y artesania contemporània, l’economia transformadora, l’art i el disseny, i la tecnologia.

En la mostra serà possible trobar a firmes referents en disseny de producte valencià com Actiu, Andreu World, Capdell, Expormim, GAN Rugs, Lladró, LZF Lamps, Point, Porcelanosa, Punt o Vondom.

A figures creatives amb ampli reconeixement nacional i internacional com l’estudi Masquespacio, Jaime Hayón, Inma Bermúdez, Nacho Carbonell, Juan Vidal, Anna Talens, Pepe Gimeno i Héctor Serrano.

On habitualment haguèrem trobat objectes i dissenys físics, en aquesta ocasió trobem projeccions per a aportar exemples d'innovació i vanguàrdia.

També a creadores i creadors de la talla de l’artista urbà ESCIF, l’artista visual Felipe Pantone, la il·lustradora África Pitarch, Rocío Gallardo i Jorge Ros (responsables de la firma de joieria Simuero), l’il·lustrador Diego Mir, l’artista Ovidi Benet, la ceramista Ana Illueca, així com la firma de vidre soplat Sorribes.

Adicionalment, mitjançant l’exposició el públic podrà descobrir projectes de cort més experimental com ADBioplastics (dedicats a la creació de packaging biodegradable); Decafé, Xufa Proceso o Naifactory (centrats tots ells en la reutilització de materials orgànics com el café, la xufa de l’orxata i l’ós de les olives -respectivament- per a la generació de nous productes).

Entre els projectes centrats en promoure una societat més conscient, destaquen empreses d’alcanç global com Closca, la firma Jeanologia (responsable de la fabricació de jeans assegurant residus i emissions zero) i la iniciativa de disseny social Free Design Bank (amb la qual impulsar l’economia de comunitats en vies de desenvolupament gràcies al disseny de producte local); Néctar Estudio i la seua app concebuda per a lluitar contra el bullying en les escoles, la firma textil Equipo DRT (present en l’exposició amb una col·lecció de teixits upcycled), el projecte Azalea de la Universitat Politècnica de València (centrat en formular les formes d’una barraca valenciana totalment sostenible i contemporània), o Casas InHAUS (l’empresa dedicada a la fabricació de vivendes optimitzades en construcció i disseny).

Per la seua part, la vanguàrdia tecnològica estarà present de la mà del treball de Jorge Herrera Studio per a Flos, la construcció de façanes autoventilades gràcies a l’ús del grafé (a càrrec de la marca Graphenglass), l’estudi Alegre Design amb les ulleres per a invidents Eyesynth (que convertixen l’espai en vibracions amb les que identificar la profunditat i localitzar objectes pròxims); la marca ceràmica Museum Surfaces i la firma de moda Sepiia (amb prendes sostenibles que no es taquen, arrugen o desprenen olor).

En definitiva, una recopilació dels casos d’èxit que comencen a escriure el futur més pròxim del disseny i la creativitat.

El comissariat d’Estudio Savage incorporarà nous projectes conforme avance el calendari, amb l’objectiu de posar en valor la connexió amb el present del disseny mediterrani i de premiar la investigació i la vanguàrdia en aquest camp.

En definitiva, una recopilació dels casos d'èxit que comencen a escriure el futur més pròxim del disseny i la creativitat.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te