‘Jo de disseny no sé res’, disseny per a tots els públics
23 set. 2021 /

‘Jo de disseny no sé res’, disseny per a tots els públics

Des de l’exterior és comú considerar el disseny una disciplina allunyada del ciutadà del carrer, exigint una sensibilitat visual que sols pocs tenen, i fins i tot una intel·ligència avançada per a poder apreciar xicotets matisos en la part estètica. 

Una de les tasques de València com a Capital Mundial del Disseny en 2022 és fer públic d’eixa confusió, i apropar-los a una visió molt més senzilla, pròxima i fins i tot divertida del disseny. Amb aquesta intenció, i en col·laboració amb l’Ajuntament de València i Visit València, es va posar en marxa un xicotet però simbòlic acte: la creació d’un còmic. 

Aquest còmic és tota una declaració d’intencions: “Jo de disseny no sé res”, una historieta dibuixada per una no-dibuixant, Rosana Martínez Vanaclocha, arquitecta de formació, qui es transforma en Rosita per a protagonitzar aquest còmic altament autobiogràfic. 

En aquest, Rosita, el seu alter-ego, mostra a Andrea, la seua parella italiana, les bondats del disseny que es pot trobar per la ciutat, en les altures, però també en tot el que és quotidià, dins de les cases. Durant el trajecte, Andrea i Rosita, van passejant per referents tant clàssics del disseny, com Vicent Martínez o Mariscal o Marisa Gallen com alguns molt més recents, com Diego Mir, o Didac Ballester. 

Tot avança de manera lineal, sense una gran conceptualitat abstracta i amb un dibuix senzill, bidimensional, que busca transmetre un missatge clar: el disseny està per tot arreu, si el busquem. I en València, molt més. 

Presentació del projecte

Una vegada es va plantejar el projecte i es va dur a terme, va ser el moment de presentar-lo en societat. Així, el passat 21 de setembre en el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València es va presentar el còmic enfront d’un auditori ple. Amb la irreverència de Maria Zamora com a presentadora, el públic va viure una estona divertida coneixent l’origen del projecte i endinsant-se en les seues pàgines per primera vegada. 

Carlos Salazar, vocal del Col·legi d’Arquitectes de València i Xavi Calvo, director de #WDC2022, van introduir l’esdeveniment, donant context sobre les dimensions del projecte, que busca acostar el món del disseny al públic més familiar. 

Volem agrair a tots els que van donar suport a aquesta iniciativa, des de l’audiència al CTAV, l’Ajuntament de València i Visit València.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te