NollaMap: un mapamundi digital destinat a evitar l’extinció del mosaic de Nolla
15 oct. 2021 /

NollaMap: un mapamundi digital destinat a evitar l’extinció del mosaic de Nolla

L’aplicació NollaMap mapeja la presència de la ceràmica Nolla per tot el món amb la missió de difondre, protegir, conservar i compartir aquest patrimoni arquitectònic i evitar així la seua desaparició. Aquest projecte original del Centre d’Investigació i difusió de la Ceràmica Nolla compta amb el suport del Ministeri de Cultura i Esports d’Espanya i València Capital Mundial del Disseny 2022 i l’assessorament d’ARAE patrimoni i restauració. 

La barcelonina Casa Batlló, on es troba una excel·lent mostra del mosaic Nolla, ha sigut l’escenari elegit per a presentar oficialment NollaMap i fer una crida a la participació ciutadana per a seguir la pista d’aquesta joia del disseny valencià. 

Inspirat en la indústria anglesa, va ser un producte molt reconegut per la seua innovació que va aconseguir superar als seus models de referència. Tota la seua producció és original de la població de Meliana (València), on l’empresari Miguel Nolla la va iniciar en 1860, i en el s. XIX es va convertir en un dels elements decoratius més destacables del modernisme espanyol. En Barcelona, aquestes peces es poden veure no sols a la Casa Batlló, sinó també en altres construccions emblemàtiques de l’Eixample com la Casa Burés. En la seua ruta per la geografia espanyola es van revestir sòls de llocs com el Palau de la Magdalena de Santander, l’Església de Santa Anna de Triana i el Palau de Villagonzalo de Madrid. Fent honor al seu origen, llueixen mosaics Nolla rellevants institucions valencianes com l’Ajuntament, el Teatre Principal, l’edifici de Correus, el Palau de l’Exposició, el Mercat Central, a més de nombroses façanes del barri del Cabanyal. 

“El mosaic Nolla va ser un dels motors de la revolució industrial espanyola de finals del segle XIX”, ha destacat Xavier Laumain, arquitecte expert en patrimoni i president del CIDCeN. “Amb el seu característic disseny i el saber fer de l’ofici, va ser capaç de traspassar totes les fronteres”. Es va exportar a tot el món i per això encara es poden trobar magnífics exemples d’aquestes estores ceràmiques d’originals dissenys multicolors des de Buenos aires fins a Santiago de Cuba, passant per capitals com Lisboa o Moscou. “Aquestes tessel·les, col·locades peça a peça per hàbils mosaiquers, van tindre una especial implantació a Espanya, per descomptat, però també en tots aquells territoris que a la fi del s. XIX i principis del XX tenien relacions comercials amb el nostre país”, expliquen Àngela López i Vanessa Garcia, codirectores del projecte. 

Mapejat col·laboratiu d’abast internacional 

Hui, no obstant això, aquest mosaic és un patrimoni en perill d’extinció i, 150 anys després, no existeixen fabricants de mosaic Nolla i resulta urgent rastrejar i fixar totes les coordenades marcades amb la seua geomètrica petjada. “Fem una crida a tots a que es fixen en els meravellosos sòls que trepitgem i completen el mosaic localitzant ubicacions d’aquesta icona del disseny i patrimoni valencià. NollaMap posa de manifest la importància de la societat civil en la salvaguarda i difusió d’aquest patrimoni. És una App gratuïta i molt intuïtiva per a l’usuari que té darrere a un ampli grup de professionals experts que verifiquen les dades abans de publicar-les. Amb ella crearem un mapa mundial altament col·laboratiu que aproparà a la societat l’infinit ventall de mosaics Nolla – en sòls, façanes, sòcols, mobiliari… – i documentarà les troballes de curiosos dels cinc continents. Després de sols uns mesos en proves, el mapa digital ja inclou un centenar de localitzacions en països com Portugal, Mèxic o el Brasil.”

Conéixer el passat i el present del mosaic Nolla per a salvaguardar el seu futur 

La ceràmica Nolla és un material d’altes prestacions inspirat en productes i tecnologies angleses de la segona meitat del s. XIX. Va ser el primer d’aquestes característiques introduït en Espanya i la seua composició, així com la cocció a altes temperatures, la converteixen en la precursora del gres porcellànic actual. Caracteritzada per les seues xicotetes peces monocromàtiques d’infinites combinacions geomètriques i figuratives, aquest tipus de ceràmica estava tenyida en massa i el seu procés de fabricació la feien altament resistent tant al trencament com al desgast. 

El Centre d’Investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla (CIDCeN) custòdia diversos originals de l’època i un mostrari de peces, dissenys i patrons que es troben a la disposició de mestres restauradors com Salvador Escrivà. Així mateix, aquesta entitat fundada en 2015 contribueix a corroborar l’autenticitat dels paviments i assessora sobre a la seua recuperació i manteniment. 

Vols estar a l'última?

Subscriu-te