PID, Programa d’innovació a través del disseny
29 abr. 2021 /

PID, Programa d’innovació a través del disseny

Primer programa d’innovació a través del disseny de València Capital Mundial del Disseny 2022 dirigit per Innova&Acció.

El disseny és un element cada vegada més necessari per a les organitzacions, que no es circumscriu només a un àrea específica o a un únic procés. Pot i deu ser incorporat a tota l’empresa i, especialment, a qualsevol tipus d’innovació, ja que a tot allò es suma el fet de què els i les professionals de la disciplina tenen la capacitat de connectar creativitat i innovació al seu treball quotidià. Aquest és un gran desafiament per a les empreses d’avuí a qualsevol sector.

programa-innovacion-a-traves-del-diseno-innova-accion

Nou ‘Programa d’innovació a través del disseny’

Davant els reptes que planteja el context actual, creiem que és el moment de demostrar que el disseny oferix metodologies i formes de treball que poden ser molt útils per a les organitzacions: per tant, presentem junt a innova&acción el ‘Programa d’innovació a través del disseny’ (PID), un programa dut a terme en col·laboració amb l’Ajuntament de València i l’IVACE.

Perquè disseny i empresa han estat tradicionalment allunyats, llevat aquells contexts als que l’empresa es troba en determinats sectors o per a aquells departaments o àrees focalitzades en producte. El motiu no és únicament que l’organització encaselle a dissenyadors i dissenyadores en aquests àmbits, sinó també que s’han focalitzat tradicionalment en la funció i no en l’anàlisi de les seues competències i capacitats. Açò ha portat a empreses i professionals a no traure tot el partit d’aquestes.

El disseny pot i deu ser incorporat a tota l'empresa i, especialment, a quaselvol tipus d'innovació.

A qui es dirigeix aquest programa?

Existeixen dues modalitats de participació en aquest programa:

  • Per a professionals del disseny que vullguen passar del pla executiu a l’estratègic. Que compten amb experiència professional, estiguen interesasats/es en l’àmbit de la innovació i l’empresa, vullguen traure partit a les seues competències i capacitats d’una forma diferencial i busquen entorns diversos per al seu desenvolupament.
  • Per a organitzacions que vullguen activar la innovació i la millora. Tenint en compte la incorporació de metodologies conscients de la presa de decissions, la inclusió de clients als seus procesos de millora i innovació, la utilització dels projectes com a forma de treball i la innovació a través del disseny en el dia a dia.

Un aspecte important és que el dissenyador o la dissenyadora pot ser part de la pròpia empresa, i a través del programa podrà formar-se i desenvolupar la innovació en la companyia.

Els detalls respecte als plans i modalitats de participació es poden trobar al web d’Innova&Acción destinat al programa → https://bluered.es/pid-innovacion-a-traves-del-diseno

El disseny ofereix metodologies i formes de treball que poden ser molt útils per a les organitzacions.

Grupo Gimeno, Grupo Ribera, KOO International, Logopost, Norauto, Point, Simetría Grupo i Teika són les huit organitzacions que han apostat per ser part activa d’aquesta primera edició del PID, que organitza i dirigeix Innova&acció, i que compta amb el patrocini de DS Smith Tecnicarton y Monobo.

Professionals destacats de l’àmbit del disseny i la innovació formaran part del PID. Així doncs, al claustre trobem a Olga Broto, Ricardo Estellés, Cristian Figueroa, Néstor Guerra, Oswaldo Lorenzo, Juan Pastor, Ramón Puchades y Xènia Viladàs.

El disseny representa la connexió entre la tecnologia, la ciència i la cultura

Durant la jornada de presentació del programa, Luis Calabuig (vicepresident de l’Associació València Capital del Disseny) ha destacat que “des de la capitalitat recolzem aquest projecte perquè treballarà per a la societat i serà possible traçar resultats inclús a nivell econòmic dins de les empreses”.

Per la seua part, Juan Pastor (director acadèmic del PID) ha destacat: “necessitem generar valor diferencial. De vegades, a Espanya s’ha entés la innovació exclusivament com I+D+I, i considerem que hi ha una innovació en ocasions no tecnològica”.

Actualment el programa ja està en marxa i compta amb un ampli elenc d’empreses i dissenyadors formant-se en innovació i disseny.

Tota la informació d’aquesta iniciativa en la web del PID.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te