Revista Impresas, creativitat i periodisme social per a empoderar a dones en presó
29 des. 2020 /

Revista Impresas, creativitat i periodisme social per a empoderar a dones en presó

“Entre els murs hi ha cultura i ganes de divulgar-la”. Impresas consisteix en una iniciativa materialitzada en revista, en la qual dones preses de la presó de Picassent (València) tenen la possibilitat de fer arribar els seus relats al món.

Impresas sorgeix en 2018 de la mà de la periodista Pilar Almenar qui, interessada en el periodisme social, va voler portar aquest àmbit al següent nivell i donar l’oportunitat d’expressar-se a un grup de recluses. Ara aquesta iniciativa compta, a més, amb la col·laboració de València Capital Mundial del Disseny 2022. Aquest suport va sorgir després de la primera crida a projectes que vam realitzar des de l’organització, una crida que va destacar per la diversitat de les propostes rebudes.

Sense cap dubte, Impresas s’ha convertit en un autèntic exemple de disseny social, amb el qual s’acompanya i s’empodera a una part de la ciutadania.

Entre els murs hi ha cultura i ganes de divulgar-la. 'Impresas' consisteix en una iniciativa materialitzada en revista, en la qual dones preses de la presó de Picassent (València) tenen la possibilitat de fer arribar els seus relats al món.

D’aquesta forma, les redactores es converteixen en les pròpies creadores de la revista al complet, amb llibertat absoluta per a crear els textos, la maquetació, la selecció de temes i enfocaments. Els divendres a la vesprada, aquestes participen en tallers de creació de contingut per a donar-li forma a l’edició anual.

No obstant això, les redactores no estan soles, sinó que compten amb l’ajuda de periodistes i professionals addicionals. El disseny és una part essencial d’Impresas, per això, il·lustradors i il·lustradores, fotoperiodistes i professionals del disseny editorial treballen també en la creació de la revista. Es tracta d’una col·laboració interessant quant a que són elles mateixa qui trien, entre un book de creadors, amb qui volen realitzar la seua producció creativa.

Tal com indiquen des de l’equip d’Impresas, “a la presó no hi ha ordinadors, ni telèfons mòbils, ni per descomptat accés a Internet. Així que tots els textos han sigut escrits a mà per les redactores (alguns d’ells diverses vegades si han decidit millorar-los). L’equip extern d’Impresas escrivim aquestes creacions amb els nostres ordinadors i proposem correccions que elles supervisen. Sense accés a la versió digital, l’única manera de veure la seua revista és rebent-la en paper.”

Consisteix, per tant, en una oportunitat per a les redactores de donar a conéixer la seua realitat al món i trencar prejudicis socials. La importància d’Impresas no està tant en el resultat final com en el procés de creació, un temps en el qual sorgeix la creativitat, les idees i la posada en marxa, gràcies a les relacions amb el món del periodisme i el disseny.

La importància d'Impresas no està tant en el resultat final, sinó en el procés de creació

Vols estar a l'última?

Subscriu-te