Trampolín, un projecte pioner que uneix a persones amb discapacitat intel·lectual i professionals de la creativitat
13 maig 2021 /

Trampolín, un projecte pioner que uneix a persones amb discapacitat intel·lectual i professionals de la creativitat

Trampolín és una plataforma líquida en la qual persones amb discapacitat intel·lectual i professionals del disseny i la creativitat s’uneixen per a desenvolupar processos creatius, Sorgit després de la crida oberta a professionals que realitzem des de València Capital Mundial del Disseny 2022, el projecte ha sigut seleccionat dins del programa d’Innovació Social de l’Ajuntament de València, i ha sumat altres dos suports com el de la Universitat de València, Impresum o l’associació Plena Inclusió CV. 

La iniciativa es recolza en la idea que «totes les persones són creatives si entrenen per a ser-ho», i en el fet que les persones amb discapacitat intel·lectual, gràcies a la seua manera de mirar el món, tenen molt a aportar a la indústria creativa en camps com la publicitat, la il·lustració o el disseny entre altres. En aquest sentit, Trampolín ajuda a potenciar les seues capacitats mitjançant un procés de formació i aprenentatge. 

El mecanisme per a fer el salt a la indústria

Trampolin es basa en una màxima: aprendre per a ensenyar. La plataforma proporciona ferramentes creatives i forma equips de disseny perquè el resultat d’aquest treball aporte valor a la indústria. 

Gimeno Gràfic, Luis Demano, Milimbo, Joan QuirósMarta Pina  són alguns dels i les professionals que ja s’han unit a Trampolín per a cocrear i dissenyar peces en les sessions formatives, batejades com Colabs; sessions de treball dirigides per professionals del disseny en les quals persones amb discapacitat intel·lectual superen un repte creatiu. Es tracta de la primera oportunitat perquè formen part d’una sessió de treball professional en la qual posar en pràctica els coneixements adquirits en Trampolín. En total, es realitzaran quatre tallers de diversos dies de duració amb grups d’entre 8 i 10 persones en els centres Renàixer C.O, el Patronato Francisco Esteve i pròximament amb Bona Gent.

Des de la seua creació en 2020, la posada en marxa de Trampolin respon a reivindicacions de plataformes que treballen amb les persones amb discapacitat intel·lectual en tot el món, per al seu empoderament i la seua participació real en la societat, a tots els nivells. 

 

Persones amb discapacitat intel·lectual i professionals del disseny s'uneixen per a desenvolupar processos creatius.

L’era de la cooperació i el poder del disseny

Yvette García i Javier La Casta, creadors de Trampolin, són professionals de l’art i del disseny. Yvette és ballarina i docent; i Javier, dissenyador i soci fundador de Nectar Estudio. 

Consideren que Trampolin és un espai per a aprofitar les possibilitats del disseny per al desenvolupament de les persones amb discapacitat i la seua integració en la indústria, i per tant per a millorar la seua inclusió en la societat. En aquest sentit, Javier afirma que “el disseny ho vertebra tot”. “El seu poder és tan gran, que també aporta les ferramentes necessàries per al desenvolupament personal i l’autoestima de les persones amb discapacitat intel·lectual”, explica. 

“Trampolin pot servir per a una conscienciació generalitzada, de col·legis, altres entitats i grups socials que no saben què és el disseny i el poder que té com a eina”, apunta Yvette Garcia.

“L’era de la cooperació és aquesta”, afirmen des de Trampolin. “No el volem fer nosaltres soles, sinó que ho volem fer compartint-ho. El nostre model es basa a convidar a gent per a aprendre d’aquestes persones i ensenyar, al mateix temps a altres persones.”

El disseny ho vertebra tot; també pot aportar ferramentes per al desenvolupament personal i l'autoestima de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te