L’ús de la fusta en la fabricació de mobiliari no anava a ser una excepció, per això ens fixarem en aquelles iniciatives que són respectuoses, malgrat que siguen una minoria.
Capdell és una de les empreses valencianes la tradició de la qual està lligada històricament a l’ebenisteria, protagonista de les seues col·leccions. La fusta que empren per a donar vida als seus mobles procedeix sempre de boscos de tala controlada, on es planta un arbre per cadascun dels que es talla. Així mateix, empren tints i coles a l’aigua i quasi la totalitat dels materials utilitzats són reciclables. Optimitzen el descarte de la fusta al màxim i les eventuals deixalles que poden derivar-se de la fabricació es reutilitzen per a generar energia que alimenta al mateix sistema de producció i a la calefacció.
L’empresa valenciana Andreu World, per la seua part, va ser la primera del món en tindre una oferta completa amb certificació FSC®. Sols usen fusta sostenible obtinguda de boscos reforestats i la cuiden durant tota la cadena de custòdia: començant per la tala controlada, després l’arribada dels troncs a la serradora i, finalment, els taulons que s’envien a les fàbriques per a transformar-los en components. Des de l’arbre fins al producte final.
Presumeixen d’haver industrialitzat l’artesania sense perdre l’essència. Han passat de la monotecnologia de la fusta a una politecnologia sense perdre els seus valors. Compromesos en aconseguir el 100% dels materials i processos en l’economia circular per al 2025, ho consideren com un fet ineludible front als principals problemes globals (l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació o el canvi climàtic). L’objectiu és el Residu Zero amb la consigna de les tres R: reduir, reciclar i reutilitzar.