Warning: Constant DB_CHARSET already defined in /home/wdoorg/public_html/wdcvalencia2022.com/wp-config.php on line 82
Reciclatge de fusta: la producció sostenible - WDC2022
Reciclatge de fusta: la producció sostenible
21 des. 2022 /

Reciclatge de fusta: la producció sostenible

Els temps van canviant a poc a poc. Abans, no fa tant, ni ens plantejàvem saber d’on provenia el que comprem, què materials s’utilitzen per a fer-ho, què passava després de la seua vida útil… ara, com a mínim, ens fem aquestes preguntes respecte als productes que consumim. Ja siga menjar, roba o mobiliari. 

Aquesta consciència ecològica de tindre en compte certs detalls en consumir haurien de ser suficients perquè la mateixa indústria es plantejara el seu propi sistema de producció. 

No és qüestió de sermonejar, és qüestió de ser, tots, responsables, venedors i consumidors. Però com diu Marta Riezu en “La moda justa”, “tot el món fuig dels ecoapóstols”, així que és preferible que l’alternativa siga que l’usuari puga elegir a través de la bellesa i l’honestedat entre empreses que sí que es preocupen per respondre, sense ficar-se roig, a eixes preguntes que déiem al principi. 

El reciclatge de fusta és un procés molt senzill i important a la vegada: senzill perquè no cal emprar cap classe de materials químics; important perquè en reciclar aquest material, s'aconsegueix que la demanda disminuïsca. A més, és un procés molt econòmic i sostenible amb el medi ambient. 

L’ús de la fusta en la fabricació de mobiliari no anava a ser una excepció, per això ens fixarem en aquelles iniciatives que són respectuoses, malgrat que siguen una minoria. 

Capdell és una de les empreses valencianes la tradició de la qual està lligada històricament a l’ebenisteria, protagonista de les seues col·leccions. La fusta que empren per a donar vida als seus mobles procedeix sempre de boscos de tala controlada, on es planta un arbre per cadascun dels que es talla. Així mateix, empren tints i coles a l’aigua i quasi la totalitat dels materials utilitzats són reciclables. Optimitzen el descarte de la fusta al màxim i les eventuals deixalles que poden derivar-se de la fabricació es reutilitzen per a generar energia que alimenta al mateix sistema de producció i a la calefacció. 

L’empresa valenciana Andreu World, per la seua part, va ser la primera del món en tindre una oferta completa amb certificació FSC®. Sols usen fusta sostenible obtinguda de boscos reforestats i la cuiden durant tota la cadena de custòdia: començant per la tala controlada, després l’arribada dels troncs a la serradora i, finalment, els taulons que s’envien a les fàbriques per a transformar-los en components. Des de l’arbre fins al producte final. 

Presumeixen d’haver industrialitzat l’artesania sense perdre l’essència. Han passat de la monotecnologia de la fusta a una politecnologia sense perdre els seus valors. Compromesos en aconseguir el 100% dels materials i processos en l’economia circular per al 2025, ho consideren com un fet ineludible front als principals problemes globals (l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació o el canvi climàtic). L’objectiu és el Residu Zero amb la consigna de les tres R: reduir, reciclar i reutilitzar. 

Point, amb seu en Jalón (Alacant), és altra de les grans empreses que basa el seu disseny en la gestió sostenible de recursos, el que els permet ser respectuosos amb el medi ambient. Tota la seua fusta de teca procedeix de boscos sostenibles de tala controlada, empren teixits molt duradors que no perjudiquen la salut de les persones ni el medi ambient, la seua seu està equipada amb plaques solars que generen quatre vegades més energia de la que necessiten i reciclen el 100% dels cartons, plàstics i espumes que utilitzen. 

El reciclatge de fusta és un procés molt senzill i important a la vegada: senzill perquè no cal emprar cap classe de materials químics; important perquè en reciclar aquest material, s’aconsegueix que la demanda disminuïsca. A més, és un procés molt econòmic i sostenible amb el medi ambient. 

Per a qui es pregunte on tirar la fusta usada per a poder reciclar-la, la resposta és fàcil: si es tracta de caixes de fusta o de fusta xicoteta, anirà al contenidor groc. Si parlem d’objectes de fusta més grans, com per exemple qualsevol mena de mobiliari, caldrà que depositar-los en un punt net.  

Fotografies: Andreu World, Point i Capdell.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te