Warning: Constant DB_CHARSET already defined in /home/wdoorg/public_html/wdcvalencia2022.com/wp-config.php on line 82
Reciclatge de vidre: tot el que necessites saber - WDC2022
Reciclatge de vidre: tot el que necessites saber
05 des. 2022 /

Reciclatge de vidre: tot el que necessites saber

Era l’any 1982 quan, a més del Mundial de “Naranjito”, al país arribaven els primers iglús verds que anaven a ser els primers contenidors per al reciclatge d’envasos de vidre. En febrer d’eixe any es col·locava, en el madrileny barri de Moratalaz, el primer iglú d’Espanya.

La normativa es va anar polint i en 1994 es va aprovar la directiva europea que responsabilitzava a les companyies envasadores de finançar el reciclatge dels seus envasos. En el 97 naixia la Llei d’Envasos i Residus que va donar lloc a l’actual sistema de reciclatge.

Algunes xifres. Des de l’any 98, a Espanya s’han reciclat més d’onze milions de tones d’envasos de vidre.

Quaranta anys després d’aquells primers iglús verds, els espanyols reciclem més de 7 de cada 10 envasos de vidre. Les Nacions Unides han posat en valor aquest material declarant 2022 com l’Any Internacional del Vidre i, així, “visibilitzar  la importància científica, econòmica, ambiental i cultural del vidre com a element transformador de la humanitat”.

Iglú sí, iglú no

És important distingir entre vidre i cristall. Al contenidor verd no ha d’anar res de copes, gots o similars.

Les botelles de vidre de vi, licors, sucs, refrescs, salses, aigua, llimonada i cervesa cal dipositar-les, a poder ser, esbandides, sense taps, ni suro i sense les etiquetes.

També van a l’iglú verd les garrafes de vidre, els flascons de conserves sense les tapes i els gots de iogurt i altres postres lactis de vidre (no de fang o de ceràmica).

L’alegria va per barris

Per comunitats autònomes hi ha disparitats. Balears és la regió líder en el reciclatge de vidre (31,6 quilos per habitant), seguida de País Basc (28,4), La Rioja (28,2), Navarra (26,6) i Catalunya (22,5). Tanquen el rànquing Extremadura (8,9), Castella- La Manxa (14,2) i Andalusia (14,4).

No obstant això, els majors creixements de recollida selectiva de vidre durant l’any passat es van produir en la regió extremenya (+15%) i l’andalusa (+11%).

Quant a les capitals de província, les que més reciclen són Sant Sebastià (42,0 quilos per habitant), Pamplona (30,7), Bilbao i Palència (23,9), Palma de Mallorca (23,7) i Barcelona (23,4).

Espanya registra una taxa de reciclatge del 70%, superant a potències com Regne Unit. Per primera vegada l’Europa dels 28 arriba a una taxa de reciclatge del 73%, així ho revelen les darreres xifres publicades per la Federació Europea d’Envasos de Vidre (FEVE). Amb més de 25 mil milions d’envasos de vidre reciclats, la indústria es manté com un dels millors exemples d’Economia Circular.

L’impacte verd

El reciclatge de vidre impacta directament sobre la petjada mediambiental de la indústria de l’envasat, permetent l’estalvi d’energia i matèries primeres així com la creació de més de 125.000 llocs de treball estables a nivell europeu.

En el cas espanyol, el sector de l’envasament de vidre genera prop d’11.000 llocs de treball, contribuint amb 860 milions d’euros al PIB i actuant com motor i suport a l’exportació. Fruit de les campanyes de conscienciació realitzades, entre altres, per Friends of Glass, els consumidors espanyols demostren estar molt sensibilitzats en matèria de reciclatge de vidre.

Les xifres de reciclatge de vidre durant l’any passat es tradueixen en beneficis mediambientals tals com evitar l’extracció de més d’un milió de tones de matèries primeres (sorres, sosa i calcària) i l’emissió de 556.061 tones de CO2 a l’atmosfera (similar a recórrer en avió més de 100.000 vegades la distància entre Espanya i Austràlia).

Només l’any passat s’instal·laren 5.873 nous iglús verds al carrer fins a arribar a 230.950 contenidors, de manera que la ratio a Espanya és d’u per cada 204 habitants.

Fotografies: Ecovidrio.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te