Retorn al futur: com el disseny valencià crea hui les aules de demà
13 oct. 2020 /

Retorn al futur: com el disseny valencià crea hui les aules de demà

La tornada al col·legi mai ha tingut tan present al disseny com en 2020. El Govern italià ha comprat un milió de pupitres, entre els que es troben els dissenyats a València per Alegre Design per a OMP Group. L’Educació a Occident viu un moment d’inflexió, abocada al canvi per desenvolupar-se amb garanties formatives i sanitàries. Un repte que implica als dissenyadors i on decisions com les del Govern italià van més enllà de la COVID-19: el milió de pupitres són una evidència de com es creen les aules de demà hui.

aulas del futuro

Perquè açò tinga lloc, el disseny ha hagut d’avançar-se a les tendències. Escoles de tota Espanya, governs autonòmics i universitats fa mesos que estan interpretant com adequar els seus espais a l’educació que s’imposarà. Les inversions en aquest retorn a les aules no influiran només en el present, sinó en el futur. Per sort, els catàlegs de solucions estan actualitzats perquè el teixit empresarial darrere de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022 porta anys a l’avantguarda internacional.

202010-aulas-del-futuro-federico-giner-960x630-01
202010-aulas-del-futuro-federico-giner-960x630-02

El disseny com anticipació per a l’èxit

Com és possible que el Govern italià haja trobat una resposta immediata i que es pot fabricar a unes necessitats aparentment no escrites? En paraules del CEO i dissenyador Marcelo Alegre, “dissenyar és intuir el que la gent necessitarà en el futur”. Els estudis d’Alegre Design anticipen escenaris i tendències (hui dissenyen productes dels pròxims anys). Els seus clients es troben per tot el món, tant que “al gener ja notem que alguna cosa greu succeïa en la nostra presència en fires asiàtiques”.

El cas italià és només un dels molts que durant els darrers mesos han canviat el catàleg d’empreses amb tanta trajectòria com Fedérico Giner. Aquesta companyia valenciana és la responsable de les cadires verdes en les quals molts vam superar l’EGB, l’ESO i fins i tot el Batxillerat. Però fa 10 anys, després d’un segle de trajectòria, va canviar radicalment el seu model de negoci per crear el mobiliari escolar i universitari del futur. En plena revolució del concepte d’aula i formació, els seus clients tenen un ventall de solucions ja disponibles.

Les cadires verdes del segle XXI també són de Federico Giner

L’aposta de Federico Giner amb dissenys d’Alegre Design pel futur de les aules ha aconseguit que hui, el catàleg de l’empresa estiga més que actualitzat. Fins i tot, a partir de les exigències sanitàries de distància social i fàcil higienització de la COVID-19. Un mobiliari escolar i universitari enllestit per a la seua venda, però que ve interpretant les tendències educatives des de fa anys: “la tendència és la de disposar d’espais individuals, mòbils, segurs, higiènics i de fàcil neteja. L’espai educatiu a la casa torna a ser important, perquè serà complementari i no només per motius de confinament”, avança Nacho Caravaca, CEO de Federico Giner. Els seus clients s’estenen per tota Llatinoamèrica, Àfrica i tota Espanya.

202010-aulas-del-futuro-federico-giner-960x630-05
202010-aulas-del-futuro-federico-giner-960x630-04

El paper decisiu de l’Institut de Biomecànica de València (IBV)

La recerca i les anàlisis de futurs han aconseguit que l’educació trobe respostes al disseny per l’actual situació. Però les compres influiran en tota una generació, perquè si hi ha un característica que unifica als fabricants d’aquests productes és la resistència i durabilitat. El paper decisiu del disseny valencià es troba en les darreres etapes, quan les idees, dibuixos i conceptes han de complir amb la fotografia humana i social: quan mesurem, quat pesem, com ens menegem, com ens comportem.

202010-aulas-del-futuro-actiu-1920x1080

Empreses robustes per a aules duradores: el cas Actiu

El maneig de dades i resultats de l’IBV està darrere de productes que van des de cotxes Ford a locomotores Stadler o productes de SP-Berner. Però també darrere del mobiliari escolar que Alegre Design, Federico Giner o Actiu internacionalitzen. Soledad Berbegal, consellera d’aquesta última i directora de reputació corporativa, parla d’un canvi total a l’Educació que, “per fi, prenem consciència de com són d’influents els elements físics a la classe per l’adquisició de coneixements”. L’empresa ven a un centenar de països.

 

202010-aulas-del-futuro-alegre-design-960x630-01
202010-aulas-del-futuro-alegre-design-960x630-02

“Els espais han de ser flexibles i poc rígids. És una forma més de concebre que la classe magistral, el temps de la professora o el professor que entra a l’aula, dóna un discurs i ix, ja ha passat. La participació i la cocreació és fonamental a les aules perquè respira el món que vivim fora: compartir, generar des de l’obrador, allò aplicable i allò apilable”. Aquestes raons són les que deriven en mobles, “configurables, que faciliten i motiven i se suporten en eines digitals i connectades”, afig Berbegal.

202010-aulas-del-futuro-actiu-1920x1080-02

Els espais han de ser flexibles i poc rígids. És una forma més de concebre que la classe magistral, el temps de la professora o el professor que entra a l’aula, dóna un discurs i ix, ja ha passat. La participació i la cocreació és fonamental a les aules perquè respira el món que vivim fora: compartir, generar des de l’obrador, allò aplicable i allò apilable”. Aquestes raons són les que deriven en mobles, “configurables, que faciliten i motiven i se suporten en eines digitals i connectades”, afig Berbegal.

202010-aulas-del-futuro-actiu-talent-960x630-02
202010-aulas-del-futuro-actiu-talent-960x630-01

Les dades del present per a les aules del futur

Actiu, Federico Giner o Alegre Design ja treballen a les aules del futur, però hui venen als seus clients mobiliari escolar i universitari que incorpora solucions tan presents com l’electrificació. Treballen en idees que parteixen de la sensorització de les aules, on la temperatura, llum o els seients disponibles, tot consultat telemàticament, configuren un espai segur que estimula la participació. També que inspiren i que hibriden solucions, com les pissarres que són pantalla o les taules que per la seua facilitat per elevar-se o apilar-se canvien d’ús.

202010-aulas-del-futuro-alegre-design-960x630-03
202010-aulas-del-futuro-alegre-design-960x630-04

“El canvi de paradigma a l’educació és total. Hem passat d’un sistema que exigeix recordar, comprendre i aplicar a l’exigència d’altres habilitats: analitzar, avaluar i crear”, comenta Rosa Porcar de l’IBV. “Fins a la pandèmia, semblava que aquestes habilitats s’havien de resoldre únicament amb les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació). Ara hi ha una mirada inevitable per repensar els espais, l’experiència i la presencialitat. Aquest estiu hem estudiat aules de totes les edats amb distància interpersonal, amb elements mòbils i configurables: com afecta a la concentració i a l’adquisició del coneixement. Eixes dades ja estan disponibles per a les empreses i formaran part dels dissenys del futur”, conclou.

202010-aulas-del-futuro-actiu-1920x1080-03

Vols estar a l'última?

Subscriu-te