“Ple” d’icones del disseny valencià al Saló de la Xemeneia de l’Ajuntament de València
04 oct. 2021 /

“Ple” d’icones del disseny valencià al Saló de la Xemeneia de l’Ajuntament de València

En el marc de les accions impulsades per València Capital Mundial del Disseny 2022, l’Ajuntament de València ha revelat hui el nou projecte de disseny i interiorisme de la seua emblemàtica sala de recepcions , coneguda com el Saló de la Xemeneia. La iniciativa és fruit del suport de l’administració a l’organització de la capitalitat i la implicació del Col·legi Oficial de Dissenyadors d’Interior i Decoradors de la Comunitat Valenciana i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana. 

Amb l’objectiu primordial de posar en valor la seua pròpia riquesa històrica, la sala s’ha equipat amb peces de mobiliari de les cinc empreses de la Comunitat reconegudes amb el prestigiós Premi Nacional de Disseny: Actiu, Andreu World, LZF Lamps, PointPunt Mobles.

 

salón de la chimenea

L’acte de presentació de la Casa Consistorial ha comptat amb la presència de l’equip responsable del projecte d’interiorisme, Cosin Estudio, així com de la resta d’afamades empreses i professionals valencians implicats en la iniciativa. 

“Hem actualitzat l’espai mitjançant peces de mobiliari i il·luminació icòniques amb ADN valencià i, a la vegada, l’hem lliurat per a ressaltar les seues virtuts, com l’espectacular mosaic de Nolla, tot un exemple del nostre patrimoni”, ha declarat durant la inauguració Pepe Cosín, degà del Col·legi de Dissenyadors d’Interiors de la Comunitat Valenciana (CDICV) i CEO de Cosín Estudio. “Era un desafiament molt important però comptar amb la implicació de grans empreses i dissenyadors ho ha fet fàcil. Hem cobert totes les necessitats de l’espai actualitzant-lo a la cultura de projecte i contribuint a ampliar la seua càrrega simbòlica, respectant la seua essència. Hem contribuït a convertir la sala de recepció en una targeta de visita a l’altura de l’herència de disseny de València i a la del seu estatus com a epicentre mundial del sector a sols tres mesos de la fita de la capitalitat.”

Hem actualitzat l'espai mitjançant peces de mobiliari i il·luminació icòniques amb ADN valencià i, a la vegada, l'hem lliurat per a ressaltar les seues virtuts, com l'espectacular paviment de Nolla, tot un exemple del nostre patrimoni (Pepe Cosín).

Atmosfera representativa de la història del disseny de València a través de la mirada dels Premis Nacionals de Disseny. 

Quatre obres gràfiques procedents de l ‘Arxiu Històric Municipal apel·len a la identitat valenciana i rendeixen tribut a quatre grans noms del disseny de cartells, el grafisme i la il·lustració com són José Segrelles (Cartell de Falles,1929), Rafael Raga Montesinos (Cartell de Falles,1932), Fernando Cabedo Torrents (Cartell Gran Fira de València, 1934) i Josep Renau (Les Arenes, 1935).

Al costat d’elles s’exposen els cartells i serigrafies creades i seleccionades per Marisa Gallén (Premi Nacional de Disseny 2019), Pepe Gimeno (Premi Nacional de Disseny 2020), Nacho Lavernia (Premi Nacional de Disseny 2012), Xavier Mariscal (Premi Nacional de Disseny 1999) i Dani Nebot (Premi Nacional de Disseny 1995).

Il·luminació de LZF Lamps

El projecte d’il·luminació, que augmenta tant la potència com la discreció dels punts de llum de manera equilibrada en cada ambient, ha sigut desenvolupat per Cosín Estudio en col·laboració amb l’empresa de llums de disseny artesanals LZF Lamps (Premi Nacional de Disseny 2020), que ha cedit lluminàries de peu Black Note i una llum de suspensió tan inconfusible com Big Bird. Aquesta peça penjant dissenyada per Isidro Ferrer i feta a mà en fusta contraxapada s’inspira en el sistema de forma entrellaçada anomenada vareta i conjumina la tradició valenciana, i el caràcter de la mediterrània. 

Aquest projecte, com tants altres sorgits des de València Capital Mundial de Disseny, té voluntat de perdurar, acostant el valor del disseny a la societat, i crida al món el potent ecosistema d'innovació i disseny del qual gaudim (Xavi Calvo).

salon chimenea

Mobiliari de disseny valencià

L’àrea de reunió està protagonitzada per dissenys de la firma especialitzada en mobiliari d’oficines Actiu (premi Nacional de Disseny 2020), com la gran taula de juntes Arkitek, dissenyada per ‘estudi valencià Alegre Design – que gràcies a la seua superfície de cristall permet continuar admirat el mosaic sobre el qual s’assenten les seues potes- i les premiades cadires Karbon, de Item Designwork i de caràcter atemporal, impecable ergonomia i gran resistència i lleugeresa gràcies a la seua innovadora estructura en fibra de carboni. 

Les butaques amb estructura de teca Paralel, dissenyada per Gabriel Teixidó per a Point (Premi Nacional de Disseny 2020), transmeten la història d’innovació, artesania i disseny de la companyia. Aquest clàssic contemporani i confortable contribuïx a l’estil seré de la zona de nova atmosfera relax de la sala. 

salón de la chimenea

Andreu World (Premi Nacional de Disseny 2007) ha cedit algunes de les seues creacions més distintives. Mentrestant els sofàs Element i les taules auxiliars Arc formen un conjunt en l’àrea de descans, la taula redona de reunió Reverse – icona d’elegància i estabilitat amb una columna central de polietilé 100% reciclable- i les cadires giratòries Flex- amb carcassa de termopolímer Eco reciclat – conformen la zona de treball. En el Saló de la Xemeneia llueix ara una de les prestatgeries de la col·lecció La Literatura que, dissenyada en 1985 per Vicent Martínez i guanyadora de nombroses distincions, va contribuir indiscutiblement a l’obtenció del Premi Nacional del Disseny 1997 per part de Punt Mobles. La mateixa companyia ha cedit aparadors i taules d’altra de les seues sèries més representatives, la Stockholm, concebuda pel dissenyador alacantí Mario Ruiz (Premi Nacional de Disseny 2016).

salón de la chimenea
salón de la chimenea

“Aquest projecte, com tants altres sorgits des de València Capital Mundial del Disseny, té voluntat de perdurar, apropant el valor del disseny a la societat, i crida al món el potent ecosistema d’innovació i disseny del qual gaudim”, ha assegurat Xavi Calvo, president de València Capital Mundial del Disseny 2022. “Cada vegada prenem més consciència que el disseny és clau per al benestar i el progrés, i no podem estar més orgullosos que es done suport a nivell institucional la posada en valor de la mirada mediterrània i València com un centre neuràlgic del disseny que transcendeix fronteres. És molt significatiu que, des d’un espai d’aquestes característiques i de la mà de Cosín Estudio, puguem reunir els inicis – Segrelles, Raga, Montesinos, Cabedo, Renau…- amb grans professionals i empreses valencianes que han sigut nomenades als Premis Nacional d’innovació i Disseny des de que en 1987 s’iniciares aquest reconeixements”. 

salón chimenea

Vols estar a l'última?

Subscriu-te