Laura Fernández, Head of Graphic Design d’ESNE, una de les escoles de disseny referents a Espanya, explicava el canvi del disseny des de les escoles. “El disseny és un canvi constant i la formació en disseny deu continuar aquest ritme. Durant els últims dos-tres anys l’educació en disseny ha donat una acceleració. El més interesant és que les paraules d’innovació i tecnologia estiguen sempre presents junt a la de disseny. Es forma a les noves generacions des de aquestos tres àmbits. El disseny ja no és senzillament una capa estètica, sino una mirada esstratègica implica moltes variablees i que deu considerar-se des de l’inici del projecte. Des de les aules debem ensenyar també l’ètica d’aquesta professió per a tornar als valors pels que som professionals del disseny i el context amb el que es deu dissenyar, mirant per les persones, però també pel planeta”, explicava.
María Subrá, cofundadora del Foro de Artes y Oficios, explicava l’importància de relacionar disseny i artesania per a posar en valor ambdues disciplines. ” El gran patrimoni artesà té una oportunitat d’evolucionar i eclosionar gràcies al disseny. Per què no facilitar la conversa entre l’artesania i l’enteniment? La major part d’empreses tenen un origen artesanal. Hem de treballar per a què les empreses tornen a l’artesania, junt amb el disseny, igual que la tecnologia o l’innovació. Posar en valor aquestos oficis per a què no desapareguen”, explicava Subrà.
Luz Lozano, responsable de producte i marketing de TAU Ceràmica, mostrava la seua empresa com a exemple d’indústria capaç de sumar l’artesania, l’innovació, el disseny però també el compromís de donar treball a 2000 famílies. “Des que arrepleguem la pedra, innovem en tot el seu procés per a traure el millor resultat, el més eficient i, per suposat, ho fem contant amb la mirada professionl del disseny, la continua innovació i una búsqueda per l’excel·lència continua”, ha explicat.