Una setmana històrica per a València com Capital Mundial del Disseny
28 set. 2022 /

Una setmana històrica per a València com Capital Mundial del Disseny

Durant els últims dies, València ha viscut el seu cim com Capital Mundial del Disseny. La setmana del 19 al 25 de setembre hem celebrat el nostre World Street Design Festival, el que ha significat un autèntic punt d’inflexió per a la ciutat, en el que van confluir edicions històriques de Fira Hàbitat València i València Disseny Week, diversos festivals vinculats al món de la creativitat, rutes i esdeveniments de celebració amb els quals obrim el disseny al gran públic, i un moment en el qual inspirar-se amb la visita de grans figures del disseny mundial, posant a València en el focus internacional de forma memorable.

Repassem una rentrée excepcional, comptada a través de 10 titolars:

  • Les estreles internacionals del disseny se citen a Valencia

Dissenyadors de la talla de Phillipe Starck, Patricia Urquiola, Mónica Armani, Jaime Hayón, Juan Carlos Baumgartner, Juli Capella, Benedetta Tagliablue, Marco Sammicheli, Giovanna Castiglioni o Nina Masó han participat en la gran convocatòria del disseny de World Design Street Festival. Esdeveniments públics i privats on aquestes primeres figures del món del disseny han estat els grans protagonistes amb trobades i presentacions.

  • Una mirada cap al benestar, des de fora del disseny

El disseny és bo per a la salut. I així ens ho exposaren professionals de la talla del psiquiatra Luis Rojas Marcos o del paleontoleg Juan Luis Arsuaga, en dos de les xarrades que va acollir el Fòrum Internacioanl de Disseny Interior (FIDI) amb la presencia de més de 500 professionals del sector i públic general. Una trobada que va comptar, a la seua vegada, amb dos taules redones en les quals personalitats com la periodista i historiadora de l’art Anatxu Zabalbeascoa, l’arquitecte Juli Capella, la neurobiòloga Mara Dierssen, la catedràtica de Medicina en la Facultat de Medicina de València Ana Lluch i l’arquitecta Benedetta Tagliablue aprofondiren en la influència dels materials a través del temps i el benestar i efectes dels espais en la salut de les persones. El Fòrum va ser inaugurat pel president de la Diputació de València, Toni Gaspar.

  • Desenes de xarrades i continguts de gran qualitat en el Fòrum World Design Capital València 2022, el centre neuràlgic de Fira Hàbitat València

     

En el marc de Fira Hàbitat València, el Fòrum World Design Capital Valencia 2022 s’ha convertit en un punt de trobada per a diferents figures vinculades a la cultura del disseny. Per ell han passat gran nombre de professionals que han mostrat els seus projectes com punt de trobada i motiu d’inspiració per al sector.

Des de Marisa Santamaría revelant l’Atlas del Disseny en Espanya, un recorregut per la història de Vicent Martínez; la presentació del nou llibre d’Andreu World o una taula internacional sobre ceramistes dirigida per Ana Illueca, Mariví Calvo i Lola Rúa ens parlaren de bellesa, Mónica Armani va donar una conferència sobre el seu treball o Actiu va organitzar una taula redona sobre contract, disseny i emocions.

També les empreses Zumex i Lowpoly presentaren els seu projecte conjunt o vam conèixer les darreres tendencies per a l’hàbitat de la mà de Pepa Casado. Les dones en el disseny jugaren un paper clau des de “Women in Office Design” moderada per Soledat Berbegal d’Actiu, que van ser l’avantsala de la conferència del reconegut arquitecte – amb seu a Chicago – Juan Carlos Baumgartner. Aquests només van ser algunes de les trobades que es donaren a aquest espai per totes i tots, des d’una reivindicació del disseny com estratègia global de negoci.

Més informació

  • Vicent Martínez, el gran protagonista de la fira

Si alguna cosa cridava l’atenció en aquest certamen era la seua figura, la de Vicent Martínez, que engalanava l’arribada als pavellons de disseny com avantsala de la seua exposició «Vicent Martínez, un present continu» ha estat un recorregut per algunes de les seues fites com dissenyador, en el seu pas per la memòria, el present i l’inedit. La memòria, que data de 1982 a 1997, recull dissenys de taules per Punt Mobles, prestatgeries del Grup T, la butaca Montjuic (Arfleix Martínez Medina), o La Literatura, un dels grans classics de la història del disseny espanyol.

En el recent, el dissenyador mostrava les seues peces més actuals, les quals ha desenvolupat des de 2012 i fins 2022. El redisseny de La Literatura, la tumbona de la col·lecció “Weave” per a Point o la cadira Isa i les taules Libris (Capdell) o el sofà llius (per a Ofifran), així com el seu treball al voltant del món del ventall.

Allò inèdit era la darrera part de l’exposició i on es mostraven alguns dels dissenys, elaboracions i projectes que estan per arribar, alguns d’ells encara prototips.

  • Rutes per la ciutat d’alguns dels principals projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022

Decenes  de persones van poder gaudir cada dia de les rutes organitzades en col·laboració amb Visit València. En elles, tres dels principals projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022 València van tindre el seu protagonisme des dels carrers de València. Mapa del Disseny, el projecte que localitza tots aquells establiments i espais on el disseny és rellevant, va tindre una gran acollida, amb visites a les seues tendes, restaurants i establiments. Ana Illueca, la directora de ADN Ceràmic, no sols va preparar una visita per alguns dels estudis de ceramistes més pròxims al nucli històric, també va presentar el seu projecte i va exposar el paper clau de la ceràmica en nucli històric de la ciutat. Des de TiposQueImporten repassaren alguns dels rotuls comercials que encara queden al centre, mostrant aquells llocs on ja van desaparèixer. Open House, amb les seues visites als edificis més emblemàtics per la seua arquitectura de la ciutat o Miradors de l’horta ha sigut el punt final a un cap de setmana replet d’actvitats per a tots i totes.

  • Primer podcast sobre la historia del disseny

A què sona el dissenyo? La Gran D, el primer podcast sobre la història del disseny narrat per Anatxu Zabalbeascoa ens ho desvela. Huit capítols que tracen el relat d’una disciplina des de la part més obvia «Què dimonis és el disseny?» i a partir d’ací, les veus de Philippe Starck, Paola Antonelli, Patricia Urquiola, Dejan Sudjic o els nacionals Miguel Milà, Javier Mariscal, Juli Capella, Pepe Gimeno, Nacho Lavernia, Inma Bermúdez, Lola Castelló, Toni Arola, Jesús Llinares i Mario Ruiz es mesclen per a parlar.nos de marques, d’identitat, de dones dissenyadores, del futur i de tantes altres coses explicades per a no dissenyadors. La presentació va tindre lloc en l’Àgora i va ser una fantàstica trobada per a reflexionar sobre el seu poder, també des de la veu.

Més informació

  • Esdeveniments de celebració i presentacions de les marques més importants del món de l’hàbitat (Actiu, Andreu World, Gandia Blasco, Flos, LZF Lamps, Point, Santa&Cole, Vondom)

La ciutat de València i els seus voltants també han sigut l’escenari perefecte per a donar a conèixer els nous productes, projectes o servicis d’algunes de les empreses del sector de la prescripció més importants d’Espanya. Des de la presentació de les seues noves col·leccions per part de Andreu World en el seu showroom; la trobada amb la dissenyadora Giovanna Castiglioni, filla del famós arquitecte Achille Castiglioni de la firma Flos en el CCCC; la presentació del nou domo en la fàbrica de Vondom amb les seues col·leccions més recents; la trobada sobre sostenibilitat de Actiu en el CCCC i amb els dissenyadors de Fluit, la seua cadira fabricada a partir de materials plàstics sobrants de l’horta; l’estudi d’interiorisme Rubio&Ros ens van fer somniar des del Palau del Marqués de Malferit amb Nuria Masó i el repàs a les seues icones del disseny amb  Santa&Cole; l’empresa Point va demostrar com és centenària amb una exposició de producte d’alguna de les seues peces més representatives o la Nit en el Museu de LZF Lamps en col·laboració amb Gandia Blasco, en una trobada al Museu de Belles Arts. Trobades que ompliren els carrers de València de persones desitjant apropar-se a l’àmbit del disseny i als seus professionals, coneixent a les empreses més punteres del món de prop.

  • La retrospectiva més important de Jaime Hayon

«Jaime Hayon: InfinitaMente» és la primera retrospectiva de gran format que es celebra en Espanya sobre el Premi Nacional de Disseny 2021, tot un referent a nivell internacional. La seua exposició, una exposició de color i formes, desplega tot el seu univers a través d’un recorregut sobre els materials, les ferramentes, el seu procés creatiu, la seua inspiració i referències. Una selecció dels treballs més emblemàtic de Hayon, tant en l’esfera d’instal·lacions i peces artístiques com en la de productes per a empreses, incloent treballs que mai s’han presentat al nostre país, així com obra pictòrica de gran format i escultures. Una mostra que pot visitar-se fins el 16 d’abril de 2023 en les sales Ferreres i Goerlich del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).

Més informació

  • Finestres del disseny pels carrers, per a elevar la mirada ciutadana

La sorpresa de vore productes al carrer ha sigut una de les constants en tres punts de la ciutat; la Plaça de la Verge, la Plaça de l’Ajuntament i el Pont de Serrans. Productes que demostren com un disseny pot convertir una empresa en internacional. Companyies com Royo, Andreu World, Wandegar, Inalco, Zumex, Rolser, Vicalhome, Tau, Cosentino o la mateixa Design Organization comptaren, a partir d’alguns dels seus productes més icònics com el disseny els ha dit a convertir-se en líders.

  • La millor fira en dades dels últims 50 anys. Més de 60 periodistes internacionals i un centenar de comprador de tot el món.

 Fira València ha superat les seues previsions amb més de 48.000 visitants amb un increment de més del 30% sobre les xifres esperades de visitants professionals. Tres anys després de l’últim certamen conjunt de Fira Hàbitat València, Home Textiles Premium by Textilhogar i Espai Cuina SICI ha sigut un èxit per a tots els participants, des d’institucions, empreses i professionals. Mostra d’aquest fet és l’alta ocupació hotelera que ha viscut València aquesta setmana, amb un 92% de places ocupades.

  • Els millors estudis de disseny obriren les seues portes al gran públic

Van ser molts els estudis de disseny que aprofitaren el Street Festival per oganitzar exposicions, obrir les seues portes a visitants o contar alguns dels seus projectes més icònics. Des de l’aniversari dels 15 anys de trajectòria de Yonoh; l’exposició de MUT Design i Domaine de Boisbuchet darrere del workshop d’experimentació amb ratà en França, i les jornades de portes obertes en el marc de València Disseny Week amb estudis tan reconeguts cm Ramón Esteve, Pérez Ochando, Arnau Reyna o Jorge Herrera Studio. En definitiva, va ser una setmana redona amb la que celebrar els projectes més exitosos del teixit creatiu afincat a la ciutat, donant a conèixer de primera mà els seus treballs al gran públic i posant en context tot l’ecosistema del disseny valencià a nivell internacional, des del disseny a la indústria, escoles i universitats.

Vols estar a l'última?

Subscriu-te